Tentokrát něco trochu kaloričtějšího, nicméně velice chutného: bezlepkový alsaský koláč. Jedná se o mou vlastní variaci na alsaskou pizzu. Postup přípravy těsta se shoduje s mým receptem na pizzu, s tím, že u alsaského koláče válím těsto na trochu silnější plát. Používám plech o rozměrech 27×38 cm.
Recept na bezlepkový alsaský koláč
Vytisknout receptIngredience
- ● Crème fraîche:
- 220 ml smetany ke šlehání
- 250 ml zakysané smetany
- ● Těsto:
- 200 g bezlepkové mouky (používám směs unimix)
- 200 ml vody
- 2 lžičky droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce oleje
- ● Obloha:
- 200 g anglické slaniny
- 1 velká cibule
- 1 velká brambora
- sůl
- pepř
- pažitka
Postup
Den předem si vytvoříme Crème fraîche. Zakysanou smetanu nalijeme do mísy a vmícháme do ní smetanu ke šlehání a mícháme dokud není hmota hladká. Přendáme do sklenice, dobře zavřeme a necháme 24 hodin odležet při pokojové teplotě.
Do 200 ml vody nasypeme 2 lžičky droždí a lžičku moučkového cukru. Pořádně zamícháme a necháme alespoň 15 minut odležet.
Mouku smícháme se lžičkou soli, nalijeme do ní směs s droždím a 2 lžíce oleje. Zpracujeme v těsto. Podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku. Poté necháme asi jednu hodinu odležet na teplém místě.
Těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pomocí válečku nebo rukama vytvarujeme... Necháme ještě chvíli odležet.
Mezi tím nakrájíme cibuli i slaninu na drobno a osmahneme spolu na pánvi. Bramboru nakrájíme na tenká kolečka.
Troubu si předehřejeme na 200°C. Na koláč naneseme Crème fraîche, mělo by nám ještě nějaké zbýt (můžeme dát do lednice a nějakou dobu nám ještě vydrží). Osolíme a opepříme. Naskládáme brambory a na ni směs slaniny s cibulí.
Pečeme v troubě asi 30 minut. Před podáváním bohatě posypeme pažitkou.
Žádný komentář