Receptů na boršč je tolik, kolik je ukrajinských rodin. Hustý, sytý boršč bude chutnat každému.
Pravý ukrajinský boršč – jak vařit / foto: depositphotos.com
Boršč je kulturní poklad Ukrajiny, naše pýcha a kulinářský symbol naší země. Být lhostejný k této husté vařené polévce je prostě nemožné.
Receptů na boršč je mnoho a téměř každá hospodyňka má svůj vlastní. Někdo má rád boršč s fazolemi, někdo ho vaří bez zelí a někdo ho vaří s houbami. Dost často se recepty na boršč v rodinách pečlivě předávají z generace na generaci a některé jsou dokonce přísně utajovány.
Dříve jsme hovořili o tom, jak uvařit zelný boršč – recept s masem a bez něj.
Klasický ukrajinský boršč
- Voda – 1,5-2 litry.
- Vepřové nebo hovězí maso s kostí – 400 g
- brambory – 4 kusy (střední)
- červená řepa – 2 ks
- mrkev – 1 ks.
- cibule – 3 ks (střední)
- čerstvé bílé zelí – 300 g
- rajčatový protlak – 2 polévkové lžíce. l.
- slunečnicový olej – 4-5 polévkových lžic.
- kyselina citronová – špetka
- sůl, bobkový list, bylinky – podle chuti.
Nejprve uvařte vývar, do hrnce nalijte 1,5-2 litry vody. Přidejte maso a dejte na střední teplotu. Před vařením odstraňte pěnu. Jakmile vývar začne vřít, přikryjte ho pokličkou a vařte na mírném ohni hodinu a půl.
Mezitím si připravte pečeni. Očistěte červenou řepu, mrkev a cibuli. Červenou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle a mrkev na středním struhadle. Cibuli nakrájejte na kostičky.
Na pánvi na středním plameni rozehřejte olej, vsypte do něj cibuli a mrkev a 5 minut smažte. Poté přidejte červenou řepu (můžete ji pokropit kyselinou citronovou nebo postříkat čerstvou citronovou šťávou – boršč tak bude opravdu červený). Zeleninu smažte dalších 5 minut, přidejte rajčatový protlak, promíchejte a vše smažte dalších 5-7 minut.
Recepty na nejchutnější boršč / foto: depositphotos.com
A nyní uvařte samotný boršč. Maso vyjmeme z vývaru a zatímco chladne, vhodíme do vývaru nakrouhané zelí. Po 5-10 minutách přidáme brambory nakrájené na slámky. Maso oddělíme od kosti a nakrájíme na kostičky. Maso vrátíme do boršče, osolíme ho a přidáme pečeni. Boršč promícháme, vložíme bobkový list a nadrobno nasekané bylinky, přikryjeme pokličkou a vše vaříme dalších 5-7 minut.
Boršč podávejte se zakysanou smetanou a bylinkami.
Vydatný boršč s fazolemi
- Vepřové a hovězí maso – do 1 kg
- mrkev – 1 ks.
- brambory – 2-3 ks
- fazole – 1 polévková lžíce.
- kořen petržele, celer podle chuti
- červená řepa – 1-2 ks.
- červená sladká paprika – 1 ks.
- česnek – 2-3 stroužky
- cibule – 1 ks.
- bílé zelí – 0,5 hlávkového zelí
- rajčatový protlak – 2-3 polévkové lžíce. l.
- sůl, černý pepř, bylinky, pálivá paprika, lvíček, petrželová a koprová nať, zakysaná smetana – vše podle chuti.
Nejlepší je vzít různé druhy masa: trochu vepřového (ideálně žebra), trochu hovězího (žebra jsou také lepší) a třeba i trochu kuřecího.
Do 5-6litrového hrnce nalijte studenou vodu, asi tak do poloviny. Hrnec postavte na oheň.
Maso omyjte. Kromě kuřete ho nakrájejte na poměrně velké kusy. Maso vhoďte do vody. Přiveďte ji k varu a slijte pěnu.
Přidejte 2-3 lví listy, kořen petržele a celer – v celých kusech, velikost podle potřeby. Dochuťte trochou soli a pepře. Pro dochucení můžete přidat směs koření.
Masový vývar vařte alespoň hodinu. Maso by mělo změknout a oddělit se od kostí. Když je vývar hotový, vyjměte kořen petržele, bobkový list a přidejte fazole předem namočené ve vodě.
Přečtěte si takéDokonalý kebab: nejlepší recepty na marinády na vepřový a kuřecí kebab
Počkejte, až voda začne vřít, snižte teplotu a vařte 20 minut. Fazole by měly být mírně syrové. Do vývaru přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, česnek a pepř.
Přidejte rozdrcené stroužky česneku a nadrobno nakrájené oloupané čerstvé feferonky nebo po několika svazcích sušených feferonek. Vařte 15 minut.
Oloupejte červenou řepu, můžete ji nastrouhat nebo nakrájet na plátky. Přidejte červenou řepu a dobře promíchejte.
Vařte dalších 10 minut a ihned přidejte brambory nakrájené na velké kostky (v případě potřeby je můžete hodit celé a pak je rozmačkat přímo v hrnci).
Když se brambory uvaří, obvykle 15 minut nebo o něco déle, přidejte podle chuti rajčatový protlak. Rajčatový protlak by se měl vařit alespoň 5 minut.
Přidejte na tenké plátky nakrájené bílé zelí. Vařte ho asi 5 minut.
Nezapomeňte pokrm opepřit a osolit a přidejte jemně nasekanou petrželku a koprovou nať. Vypněte oheň a nechte odstát.