Tento předkrm je častým hostem na každé oslavě.
Játrový dort je chutný a vydatný pokrm, který se dobře vyjímá na slavnostní tabuli. Takový „dort“ je placka z játrového mletého masa, potřená omáčkou. Mezi kůrčičky můžete podle chuti rozložit oblíbenou zeleninu, bylinky nebo houby. Tento pokrm vypadá pěkně a jeho příprava je velmi snadná.
Dříve připravil chutný recept na palačinky na každý den.
Játrový dort
- Hovězí játra – 0,5 kg
- Cibule – 3 ks
- Mléko – 300 ml
- Pšeničná mouka – 200 g
- Slepičí vejce – 4 kusy (3 kusy na těsto, 1 kus na ozdobu).
- Majonéza – 300 g
- Česnek – 6-8 ks
- Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- Olej – do těsta 1 polévková lžíce.
Játra a cibuli protáhneme mlýnkem na maso. Přidáme sůl, pepř, mléko, vejce, mouku a olej. Vše smíchejte dohromady.
Palačinky usmažte z obou stran a položte je na sebe.
Česnek prolisujte přes lis a spojte s majonézou.
Palačinky potřete majonézou a česnekem. Ozdobte nastrouhaným vejcem a bylinkami.
Játrový koláč s mrkví a cibulí
- Kuřecí játra 500 g
- Zakysaná smetana – 2 polévkové lžíce.
- Vejce – 2 ks.
- Mouka – 80 g mouky
- Rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
- Mrkev – 450 g
- Cibule – 200 g
- Sůl – podle chuti
- Majonéza – 100 g
- Česnek – 2 stroužky
Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Zeleninu vložíme do hrnce, osolíme a dusíme do měkka. Zároveň můžete přidat pár lžic rostlinného oleje nebo malý kousek másla.
Jak uvařit játrový koláč/ foto depositphotos.com
Kuřecí játra opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Necháme je chvíli v cedníku, aby odtekla přebytečná voda. Játra rozmělněte v míse mixéru. Poté přidejte dvě vejce a dvě lžíce zakysané smetany. Osolíme a rozmixujeme mixérem.
Vzniklou směs nalijte do hluboké mísy. Přisypeme půl hrnku mouky a promícháme. Těsto by mělo být husté jako na palačinky.
Na rozehřátou pánev nalijte trochu oleje. Nalijte na ni naběračky piškotového těsta. Smažte placky z obou stran. Uložíme je na hromádku a necháme je trochu vychladnout.
Oloupeme dva stroužky česneku, prolisujeme je lisem a smícháme s majonézou. Touto směsí potřete kůrku. Navrch rozetřete asi několik lžic dušené zeleniny. Rovnoměrně je rozprostřete po celé ploše kůrky.
Položte další kůrku. Také potřete majonézou a česnekem. Poté opět vrstvu zeleniny. A tak – se všemi kůrkami.
Vršek dortu ozdobte nasekanými bylinkami. Zdobit můžete také strouhaným sýrem nebo nastrouhaným vejcem uvařeným natvrdo.
Játrový koláč s houbami s játry
- Játra – 1kg
- Vejce – 4 ks.
- Žampiony – 400 g
- Cibule – 2 ks
- Majonéza – podle chuti
- Olej – 1 polévková lžíce.
- Mléko – 100 ml
- Mouka – 60 g mouky
- Sůl, pepř – podle chuti
Játra a cibuli umeleme na masovém strojku nebo v mixéru. Přidejte 2 vejce, mouku a sůl. Promíchejte.
Přečtěte si takéCo uvařit k večeři: zajímavé nápady na vydatná jídlaZ této směsi upečte na rostlinném oleji placičky. Na stejné pánvi osmažte houby. Dochuťte solí a pepřem. V případě potřeby je můžete osmažit společně s cibulí a mrkví.
Uvařte 2 vejce, budou použita na ozdobení koláče.
Každý koláč nejprve potřeme majonézou a poté houbovou náplní. Přikryjeme ji dalším koláčem a tak dále až do konce. Dort nechte v lednici alespoň půl hodiny ztuhnout. Povrch dortu posypeme vařenými vejci.
Přečtěte si také další recepty: