Co dělat, když nemáte struhadlo na korejskou mrkev, a jak si svačinu připravit sami – dozvíte se v materiálu .
Jak uvařit korejskou mrkev s kořením / depositphotos.com
Korejská mrkev byla a zůstává jednou z nejoblíbenějších studených svačinek Ukrajinců. Nejčastěji se kupuje v obchodě, i když takový pokrm může snadno připravit i začínající hostitelka – stačí dodržet technologii a najít správné koření. vám prozradí, z čeho se připravuje nejchutnější korejská mrkev.
Dříve jsme mluvili o tom, co zavřít na zimu už teď.
Užitečný lifehack: Pokud nemáte speciální struhadlo na korejskou mrkev, použijte škrabku na zeleninu. Zeleninu nakrájejte na tenké plátky a poté ji nakrájejte ostrým nožem.
Korejská mrkev s kořením a cibulí
- mrkev – 7-8 ks střední velikosti;
- cukr – 2 lžičky;
- sůl – 1 lžička;
- cibule – 1 ks;
- rostlinný olej – 100 g;
- stolní ocet – 3 polévkové lžíce;
- koření na korejskou mrkev.
Mrkev oloupejte, omyjte a nastrouhejte. Přidejte sůl a cukr, pokud mrkev dává hodně šťávy – vymačkejte ji. Přisypeme koření, promícháme. Cibuli oloupeme, nakrájíme a 2-3 minuty smažíme na pánvi. Olej spolu s cibulí nalijeme do nádoby s mrkví, přidáme ocet a promícháme. Vložíme na 1-2 hodiny do lednice, aby se pokrm nechal rozležet.
Korejská mrkev s česnekem
Předkrm bude pikantnější, pokud přidáte mletý koriandr a kari.
- mrkev – 1 kg;
- rostlinný olej – 0,5 šálku;
- česnek – 1 hlava;
- sůl – 1 polévková lžíce;
- cukr – 2 polévkové lžíce;
- octová esence – 1 lžička;
- mletá červená paprika – 1 lžička;
- mletý černý pepř – 1 lžička.
Mrkev oloupeme, nastrouháme na speciálním struhadle na korejskou mrkev, vložíme do mísy a posypeme solí, pepřem. Případně můžete použít korejské mrkvové koření, ale pokud ho nemáte, postačí výše uvedená směs. Nakonec přidejte octovou esenci, rukama mrkev promíchejte a nechte 10-15 minut odležet.
Česnek prolisujte přes lis, posypte jím mrkev, ale nemíchejte. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej, nalijte ho na mrkev a teprve po uplynutí stanovené doby promíchejte dřevěnou špachtlí. Poté vložíme do nádob a necháme 5-6 hodin v chladničce.
Pikantní korejská mrkev s chilli papričkami
- mrkev – 500 gr;
- česnek – 3 stroužky;
- cukr – 1 polévková lžíce;
- sůl – 0,5 lžičky;
- chilli paprička – 0,5 lžičky;
- mletý koriandr – na špičku nože;
- mletý černý pepř – na špičku nože;
- ocet – 2-3 polévkové lžíce;
- rostlinný olej – 5 polévkových lžic;
- sójová omáčka – 1 lžička
Mrkev oloupejte, omyjte a nastrouhejte. Přidejte všechno výše uvedené koření a sójovou omáčku a také česnek prolisovaný přes lis. Rostlinný olej zahřejte k varu a nalijte do nádoby s mrkví. Promíchejte a nechte marinovat 2-3 hodiny nebo přes noc.