Okroška je pokrm, který si mnoho lidí spojuje s letním jídelníčkem, ale nic nebrání tomu, abyste ji vařili po celý rok.
Okroška klasická – recept / Foto: depositphotos.com
Okroška – lehký a osvěžující pokrm. Bude obzvláště vhodný v létě v horkém počasí, protože okroška dodává nejen pocit svěžesti, ale zároveň je vydatným pokrmem. Tuto studenou polévku můžeme směle označit za jedno z nejoblíbenějších jídel po mnoho let. Způsobů přípravy okroshky je poměrně dost.
Recept na okrošku není jednoduchý: do této studené polévky přidejte oblíbené maso nebo klobásu a sezónní zeleninu. Poté se produkty zalijí kvasem, kefírem nebo minerální vodou. Jednoduchost přípravy a lehká chuť zajistily, že si okrošku lidé oblíbili.
Prozradili jsme vám také, jaký druh okrošky se ukazuje jako nejchutnější.
Klasická okroška: recept
- Brambory – 4-5 ks.
- vejce – 5 ks
- ředkvičky – 8-10 ks
- čerstvé okurky – 2-3 ks.
- vařená nebo uzená klobása – 300 g
- svazek kopru
- svazek zelené cibule
- sůl podle chuti
- zakysaná smetana nebo majonéza – podle chuti
- kvas – podle chuti (přibližně 1-1,5 litru)
Uvařte brambory a vejce, zchlaďte je a oloupejte. Brambory, vejce, ředkvičky, okurky a klobásu nakrájejte na kostičky. Zeleninu nakrájejte. Všechny ingredience smíchejte a osolte. Vše vložíme do mísy, zalijeme kvasem a posypeme zelení. Podáváme se zakysanou smetanou.
Osvěžující okroška na kefíru
- Brambory – 2 ks
- okurky – 2 ks
- vejce – 2 ks
- vařená šunka – 300 g
- ředkvičky – 5-6 ks.
- zelená cibule – 1 svazek
- snítka kopru
- snítka koriandru
- kefírový dresink
- sůl
Tvarovaný led si připravte předem. Omyjte 1 snítku kopru a oddělte listy. Do speciálních formiček na led vložte po 1 lístku, opatrně zalijte lahodnou pitnou vodou a formičky vložte do mrazničky, dokud led neztuhne.
Brambory uvařte v hrnci s pláštěm. Nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte nadrobno, poté je uložte do lednice. Chcete-li vyzkoušet novou chuť okrošky na kefíru, můžete mladé brambory z kabátku podávat ke studené okrošce teplé, aniž byste je přidávali k ostatním ingrediencím.
Okroška – jak vařit na kefíru / foto: bzh.life
Okurky nakrájíme na malé kostičky a pošleme do lednice.
Zelenou cibuli nakrájejte najemno a rozemelte v hmoždíři se solí, pak ji dejte stranou.
Uvařte vejce a nakrájejte je nadrobno (můžete také nakrájet všechny bílky nadrobno a žloutky rozmačkat s hořčicí).
Ředkvičky nakrájejte nadrobno a také je dejte do lednice.
Zbývající bylinky nakrájejte nadrobno. Všechny připravené ingredience – spolu se šunkou nakrájenou na kostičky – vložte do velké mísy nebo polévkové mísy. Přidejte všechnu zeleninu včetně vyluhované zelené cibulky (šťávu stačí scedit) a promíchejte. Ochutnejte a v případě potřeby osolte.
Přidejte kefír. Okrošku promíchejte, nalijte do talířů. Vyjměte led z forem a do každého talíře vložte 2-3 kusy. Okrošku podávejte najednou. Dobrou chuť!
Okroška na syrovátce: jak ji uvařit
- Vařená klobása – 250 g
- vejce – 5 ks
- brambory – 5 ks
- ředkvičky – 200 g
- syrovátka – 2 litry
- okurky – 2 ks
- zakysaná smetana podle chuti
- Kefír – 0,5 litru
- minerální voda s plynem – 300 ml
- bylinky podle chuti
Přečtěte si takéNejchutnější tvarohový nákyp – jak ho připravit
Brambory uvaříme v kabátku, vejce uvaříme natvrdo. Necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Na kostičky nakrájíme také klobásu a okurku a ředkvičky – tyčinky. Nakrájejte bylinky (cibuli, petržel, kopr).
Nakrájené suroviny vložíme do hrnce a zalijeme zakysanou smetanou, přidáme syrovátku, kefír a minerální vodu s plynem. Osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami. Promícháme a dáme na chvíli do lednice.
Podle chuti a kyselosti můžeme do okrošky přidat kyselinu citronovou na špičce nože a hořčici.