Tento dýňový koláč vznikl vlastně úplnou náhodou: měla jsem chuť na něco sladkého a v lednici mi zbyla polovina dýně. Na to, že se jednalo o experiment, musím výsledné dílo pochválit a říct, že od nynějška si budu dýni kupovat nejen na dýňovou polévku.
Koláč s dominantní chutí dýně, příjemným aroma skořice a trochou jemně pálivého zázvoru je prostě dokonalý!
Na dýňový koláč jsem použila kulatou formu o průměru 27 cm.
Recept na bezlepkový dýňový koláč
Vytisknout receptIngredience
- ● Těsto:
- 150 g bezlepkové mouky (směs Unimix)
- lžička cukru
- 50 g másla
- 1 vejce
- ● Dýňová směs:
- 1/2 dýně hokaido
- 4 lžíce cukru
- 1 lžíce skořice
- 1 lžíce zázvoru
- asi 5 g želatiny (dortové želé v přášku)
- směs oříšků
Postup
Studené máslo nakrájíme na malé kousky. Mouku smícháme s cukrem, přidáme vejce a máslo, začneme zpracovávat v těsto. Podle potřeby přiléváme studenou vodu. Těsto by se nemělo drolit ani být příliš lepivé. Dáme jej odležet do lednice.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Dýni nakrájíme na kostičky, dáme do zapékací mísy, přikryjeme vrchním dílem mísy nebo alobalem a pečeme asi 20 minut.
Vychlazené těsto natlačíme do formy (měli bychom pokrýt i okraje). Na povrchu na několika místech propícháme vidličkou.
Po vyndání dýně z trouby snížíme teplotu v troubě na 180°C a dáme do ní péct korpus, asi na 20 minut.
Dýni necháme chvíli vychladnout, poté rozmixujeme, přidáme cukr, skořici a zázvor.
V pár lžičkách vody rozpustíme želatinu, přivedeme k varu, asi minutu vaříme (nebo podle návodu na konkrétním želé). Necháme chvíli vychladnout, poté přilijeme k dýňovému pyré a důkladně promícháme.
Vlijeme na upečený korpus. Když směs začíná tuhnout, posypeme směsí oříšků. Dáme tuhnout do lednice.
Žádný komentář