bezlepkové/ dezerty/ vegetariánské

Klasické Crème brûlée

Crème brûlée je světoznámý, božsky lahodný dezert. Vůbec se nedivím, že je tolik oblíbený nejen ve Francii, kde vznikl, ale takřka po celém světě, a že se ho lidé snaží všemožně vylepšit a obměnit. U mě jednoznačně vede klasická vanilková varianta, samozřejmě s použitím pravého vanilkového lusku, nikoli jeho levnějších náhražek. Na výsledné chuti je to pak hodně znát.

Předností Crème brûlée je kromě vynikající chuti také fakt, že se jedná o dezert jednoduchý na přípravu. Zvládne ho totiž snad opravdu každý!

Množství receptu vystačí na 2 misky o objemu 200 ml nebo na čtyři malé porce.

Recept na klasické Crème brûlée

Vytisknout recept
Množství: 2 větší porce

Ingredience

  • 210 g smetany 33%
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 lžic cukru krupice + 2 lžíce na poprášení

Postup

1

Smetanu nalijeme do hrnce.

2

Vanilkový lusk podélně rozřízneme, tupou stranou nože vyškrábeme semínka a ty přidáme ke smetaně společně s luskem. Přivedeme k varu a pár minut vaříme. Poté odstavíme a necháme trochu vychladnout.

3

Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem.

4

Troubu si předehřejeme na 160°C.

5

Z hrnce vyndáme lusk.

6

Smetanu vlijeme ke žloutkům. Přeléváme přes sítko (pokud se chceme zbavit vanilkových semínek, použijeme hustější sítko, já je mám ráda a proto používám řidší sítko), důkladně promícháme a naléváme do misek.

7

Do rychlovarné konvice si dáme vařit vodu.

8

Mističky vložíme do větší zapékací mísy a tu vložíme do trouby, ještě před zavřením do velké mísy nalijeme vroucí vodu tak, aby sahala alespoň do 1/2 misek.

9

Dáme do trouby a pečeme asi 30 minut.

10

Poté misky vyndáme a necháme chvíli vychladnout. Pak je dáme chladit alespoň na 2 hodiny do ledničky.

11

Před podáváním posypeme cukrem a opálíme pomocí plynového hořáku.

Poznámka

Pokud nemáme plynový hořák, můžeme použít troubu. Zapneme si ji na gril/horní ohřev na 220°C, po posypání cukrem ještě postříkáme vodou. Misky vložíme pokud možno do horní části trouby. Musíme však počítat s tím, že poté je bude potřeba znova nechat vychladnout v ledničce.

You Might Also Like

Žádný komentář

Zanechat komentář