Lasagne jsou původně italské jídlo. Existuje mnoho obměn, něco však zůstává vždy společné: jedné se o zapékané široké těstoviny prokládané různými vrstvami masa či zeleniny, omáček a sýra. V mojí verzi používám domácí bezlepkové těstoviny. Udělat domácí těstoviny na lasagne doporučuju i v případě, že je nepotřebujete bezlepkové, jsou tak rozhodně chutnější, těstoviny si vytvoříte takové velikosti, aby vám přesně padli do zapékací mísy, dobře se s nimi pracuje a taky vás vyjdou o dost levněji.
Na tyto lasagne používám zapékací mísu zhruba o rozměrech 26 x 16 cm a toto množství vyjde zhruba na 3 – 4 porce.
Bezlepkové těstoviny
Ingredience:
- 100 g bezlepkové směsi (používám směs unimix) a 50 g kukuřičné mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- asi 40 ml vody
- špetka soli
Postup:
- Mouky smícháme v míse, přidáme sůl.
- Vytvoříme malý důlek, rozklepneme do něj vejce, přilijeme olej a vodu.
- Směs zamícháme a začneme zpracovávat v těsto. Podle potřeby můžeme přidat více vody. Těsto by mělo být vláčné, ne však příliš lepivé.
- Těsto odložíme pro zatím do lednice.
Zeleninová směs
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 středně velký lilek
- 1 středně velká cuketa
- 2 bílé papriky
- 1 větší cibule
- 1 strouček česneku
- koření: sůl, pepř, bazalka, oregano, pálivá paprika, kajenský pepř nebo chilli
- může být: olivy
Postup:
- Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, zeleninu na středně velké kousky.
- Do velké pánve nebo hrnce s nepřilnavým dnem kápneme olivový olej, dáme osmahnout cibulku, později přidáme papriku. Papriku taky osmahneme, pak přidáme lilek a cuketu. Důkladně zamícháme, osolíme a přidáme koření podle chuti. Zeleninu dusíme cca 20 minut.
- Když je směs podušená, sundáme poklici, přidáme plamen a za občasného míchání necháme odpařit vodu. Poté odstavíme. Můžeme přidat olivy, dodají jídlu trochu příjemné kyselosi.
Dokončení
Ingredience:
- 200 – 300 g passaty nebo rajčatového puré
- 200 g ricotty
- 1 mozzarella
- alespoň 30 g parmezánu nebo gran moravia
- koření: sůl, muškátový ořech
Postup:
- Těsto vyválíme do tenka a vytvoříme 3 pláty těsta podle velikosti a tvaru zapékací mísy. Troubu si zapneme na 200 °C.
- Ricottu smícháme se solí a nastrouhaným muškátovým oříškem, mozzarellu nakrájíme na plátky, parmezán nastrouháme.
- Na dno zapékací mísy nalijeme trošku rajčatové passaty, na ni položíme první plát těsta. Na něj asi 1/3 passaty, na ni 1/2 zeleninové směsi, na ni 1/2 riccoty. Pak položíme druhý plát těsta, passatu, druhou polovinu zeleninové směsi a druhou polovinu riccoty. Pak poslední plát těsta, zbytek passaty a na povrch klademe mozzarellu.
- Přikrijeme vrchním dílem zapékací mísy nebo alobalem. Pečeme asi 20 minut.
- Zapékací mísu vyndáme, odklopíme. Troubu přepneme na horní ohřev. Posypeme parmezánem a dáme znova do trouby zhruba na dalších 20 minut, nebo dokud není povrch mírně hnědý a křupavý.
Hotové lasagně necháme trochu vychladnout, lépe se tak servírují. Výborné jsou i další den, dají se snadno ohřát a neztratí na kvalitě ani pokud si nějakou tu porci schováte do mrazáku.