bezlepkové/ dezerty/ vegetariánské

Bezlepkový dýňový koláč

Tento dýňový koláč vznikl vlastně úplnou náhodou: měla jsem chuť na něco sladkého a v lednici mi zbyla polovina dýně. Na to, že se jednalo o experiment, musím výsledné dílo pochválit a říct, že od nynějška si budu dýni kupovat nejen na dýňovou polévku.

Koláč s dominantní chutí dýně, příjemným aroma skořice a trochou jemně pálivého zázvoru je prostě dokonalý!

Na dýňový koláč jsem použila kulatou formu o průměru 27 cm.

Recept na bezlepkový dýňový koláč

Vytisknout recept

Ingredience

  • ● Těsto:
  • 150 g bezlepkové mouky (směs Unimix)
  • lžička cukru
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • ● Dýňová směs:
  • 1/2 dýně hokaido
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce zázvoru
  • asi 5 g želatiny (dortové želé v přášku)
  • směs oříšků

Postup

1

Studené máslo nakrájíme na malé kousky. Mouku smícháme s cukrem, přidáme vejce a máslo, začneme zpracovávat v těsto. Podle potřeby přiléváme studenou vodu. Těsto by se nemělo drolit ani být příliš lepivé. Dáme jej odležet do lednice.

2

Troubu předehřejeme na 200 °C.

3

Dýni nakrájíme na kostičky, dáme do zapékací mísy, přikryjeme vrchním dílem mísy nebo alobalem a pečeme asi 20 minut.

4

Vychlazené těsto natlačíme do formy (měli bychom pokrýt i okraje). Na povrchu na několika místech propícháme vidličkou.

5

Po vyndání dýně z trouby snížíme teplotu v troubě na 180°C a dáme do ní péct korpus, asi na 20 minut.

6

Dýni necháme chvíli vychladnout, poté rozmixujeme, přidáme cukr, skořici a zázvor.

7

V pár lžičkách vody rozpustíme želatinu, přivedeme k varu, asi minutu vaříme (nebo podle návodu na konkrétním želé). Necháme chvíli vychladnout, poté přilijeme k dýňovému pyré a důkladně promícháme.

8

Vlijeme na upečený korpus. Když směs začíná tuhnout, posypeme směsí oříšků. Dáme tuhnout do lednice.

You Might Also Like

Žádný komentář

Zanechat komentář