Takové masové kuličky se tradičně vaří v aromatické omáčce.
Masové kuličky jsou jemné a vzdušné masové kuličky. Aby byly chutnější a lépe držely tvar, přidává se do těchto kuliček rýže. Masovým kuličkám s rýží se často říká „ježci“, protože rýže, která z masových kuliček „vykukuje“, připomíná tato zvířata.
Již dříve jsme v dalších receptech hovořili o tom, jak připravit šťavnaté masové kuličky.
Masové kuličky v omáčce ze zakysané smetany
- Nádivka z vepřového hovězího masa – 800 g
- Cibule – 2 ks
- Rýže – 250 g
- Vejce – 2 ks.
- Česnek – 3 stroužky
- Zakysaná smetana – 250 g
- Rajčatový protlak – 1 polévková lžíce.
- Majonéza – 1 polévková lžíce.
- Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- Suché koření – 1 lžička.
- Rostlinný olej – 50 ml
Maso umelte na masovém strojku. Totéž proveďte s cibulí a česnekem. Vše smíchejte, osolte a opepřete. Přidejte vejce a kečup nebo rajčatovou omáčku. Opět promíchejte.
Přečtěte si tak銝avnatý steak ze sumce: jak připravit chutnou rybuRýži propláchněte, vložte ji do hrnce, zalijte vodou a vařte, dokud není napůl uvařená (asi 7-10 minut po uvaření). Vyklopte rýži na cedník a nechte ji vychladnout. Poté ji pošleme k mletému masu a vše promícháme.
Plech vymažeme směsí másla a zakysané smetany.
Z mletého masa vyválejte stejně velké kuličky a položte je na plech.
Na zálivku smícháme zakysanou smetanu, 3-4 lžíce majonézy a kečup, pokud je příliš hustá, přidáme vodu nebo vývar. Touto omáčkou přelijeme ježky tak, aby byly pokryty ze 2/3 povrchu.
Ježky pečeme v troubě asi 40 minut při 180 °C, dokud se nevytvoří kůrčička a nejsou zcela propečené.
Masové kuličky s rýží a omáčkou
- Mleté maso – 600 g
- Rýže – 150 g
- Cibule – 1 ks.
- Vejce – 2 ks
- Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
Na omáčku
- Cibule (velká) – 1 ks.
- Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- Mrkev (velká) – 1 ks.
- Mouka – 4 polévkové lžíce mouky
- Rajčatová omáčka – 3 polévkové lžíce.
- Masový vývar – 900 ml
- Vavřínový list – 2 ks.
Na smažení
- Rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
Nejdříve si připravte vývar. K tomu můžete uvařit kostku masového bujónu (půl kostky na 900-1000 ml.).
Rýži uvařte do poloměkka, cibuli nakrájejte nadrobno.
Jak uvařit masové kuličky s rýží / foto depositphotos.com
Smíchejte mleté maso, rýži a cibuli. Dobře promíchejte. Přidejte sůl, pepř a vejce. Promíchejte a nechte chvíli odležet.
Příprava omáčky. Cibuli nakrájejte na větší kousky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.
Cibuli a mrkev osmahněte na oleji dozlatova. Přidejte mouku, promíchejte. Za stálého míchání minutu smažte. Poté přidejte rajčatovou omáčku, promíchejte. Za stálého míchání smažte další minutu.
Postupně přidávejte vývar k osmažené směsi a důkladně míchejte. Omáčku přiveďte k homogenní konzistenci. Vhoďte bobkový list a přiveďte k varu.
Z mletého masa vytvarujte malé kuličky. Opatrně je vhoďte do omáčky, přiveďte k varu, pak snižte teplotu na mírný oheň, přikryjte a vařte 30 minut.