Lívance se hodí k zakysané smetaně, džemu, marmeládě, medu, kondenzovanému mléku nebo čerstvým bobulím.
Lahodné nadýchané lívance jsou neuvěřitelně chutné! Vzdušné a křehké lívance získáte, když je uvaříte na kefíru.
Takové lívance se hodí k snídani nebo jako svačina, protože jsou nejen velmi chutné, ale také snadno a rychle připravené. Tyto dobroty podávejte se zakysanou smetanou, džemem, marmeládou, medem, kondenzovaným mlékem nebo čerstvými lesními plody.
Kefírové palačinky
- Mouka – 240 g mouky
- Kefír – 250 ml
- Vejce – 1 ks.
- Cukr – 2 polévkové lžíce.
- Sůl – podle chuti
- Jedlá soda – 0,5 lžičky.
- Rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
Kefír a vejce vyndejte z lednice předem. Vejce smíchejte s cukrem a solí, aby se rozpustilo.
Přečtěte si takéVoňavý koláč s marmeládou: jak připravit neuvěřitelné pečivoV mikrovlnné troubě nebo na sporáku mírně ohřejte kefír, ale tak, aby se nerozpadl. Teplý kefír za stálého míchání postupně vlijte do vaječné směsi.
Mouku prosejte do samostatné mísy.
Moučnou směs přidávejte po malých dávkách do tekuté směsi a míchejte metličkou jedním směrem. Uhněťte husté homogenní těsto (mělo by líně klouzat ze lžíce). Pokud je těsto trochu řídké, přidejte více mouky; pokud je velmi husté, přidejte více kefíru.
Poté na těsto prosejte jedlou sodu. Důkladně, ale rychle ji vmíchejte do těsta. V případě potřeby přidejte sultánky, vanilku nebo jiné přísady.
Těsto nechte 10-15 minut stát, aby se v něm začaly tvořit bubliny. Těsto již nemíchejte, lžící ho opatrně vkládejte od okraje.
Do dobře rozpálené pánve nalijte olej a rozehřejte ho. Polévkovou lžící vhoďte těsto na pánev. Smažte po obou stranách, dokud nezhnědne.
Hotové lívance položte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného oleje. Podávejte horké se zakysanou smetanou, medem, kondenzovaným mlékem nebo oblíbeným džemem.
Kefírové lívance se zelenou cibulkou
- Mouka – 200 g mouky
- Kefír – 200 ml
- Slepičí vejce – 1 ks.
- Zelená cibule – 1 svazek
- Soda – 0,5 lžičky.
- Sůl – 0,5 lžičky.
- Olej (na smažení)
Zelenou cibuli nakrájejte nadrobno.
Do kefíru nasypte jedlou sodu a promíchejte. Přidejte sůl, vejce a mouku (pokud je kefír příliš řídký, přidejte trochu mouky a jedlé sody.) Uveďte do homogenního stavu a přisypte zelenou cibulku.
Jak uvařit lívance na kefíru / foto depositphotos.com
Smažíme z obou stran na dobře rozehřátém rostlinném oleji, na mírném ohni.
Hotové lívance podávejte se zakysanou smetanou nebo jogurtem.
Palačinky s dýní a jablky
- Mouka – 2 polévkové lžíce.
- Dýně – 200 g
- Jablko – 1 ks.
- Vejce – 1 ks.
- Kefír – 1 polévková lžíce.
- Cukr – 1 polévková lžíce.
- Vanilkový cukr – 10 g
- Soda – 0,5 lžičky.
- Sůl – 1 špetka
- Máslo
Dýni zbavte semínek, oloupejte a nakrájejte na kostky. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Rozmělněte je na hladkou pastu.
Přečtěte si takéVynikající dort „Esterhazy“: jak připravit legendární dezertnakrájené jablko a dýni v míse, přidejte vejce, cukr, vanilkový cukr, sůl, kefír a jedlou sodu. Vše dobře promícháme.
Postupně přisypáváme prosátou mouku a směs promícháme do homogenního stavu husté zakysané smetany.
Do pánve nalijeme olej, rozehřejeme ho a po částech vléváme těsto, ze kterého tvoříme lívance. Lívance smažte na středním ohni z obou stran dozlatova.
Hotové dýňovo-jablečné lívance můžeme potřít džemem nebo zakysanou smetanou.