Chebureky lze plnit různými náplněmi, ale klasickou náplní je maso.
Recept na chutné chebureky / foto ksenichka.pp./p>
Tenká křupavá kůrka a šťavnatá masová náplň s bylinkami a kořením – tak lze popsat chebureky. Jsou to koláče z nekynutého těsta s mletým masem a pikantním kořením, smažené na oleji.
Obecně mohou být chebureky s různými náplněmi, ale s masem je klasický recept.
Chebureky
Na těsto
- Mouka – 3 polévkové lžíce.
- Vroucí voda – 1 polévková lžíce.
- Sůl – 1 lžička.
- Olej – 1 polévková lžíce.
- Vodka (volitelně) – 1 polévková lžíce.
Na nádivku
- Mleté maso – 350 g
- Cibule – 1 ks (150 g)
- Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- Koriandr – 1/3 lžičky.
- Voda – 100-150 ml
Na smažení
- Rostlinný olej – 400 ml
Do mouky udělejte důlky. Odměřte 250 ml vroucí vody, přidejte sůl a olej.
Směs přeneste na stůl. Hněťte těsto, dokud nebude hladké, asi 7 minut (můžete použít kuchyňský robot).
Těsto vložte do mísy, pokapejte trochou rostlinného oleje, přikryjte potravinovou fólií a nechte půl hodiny kynout.
Příprava mletého masa. Cibuli nakrájejte nadrobno nebo nadrobno. K mletému masu přidejte cibuli, sůl, koriandr a mletý černý pepř. Promíchejte a po troškách přilévejte vodu. Mleté maso by mělo být kašovité. Přikryjte potravinovou fólií a nechte 30 minut v chladničce.
Poté těsto rozdělte na 12 dílů. Každý z nich rozválejte na tloušťku 1 mm, ale ne průhlednou. Pokud se těsto lepí na povrch, posypte ho trochou mouky. Na polovinu placiček rozetřete tenkou vrstvu mletého masa (mletého masa nedávejte příliš mnoho).
Pro lepší tvarování můžete okraje potřít rozšlehaným vejcem nebo bílkem.
Přiklopte druhou polovinou a dávejte pozor, aby uvnitř nezůstal žádný vzduch. Okraje přitiskněte k sobě. Okraje těsta propíchejte vidličkou a jemně přitlačte, abyste těsto neprotrhli.
Na pánvi rozehřejte rostlinný olej (vrstva 1-1,5 cm). Teplotu můžete zkontrolovat vhozením kousku chleba – olej by kolem něj měl začít bublat, ale ne příliš.
Chebureky osmažte z obou stran. Upečené chebureky položte na talíř vyložený papírovými utěrkami nebo ubrousky, abyste odstranili přebytečný olej.
Chebureky z kynutého těsta
Na těsto
- Minerální voda (s plynem) – 200 ml
- Droždí (čerstvé) – 13 g
- Cukr – 1 lžička
- Pšeničná mouka – 350 g
- Rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
- Sůl – 0,5 lžíce (o něco méně)
Na nádivku
- Jakékoli filé – 350 g
- Cibule – 160 g
- Sůl – podle chuti
- Voda – 25 ml
- Směs paprik – 1 lžička.
- Koření (nepovinné) – 0,5 lžičky.
Na smažení
- Rostlinný olej
Příprava mletého masa. Maso a cibuli projděte mlýnkem na maso. Přidejte sůl, směs pepře a koření podle potřeby. Postupně přidávejte vodu, důkladně promíchejte.
Příprava těsta. Do minerální vody pokojové teploty přidáme droždí, sůl a cukr a necháme 5 minut stát.
Jak uvařit šťavnaté chebureky / foto cookorama.net
Do mouky nalijeme vodu s droždím, solí a cukrem. Začneme hníst těsto, přidáme rostlinný olej. V závislosti na kvalitě mouky můžete potřebovat více nebo méně mouky. Vypracujte pevné, ale měkké a pružné těsto. Dobře ho prohněťte a nechte ho 10 minut odpočívat pod mísou.
Rozdělte těsto na stejné kousky, každý kousek zploštěte a vytvořte kuličky. Těsto přikryjte potravinovou fólií, aby se neokoukalo.
Na pomoučené desce těsto rozválejte na ploché placky. Na jednu stranu placky dejte část náplně a rovnoměrně ji rozetřete. Přeložte placku na polovinu tak, aby se boky shodovaly, dlaní dobře přitlačte horní část, aby uvnitř nebyl vzduch, a prsty rukou dobře utěsněte okraje těsta. Vidličkou namočenou v mouce přitiskněte okraj cheburku.
Zatímco budete pracovat se zbytkem těsta, položte chebureky na pečicí papír nebo čistou kuchyňskou utěrku a přikryjte je potravinovou fólií.
Do nepřilnavé pánve, soté nebo kastrolu nalijte olej. Zahřejte ho na takovou teplotu, aby se chebureky nepřipálily, ale nezůstaly uvnitř syrové. Vložte polínka do oleje a osmažte je z obou stran. Poté je položte na papírovou utěrku, aby nasákly přebytečný tuk.
Chebureky s masem, sýrem a rajčaty
Na těsto
- Pšeničná mouka – 400 g
- Horká voda – 200 ml
- Sůl – 0,5 lžičky.
- Rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
Na nádivku
- Mleté maso (vepřové a hovězí) – 400 g
- Cibule – 100 g
- Sůl – 0,5 lžičky soli.
- Mletý černý pepř – podle chuti
- Holandský sýr – 100 g
- Rajčata (střední) – 4 ks.
- Bylinky (nasekané) – 2 polévkové lžíce. l.
Na smažení
- Rostlinný olej
Příprava těsta. Do prosáté mouky nalijte horkou vodu se solí a olejem. Těsto důkladně prohněťte. Vyválíme z něj kouli a necháme ji odpočinout.
Přečtěte si tak銝avnaté játrové řízky: jak připravit chutný pokrmnádivka. Do mletého masa přidáme cibuli, pomletou přes mlýnek na maso, a sůl. Podle chuti můžete přidat mletý pepř a jemně nasekané bylinky. Mleté maso je také vhodné rozmíchat s trochou vody nebo mléka, aby bylo šťavnatější.
Rajčata nakrájejte na tenké plátky. Nastrouhejte sýr.
Těsto rozdělte na kuličky a rozválejte je na tenké pláty.
Na těsto dejte lžíci mletého masa a rozetřete ho na polovinu placky. Navrch položte plátky rajčat a posypte je strouhaným sýrem.
Připravte si chebureky. Smažte je na středním plameni. Uvařené chebureky vložte do hrnce a přikryjte pokličkou, aby změkly.