Masné výrobky pečené v troubě vypadají na talíři velmi efektně.
Šťavnatá žebra v troubě – recept / foto depositphotos.com
Žebra pečená v troubě – je to neuvěřitelně chutné!
Žebra lze připravit z mnoha různých ingrediencí: čerstvé zeleniny, brambor, medu, hořčice, česneku, pálivé papriky nebo speciálního koření, které pokrm okoření. Často se žebra také polévají omáčkami a pastami, nebo dokonce brandy.
Hotové pečené masné výrobky vypadají na talíři velkolepě a domácí nebo hosté u slavnostního stolu budou netrpělivě čekat na příležitost pokrm ochutnat.
Vepřová žebra v troubě s medem
- Vepřové maso (žebra) – 1kg
- Kečup – 4 polévkové lžíce.
- Rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
- Sójová omáčka – 4 polévkové lžíce.
- Hořčice – 1 polévková lžíce.
- Med – 2 polévkové lžíce.
- Mletá červená paprika – podle chuti
- Mletý černý pepř – podle chuti
Do misky dejte med, hořčici, kečup, sójovou omáčku, rostlinný olej a mletý černý a červený pepř. Vmíchejte marinádu.
Žebra marinujte a dejte na 3-4 hodiny do lednice.
Žebra položte na plech a pokapejte je zbylou marinádou. Plech vložte na 30 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
Pečená žebra na červeném víně
- Vepřová žebra – 700 g
- Cukr – 100 g
- Červené víno – 200 ml
- Jablečný ocet – 50 ml
- Rajčatová omáčka – 2 polévkové lžíce.
- Rajčatový protlak – 2 polévkové lžíce.
- Sůl, pepř – podle chuti
Předehřejte troubu na 180 °C. Žebra opláchněte a osušte papírovými utěrkami.
Žebra vložte do pekáče a každou stranu potřete solí a mletým pepřem. Do formy přidejte 150 ml vody, zakryjte ji fólií a vložte na 1 hodinu do trouby při 150 °C.
Jak uvařit žebra v troubě / foto depositphotos.com
Příprava vinné omáčky. Do misky se silným dnem nalijeme víno, ocet, přisypeme cukr a trochu pepře. Přidáme také rajčatový protlak a rajčatový protlak, dobře promícháme a na mírném ohni vaříme 15 minut. Omáčka by měla být zcela homogenní, s příjemnou vínovou barvou.
Vyjměte formu na žebra z trouby, odstraňte fólii. Potřete žebra nahoře a po stranách připravenou omáčkou a pošlete je do trouby na dalších 30 minut při 180 °C.
Jehněčí žebra pečená s citronem
- Jehněčí žebra – 1kg
- Citrony – 3 ks.
- Sůl – podle chuti
- Mletý černý pepř – podle chuti
Žebra omyjte a nařízněte, ale ne celá. Citrony nakrájejte na plátky. Žebra potřete plátky citronu. Osolte a opepřete.
Recepty na přípravu chutných žebírek v troubě / foto depositphotos.com
Žebra vložte do rukávu na pečení. Stejným způsobem do rukávu vložte i zbylé plátky citronu. Rukáv na několika místech propíchněte, dobře zavažte a pečte hodinu v troubě při 200 °C.
Vepřová žebra pečená v jablkách
- Rostlinný olej – 50 ml
- Med – 50 ml
- Jablka – 4 ks.
- Vepřová žebra – 1,5 kg
- Citron – 1 ks.
- Koření – podle chuti
Jablka zbavte jádřince, nakrájejte na kousky a položte na dno formy.
Přečtěte si takéChutné a šťavnaté plněné papriky: jak připravit lahodný pokrm
Med zahřejte až k varu s rostlinným olejem a šťávou z jednoho citronu.
Oddělte žebra od sebe, opláchněte je. Osolíme a opepříme. Zalijeme medovým nálevem. Žebra v něm dobře promíchejte.
Žebra položte na jablka, zalijte medovým zálivem. Vložte na 40 minut do trouby, pečte při 200 °C. Během pečení troubu dvakrát otevřete a žebírka přelijte medem.