Takové okurky jsou vždy velmi chutné a pikantní.
Lahodné okurky s kečupem – recept / foto depositphotos.com
Okurky s kečupem jsou neobvyklou variantou přípravy zeleniny na zimu. Zelenina v tomto receptu může být podle chuti pikantní nebo jemná. Takové okurky se ukáží jako křupavé a velmi chutné a jejich přípravu zvládnou i začátečníci v konzervování.
Křupavé okurky s kečupem „Chilli“
- Okurka – 2kg
- Voda – 6 polévkových lžic.
- Cukr – 1 polévková lžíce.
- Ocet (9 %) – 1 polévková lžíce.
- Sůl – 2 polévkové lžíce.
- Chilli kečup – 1 balení (300 g)
- Kopr – 1 svazek
- Křen (listy) – 1 svazek
- Zelená paprika – podle chuti
- Česnek (na litrovou sklenici) – 2 stroužky
- Bobkový list (na litrovou sklenici) – 2 ks.
- Hrášek s černým pepřem (na litrovou sklenici) – 5 ks.
Okurky omyjte a zalijte studenou vodou na 4 hodiny, pravidelně ji vyměňujte.
Sklenice a víčka omyjte a vhodným způsobem sterilujte.
Na dno připravených litrových sklenic vložte nasekaný kopr, křenové listy, pálivou papriku podle chuti, 2-3 bobkové listy, 5-6 hrášků černého pepře, 2 stroužky česneku.
Jak uchovat okurky s kečupem / foto kulinarenok.ru
Uspořádejte okurky v těsných řadách ve sklenicích. Zalijeme je vroucí vodou, uzavřeme víčky a necháme 20 minut stát na stole. Po uplynutí uvedené doby vychladlou vodu slijte.
Připravte si slaný nálev. Do malého hrnce nalijte 6 šálků vroucí vody, přidejte 1 šálek cukru, 2 lžíce soli, balíček rajčatového kečupu „Chilli“ a 1 šálek octa. Vše promíchejte, postavte na oheň a přiveďte nálev k varu.
Vzniklým nálevem zalijte okurky a zašroubujte (nebo zavřete) víčka. Poté sklenice s okurkami přikryjte dekou, dokud nevychladnou.
Okurky s kečupem „Chilli“ bez sterilace
- Okurky – 2kg
- Kečup – 6 polévkových lžic.
- Sůl – 3 polévkové lžíce.
- Cukr – 2 polévkové lžíce.
- Ocet – 75 ml
- Kuličky pepře – 9 ks
- Česnek – 3 stroužky
- Kopr – 3 g
Recept je určen pro třílitrové sklenice. Na dno sklenice dejte 1 koprovou okurku, 1 stroužek česneku a 3 zrnka pepře.
Přečtěte si takéJahody – výhody letních plodů a nejlepší recepty
Okurky předem omyjeme a namočíme na 4 hodiny do vody, vyjmeme, vložíme do sklenic. Převařte vodu, zalijte okurky, nechte je 3-5 minut stát a slijte.
Opět převařte novou, čistou vodu a zalijte jí okurky, nechte 15 minut stát. Poté vodu scedíme do hrnce, přidáme sůl, cukr, chilli kečup a povaříme. Marináda by se měla dobře povařit, načež ji zalijeme octem. Marinádou přelijte okurky.
Přikryjte čistými sterilovanými víčky. Skladujte na chladném místě.