Crème brûlée je světoznámý, božsky lahodný dezert. Vůbec se nedivím, že je tolik oblíbený nejen ve Francii, kde vznikl, ale takřka po celém světě, a že se ho lidé snaží všemožně vylepšit a obměnit. U mě jednoznačně vede klasická vanilková varianta, samozřejmě s použitím pravého vanilkového lusku, nikoli jeho levnějších náhražek. Na výsledné chuti je to pak hodně znát.
Předností Crème brûlée je kromě vynikající chuti také fakt, že se jedná o dezert jednoduchý na přípravu. Zvládne ho totiž snad opravdu každý!
Množství receptu vystačí na 2 misky o objemu 200 ml nebo na čtyři malé porce.
Recept na klasické Crème brûlée
Vytisknout receptIngredience
- 210 g smetany 33%
- 4 žloutky
- 1 vanilkový lusk
- 5 lžic cukru krupice + 2 lžíce na poprášení
Postup
Smetanu nalijeme do hrnce.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme, tupou stranou nože vyškrábeme semínka a ty přidáme ke smetaně společně s luskem. Přivedeme k varu a pár minut vaříme. Poté odstavíme a necháme trochu vychladnout.
Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem.
Troubu si předehřejeme na 160°C.
Z hrnce vyndáme lusk.
Smetanu vlijeme ke žloutkům. Přeléváme přes sítko (pokud se chceme zbavit vanilkových semínek, použijeme hustější sítko, já je mám ráda a proto používám řidší sítko), důkladně promícháme a naléváme do misek.
Do rychlovarné konvice si dáme vařit vodu.
Mističky vložíme do větší zapékací mísy a tu vložíme do trouby, ještě před zavřením do velké mísy nalijeme vroucí vodu tak, aby sahala alespoň do 1/2 misek.
Dáme do trouby a pečeme asi 30 minut.
Poté misky vyndáme a necháme chvíli vychladnout. Pak je dáme chladit alespoň na 2 hodiny do ledničky.
Před podáváním posypeme cukrem a opálíme pomocí plynového hořáku.
Poznámka
Pokud nemáme plynový hořák, můžeme použít troubu. Zapneme si ji na gril/horní ohřev na 220°C, po posypání cukrem ještě postříkáme vodou. Misky vložíme pokud možno do horní části trouby. Musíme však počítat s tím, že poté je bude potřeba znova nechat vychladnout v ledničce.
Žádný komentář