Jak připravit křupavé zelí a ve kterých dnech je to nejlepší, se dozvíte v článku .
Jak rychle nakvasit zelí / depositphotos.com
Kysané zelí je lahodná a chutná pochoutka, kterou lze snadno připravit na zimu. Samozřejmě si můžete koupit hotové v obchodě, ale proč, když domácí je chutnější a zdravější. Receptů na tuto pochoutku je mnoho, takže nebude těžké vybrat ten nejvhodnější. vám prozradí, zda je nutné přidávat do kysaného zelí cukr a jaké jsou další triky jeho přípravy.
DŮLEŽITÉ: Lidová víra říká, že zelí by se nemělo kysat ve špatné náladě, jinak bude konzervace nechutná. Kromě toho nejsou pro nakládání vhodné ženské dny – středa, pátek, sobota. Nejlepší je nakládat zelí ve dnech mužů – úterý, čtvrtek a neděle.
Kysané zelí – klasický recept
- Středně velké bílé zelí – 2 ks.
- Mrkev – 1 ks.
- Sůl – 45 g
- Cukr – 1 lžička
Zelí omyjeme, jemně nakrájíme a smícháme s nastrouhanou mrkví. Smícháme sůl a cukr, posypeme jimi zelí a rukama ho hněteme, dokud nezměkne. Zelí vložíme do hluboké mísy, naplníme až po okraj a stlačíme hmoždířem nebo lžící. Přikryjte malým talířem, na něj položte větší talíř a přitlačte (můžete použít sklenici s vodou).
Konstrukci postavte do jiné nádoby, kde šťáva odteče. Nechte zelí 3 dny stát, dvakrát denně ho promíchejte lžící, aby se do něj dostal vzduch. Když je zelí hotové, přelijte ho do sterilizovaných sklenic a uzavřete je víčky s kapronem. Skladujte při teplotě 0 až +5 °C.
Kysané zelí – recept na rychlé vaření
- Bílé zelí – 2 kg
- Mrkev – 2 ks
- Sůl – 2 polévkové lžíce.
- Cukr – 1 polévková lžíce.
- Voda – 1 litr
Ohřejte vodu, přidejte do ní sůl a cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Zelí a mrkev nakrouháme, vložíme do nádoby a zalijeme vychladlým nálevem. Promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme v kuchyni 3 dny. Každý den je třeba zelí promíchat, aby kvasilo rovnoměrně. Třetí den bude pokrm hotový.
Dokonalé kysané zelí ve sklenici podle „babiččina“ receptu
- Bílé zelí – 4 kg
- Mrkev – 1 ks
- Sůl – 60 g
Zelí nakrouhejte, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Zeleninu smíchejte v hluboké míse, osolte. Zeleninu hněťte rukama, dokud nezměkne, a pak ji utlačte do třílitrové sklenice. Nechte 3 dny stát na teplém místě, nezavírejte víko a pod dno sklenice dejte talíř, na který bude vytékat šťáva. Po třech dnech bude zelí hotové – můžete ho ochutnat a poté zavřete víko a uložte na chladné místo.