návody

Jak vyrobit sezamovou pastu tahini

Tahini (nebo též tahina) je sezamová pasta, kterou dnes bez problémů můžete koupit v některých zdravých výživách nebo asijských večerkách. Lepší však rozhodně je, když si tahini vyrobíte sami. Máte totiž jistotu, že neobsahuje zbytečné nebo nezdravé ingredience.

Recept na tahini

Vytisknout recept
Množství: 200 ml

Ingredience

  • 200 g sezamových semínek
  • 60 ml olivového oleje
  • špetka soli

Postup

1

Troubu si předehřejeme na 170°C.

2

Plech vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně na něj nasypeme semínka.

3

Pečeme cca. 8 minut, pak důkladně prohrábneme (a otočíme plech, pokud trouba nepeče rovnoměrně) a pečeme znovu max. 8 minut. Hotová semínka by měla mít mírně zlatou barvu.

4

Semínka nasypeme do mixovací nádoby. Chvíli mixujeme, poté přidáme olivový olej, špetku soli a mixujeme dál, dokud nebude hmota hladká.

5

Přelijeme do skleničky, v ledničce vydrží až dva měsíce.

Poznámka

Tahini se používá při výrobě hummusu. Výborné je také například s quinoiou a zeleninou, nebo na sladko, třeba na chleba s marmeládou. Vynikající jsou také datle namáčené v tahini.

You Might Also Like

Žádný komentář

Zanechat komentář