Tahini (nebo též tahina) je sezamová pasta, kterou dnes bez problémů můžete koupit v některých zdravých výživách nebo asijských večerkách. Lepší však rozhodně je, když si tahini vyrobíte sami. Máte totiž jistotu, že neobsahuje zbytečné nebo nezdravé ingredience.
Recept na tahini
Vytisknout receptIngredience
- 200 g sezamových semínek
- 60 ml olivového oleje
- špetka soli
Postup
Troubu si předehřejeme na 170°C.
Plech vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně na něj nasypeme semínka.
Pečeme cca. 8 minut, pak důkladně prohrábneme (a otočíme plech, pokud trouba nepeče rovnoměrně) a pečeme znovu max. 8 minut. Hotová semínka by měla mít mírně zlatou barvu.
Semínka nasypeme do mixovací nádoby. Chvíli mixujeme, poté přidáme olivový olej, špetku soli a mixujeme dál, dokud nebude hmota hladká.
Přelijeme do skleničky, v ledničce vydrží až dva měsíce.
Poznámka
Tahini se používá při výrobě hummusu. Výborné je také například s quinoiou a zeleninou, nebo na sladko, třeba na chleba s marmeládou. Vynikající jsou také datle namáčené v tahini.
Žádný komentář