Bezlepkové vegetariánské lasagne

Lasagne jsou původně italské jídlo. Existuje mnoho obměn, něco však zůstává vždy společné: jedné se o zapékané široké těstoviny prokládané různými vrstvami masa či zeleniny, omáček a sýra. V mojí verzi používám domácí bezlepkové těstoviny. Udělat domácí těstoviny na lasagne doporučuju i v případě, že je nepotřebujete bezlepkové, jsou tak rozhodně chutnější, těstoviny si vytvoříte takové velikosti, aby vám přesně padli do zapékací mísy, dobře se s nimi pracuje a taky vás vyjdou o dost levněji.

Na tyto lasagne používám zapékací mísu zhruba o rozměrech 26 x 16 cm a toto množství vyjde zhruba na 3 – 4 porce.

Bezlepkové těstoviny

Ingredience:

  • 100 g bezlepkové směsi (používám směs unimix) a 50 g kukuřičné mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • asi 40 ml vody
  • špetka soli

Postup:

  1. Mouky smícháme v míse, přidáme sůl.
  2. Vytvoříme malý důlek, rozklepneme do něj vejce, přilijeme olej a vodu.
  3. Směs zamícháme a začneme zpracovávat v těsto. Podle potřeby můžeme přidat více vody. Těsto by mělo být vláčné, ne však příliš lepivé.
  4. Těsto odložíme pro zatím do lednice.

Zeleninová směs

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velký lilek
  • 1 středně velká cuketa
  • 2 bílé papriky
  • 1 větší cibule
  • 1 strouček česneku
  • koření: sůl, pepř, bazalka, oregano, pálivá paprika, kajenský pepř nebo chilli
  • může být: olivy

Postup:

  1. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, zeleninu na středně velké kousky.
  2. Do velké pánve nebo hrnce s nepřilnavým dnem kápneme olivový olej, dáme osmahnout cibulku, později přidáme papriku. Papriku taky osmahneme, pak přidáme lilek a cuketu. Důkladně zamícháme, osolíme a přidáme koření podle chuti. Zeleninu dusíme cca 20 minut.
  3. Když je směs podušená, sundáme poklici, přidáme plamen a za občasného míchání necháme odpařit vodu. Poté odstavíme. Můžeme přidat olivy, dodají jídlu trochu příjemné kyselosi.

Dokončení

Ingredience:

  • 200 – 300 g passaty nebo rajčatového puré
  • 200 g ricotty
  • 1 mozzarella
  • alespoň 30 g parmezánu nebo gran moravia
  • koření: sůl, muškátový ořech

Postup:

  1. Těsto vyválíme do tenka a vytvoříme 3 pláty těsta podle velikosti a tvaru zapékací mísy. Troubu si zapneme na 200 °C.
  2. Ricottu smícháme se solí a nastrouhaným muškátovým oříškem, mozzarellu nakrájíme na plátky, parmezán nastrouháme.
  3. Na dno zapékací mísy nalijeme trošku rajčatové passaty, na ni položíme první plát těsta. Na něj asi 1/3 passaty, na ni 1/2 zeleninové směsi, na ni 1/2 riccoty. Pak položíme druhý plát těsta, passatu, druhou polovinu zeleninové směsi a druhou polovinu riccoty. Pak poslední plát těsta, zbytek passaty a na povrch klademe mozzarellu.
  4. Přikrijeme vrchním dílem zapékací mísy nebo alobalem. Pečeme asi 20 minut.
  5. Zapékací mísu vyndáme, odklopíme. Troubu přepneme na horní ohřev. Posypeme parmezánem a dáme znova do trouby zhruba na dalších 20 minut, nebo dokud není povrch mírně hnědý a křupavý.

Hotové lasagně necháme trochu vychladnout, lépe se tak servírují. Výborné jsou i další den, dají se snadno ohřát a neztratí na kvalitě ani pokud si nějakou tu porci schováte do mrazáku.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.