Chutné tvarované sušenky plněné vařeným kondenzovaným mlékem si velmi oblíbilo mnoho mlsných jazýčků.
Ořechy s kondenzovaným mlékem – recept / foto chefmarket.ru
Sušenky „Ořechy“ s kondenzovaným mlékem jsou oblíbenou sladkostí mnoha dětí. Tyto dobroty jsou jedním z mála pokrmů, které nepotřebují žádnou reklamu.
Na náplň se obvykle používá kondenzované mléko. Úžasná kombinace křupavých sušenek a vařeného kondenzovaného mléka dělá pečivo neuvěřitelně chutným. Jsou však možné i jiné zajímavé varianty ořechové náplně.
Takové sušenky se budou hodit nejen na dovolenou, ale i jen tak pro dobrou náladu. Postup přípravy této pochoutky není složitý, ale potřebujete speciální formy na pečení „skořápek“.
Ořechy s kondenzovaným mlékem
- Mouka – 3 polévkové lžíce se skluzem
- Kuřecí vejce – 2 ks
- Margarín – 200 g
- Cukr – 0,5 lžíce.
- Soda – 1/4 lžičky.
- Sůl – 1/3 lžičky.
- Ocet – 1 lžička.
- Vanilkový cukr – podle chuti
- Vařené kondenzované mléko – 1-1,5 plechovky
Rozklepněte vejce s cukrem. Směs vajec a cukru by měla zbělet a zvětšit svůj objem asi dvakrát.
Rozpusťte balíček margarínu (místo margarínu můžete použít máslo). Rozpuštěný margarín nechte mírně vychladnout a přidejte ho do vaječné směsi.
Odměřte jedlou sodu a jemně na ni kápněte ocet (můžete nahradit citronovou šťávou). Na špičku nože přidejte sůl.
Prosejeme mouku a přidáme ji do směsi. Uhněťte hladké těsto. Hněťte, dokud se těsto nepřestane lepit. Pokud je mouky málo, můžete přidat ještě trochu mouky, ale dbejte na to, aby těsto nebylo příliš tuhé.
Nezapomeňte těsto nechat 30 minut odpočinout při pokojové teplotě, nechte ho v míse a přikryjte ho potravinovou fólií, aby nevyschlo.
Jak připravit Ořechy s kondenzovaným mlékem / foto my-food-advisor.com
Rozehřejte formu na louskání ořechů. V té elektrické se rozsvítí kontrolka, že se louskáček na ořechy zahřál a je možné ho použít. Pokud je louskáček na ořechy obyčejný litinový, dobře ho zahřejte z obou stran. Formu není třeba dodatečně vymazávat olejem, protože v těstě je již tak dost tuku.
Těsto vložte do každé poloviny formy tak, abyste vyplnili dutiny do dvou třetin objemu. Po naplnění formu pevně přitlačte, aby se těsto rovnoměrně rozložilo. Pokud těsto vyčnívá přes okraje, je lepší ho ihned odstranit nožem.
Pečeme 4-5 minut z každé strany. Poté je otočte na druhou stranu. Během pečení byste měli formu otevřít a zkontrolovat, zda se ořechy nepřipalují. Půlky by měly být zlatavé, nikoliv bledé nebo přepálené.
Hotové pečivo je třeba vyjmout z formy na dřevěné prkénko a nechat vychladnout. Poté opatrně odřízněte přebytečné okraje, které vyčnívají za okraje formy.
V případě potřeby můžeme dovnitř ořechu vložit pravý vlašský ořech (kousek, protože celý se nevejde). Můžete použít vlašské ořechy, mandle nebo lískové ořechy.
Do připravených půlek vložíme uvařené kondenzované mléko. A vmíchejte ořechy. Necháme je několik hodin stát, aby se kondenzované mléko vsáklo a změkčilo poměrně husté těsto.