bezlepkové/ s masem

Bezlepkový alsaský koláč

Tentokrát něco trochu kaloričtějšího, nicméně velice chutného: bezlepkový alsaský koláč. Jedná se o mou vlastní variaci na alsaskou pizzu. Postup přípravy těsta se shoduje s mým receptem na pizzu, s tím, že u alsaského koláče válím těsto na trochu silnější plát. Používám plech o rozměrech 27×38 cm.

Recept na bezlepkový alsaský koláč

Vytisknout recept
Množství: pro 2 - 3 osoby

Ingredience

  • ● Crème fraîche:
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml zakysané smetany
  • ● Těsto:
  • 200 g bezlepkové mouky (používám směs unimix)
  • 200 ml vody
  • 2 lžičky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
  • ● Obloha:
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 velká cibule
  • 1 velká brambora
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

Postup

1

Den předem si vytvoříme Crème fraîche. Zakysanou smetanu nalijeme do mísy a vmícháme do ní smetanu ke šlehání a mícháme dokud není hmota hladká. Přendáme do sklenice, dobře zavřeme a necháme 24 hodin odležet při pokojové teplotě.

2

Do 200 ml vody nasypeme 2 lžičky droždí a lžičku moučkového cukru. Pořádně zamícháme a necháme alespoň 15 minut odležet.

3

Mouku smícháme se lžičkou soli, nalijeme do ní směs s droždím a 2 lžíce oleje. Zpracujeme v těsto. Podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku. Poté necháme asi jednu hodinu odležet na teplém místě.

4

Těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pomocí válečku nebo rukama vytvarujeme... Necháme ještě chvíli odležet.

5

Mezi tím nakrájíme cibuli i slaninu na drobno a osmahneme spolu na pánvi. Bramboru nakrájíme na tenká kolečka.

6

Troubu si předehřejeme na 200°C. Na koláč naneseme Crème fraîche, mělo by nám ještě nějaké zbýt (můžeme dát do lednice a nějakou dobu nám ještě vydrží). Osolíme a opepříme. Naskládáme brambory a na ni směs slaniny s cibulí.

7

Pečeme v troubě asi 30 minut. Před podáváním bohatě posypeme pažitkou.

You Might Also Like

Žádný komentář

Zanechat komentář