Jak připravit okroshka: recepty oblíbené letní polévky: recepty oblíbené letní polévky

Okroška je pokrm, který si mnoho lidí spojuje s letním jídelníčkem, ale nic nebrání tomu, abyste ji vařili po celý rok.

Okroška klasická – recept / Foto: depositphotos.com

Okroška – lehký a osvěžující pokrm. Bude obzvláště vhodný v létě v horkém počasí, protože okroška dodává nejen pocit svěžesti, ale zároveň je vydatným pokrmem. Tuto studenou polévku můžeme směle označit za jedno z nejoblíbenějších jídel po mnoho let. Způsobů přípravy okroshky je poměrně dost.

Recept na okrošku není jednoduchý: do této studené polévky přidejte oblíbené maso nebo klobásu a sezónní zeleninu. Poté se produkty zalijí kvasem, kefírem nebo minerální vodou. Jednoduchost přípravy a lehká chuť zajistily, že si okrošku lidé oblíbili.

Prozradili jsme vám také, jaký druh okrošky se ukazuje jako nejchutnější.

Klasická okroška: recept

  • Brambory – 4-5 ks.
  • vejce – 5 ks
  • ředkvičky – 8-10 ks
  • čerstvé okurky – 2-3 ks.
  • vařená nebo uzená klobása – 300 g
  • svazek kopru
  • svazek zelené cibule
  • sůl podle chuti
  • zakysaná smetana nebo majonéza – podle chuti
  • kvas – podle chuti (přibližně 1-1,5 litru)

Uvařte brambory a vejce, zchlaďte je a oloupejte. Brambory, vejce, ředkvičky, okurky a klobásu nakrájejte na kostičky. Zeleninu nakrájejte. Všechny ingredience smíchejte a osolte. Vše vložíme do mísy, zalijeme kvasem a posypeme zelení. Podáváme se zakysanou smetanou.

Osvěžující okroška na kefíru

  • Brambory – 2 ks
  • okurky – 2 ks
  • vejce – 2 ks
  • vařená šunka – 300 g
  • ředkvičky – 5-6 ks.
  • zelená cibule – 1 svazek
  • snítka kopru
  • snítka koriandru
  • kefírový dresink
  • sůl

Tvarovaný led si připravte předem. Omyjte 1 snítku kopru a oddělte listy. Do speciálních formiček na led vložte po 1 lístku, opatrně zalijte lahodnou pitnou vodou a formičky vložte do mrazničky, dokud led neztuhne.

Brambory uvařte v hrnci s pláštěm. Nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte nadrobno, poté je uložte do lednice. Chcete-li vyzkoušet novou chuť okrošky na kefíru, můžete mladé brambory z kabátku podávat ke studené okrošce teplé, aniž byste je přidávali k ostatním ingrediencím.

Okroška - jak se vaří na kefíru / foto: bzh.life

Okroška – jak vařit na kefíru / foto: bzh.life

Okurky nakrájíme na malé kostičky a pošleme do lednice.

Zelenou cibuli nakrájejte najemno a rozemelte v hmoždíři se solí, pak ji dejte stranou.

Uvařte vejce a nakrájejte je nadrobno (můžete také nakrájet všechny bílky nadrobno a žloutky rozmačkat s hořčicí).

Ředkvičky nakrájejte nadrobno a také je dejte do lednice.

Zbývající bylinky nakrájejte nadrobno. Všechny připravené ingredience – spolu se šunkou nakrájenou na kostičky – vložte do velké mísy nebo polévkové mísy. Přidejte všechnu zeleninu včetně vyluhované zelené cibulky (šťávu stačí scedit) a promíchejte. Ochutnejte a v případě potřeby osolte.

Přidejte kefír. Okrošku promíchejte, nalijte do talířů. Vyjměte led z forem a do každého talíře vložte 2-3 kusy. Okrošku podávejte najednou. Dobrou chuť!

Okroška na syrovátce: jak ji uvařit

  • Vařená klobása – 250 g
  • vejce – 5 ks
  • brambory – 5 ks
  • ředkvičky – 200 g
  • syrovátka – 2 litry
  • okurky – 2 ks
  • zakysaná smetana podle chuti
  • Kefír – 0,5 litru
  • minerální voda s plynem – 300 ml
  • bylinky podle chuti

Přečtěte si takéNejchutnější tvarohový nákyp – jak ho připravit

Brambory uvaříme v kabátku, vejce uvaříme natvrdo. Necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Na kostičky nakrájíme také klobásu a okurku a ředkvičky – tyčinky. Nakrájejte bylinky (cibuli, petržel, kopr).

Nakrájené suroviny vložíme do hrnce a zalijeme zakysanou smetanou, přidáme syrovátku, kefír a minerální vodu s plynem. Osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami. Promícháme a dáme na chvíli do lednice.

Podle chuti a kyselosti můžeme do okrošky přidat kyselinu citronovou na špičce nože a hořčici.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lenochod v kuchyni

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: