Křehké masové kuličky s rýží: jak připravit chutný pokrm

Takové masové kuličky se tradičně vaří v aromatické omáčce.

Masové kuličky jsou jemné a vzdušné masové kuličky. Aby byly chutnější a lépe držely tvar, přidává se do těchto kuliček rýže. Masovým kuličkám s rýží se často říká „ježci“, protože rýže, která z masových kuliček „vykukuje“, připomíná tato zvířata.

Již dříve jsme v dalších receptech hovořili o tom, jak připravit šťavnaté masové kuličky.

Masové kuličky v omáčce ze zakysané smetany

  • Nádivka z vepřového hovězího masa – 800 g
  • Cibule – 2 ks
  • Rýže – 250 g
  • Vejce – 2 ks.
  • Česnek – 3 stroužky
  • Zakysaná smetana – 250 g
  • Rajčatový protlak – 1 polévková lžíce.
  • Majonéza – 1 polévková lžíce.
  • Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
  • Suché koření – 1 lžička.
  • Rostlinný olej – 50 ml

Maso umelte na masovém strojku. Totéž proveďte s cibulí a česnekem. Vše smíchejte, osolte a opepřete. Přidejte vejce a kečup nebo rajčatovou omáčku. Opět promíchejte.

Přečtěte si tak銝avnatý steak ze sumce: jak připravit chutnou rybuRýži propláchněte, vložte ji do hrnce, zalijte vodou a vařte, dokud není napůl uvařená (asi 7-10 minut po uvaření). Vyklopte rýži na cedník a nechte ji vychladnout. Poté ji pošleme k mletému masu a vše promícháme.

Plech vymažeme směsí másla a zakysané smetany.

Z mletého masa vyválejte stejně velké kuličky a položte je na plech.

Na zálivku smícháme zakysanou smetanu, 3-4 lžíce majonézy a kečup, pokud je příliš hustá, přidáme vodu nebo vývar. Touto omáčkou přelijeme ježky tak, aby byly pokryty ze 2/3 povrchu.

Ježky pečeme v troubě asi 40 minut při 180 °C, dokud se nevytvoří kůrčička a nejsou zcela propečené.

Masové kuličky s rýží a omáčkou

  • Mleté maso – 600 g
  • Rýže – 150 g
  • Cibule – 1 ks.
  • Vejce – 2 ks
  • Sůl, mletý černý pepř – podle chuti

Na omáčku

  • Cibule (velká) – 1 ks.
  • Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
  • Mrkev (velká) – 1 ks.
  • Mouka – 4 polévkové lžíce mouky
  • Rajčatová omáčka – 3 polévkové lžíce.
  • Masový vývar – 900 ml
  • Vavřínový list – 2 ks.

Na smažení

  • Rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.

Nejdříve si připravte vývar. K tomu můžete uvařit kostku masového bujónu (půl kostky na 900-1000 ml.).

Rýži uvařte do poloměkka, cibuli nakrájejte nadrobno.

Jak uvařit masové kuličky s rýží / foto depositphotos.com

Smíchejte mleté maso, rýži a cibuli. Dobře promíchejte. Přidejte sůl, pepř a vejce. Promíchejte a nechte chvíli odležet.

Příprava omáčky. Cibuli nakrájejte na větší kousky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.

Cibuli a mrkev osmahněte na oleji dozlatova. Přidejte mouku, promíchejte. Za stálého míchání minutu smažte. Poté přidejte rajčatovou omáčku, promíchejte. Za stálého míchání smažte další minutu.

Postupně přidávejte vývar k osmažené směsi a důkladně míchejte. Omáčku přiveďte k homogenní konzistenci. Vhoďte bobkový list a přiveďte k varu.

Z mletého masa vytvarujte malé kuličky. Opatrně je vhoďte do omáčky, přiveďte k varu, pak snižte teplotu na mírný oheň, přikryjte a vařte 30 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lenochod v kuchyni

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: