Lívance připravené bez zakysaných mléčných výrobků mohou být také chutné a vzdušné.
Palačinky na vodě – recept / foto bflexy-west.ru
I z nejjednodušší sady produktů můžete rychle připravit chutnou snídani. Řeč je o obyčejných palačinkách na vodě.
Lívance vařené na vodě – velmi chutná pochoutka, i když se předpokládá, že pečivo na vodě je méně vydatné a svěží než pečivo vařené na mléčných výrobcích. Tyto palačinky jsou také svěží, heboučké a nadýchané.
Lívance na vodě budou chutnat celé rodině. Samozřejmě je lze na přání hojně polít medem, džemem, kondenzovaným mlékem, sladkým sirupem, jogurtem, zakysanou smetanou nebo doplnit lesním ovocem.
Palačinky na vodě a droždí
- Pšeničná mouka – 300 g
- Slepičí vejce – 1 ks.
- Teplá voda – 300 ml
- Cukr – 1 polévková lžíce.
- Vanilkový cukr – 1-2 lžičky.
- Rychle působící droždí – 1 lžička (bez skluzavky)
- Sůl – 1 špetka
- Rostlinný olej – na smažení
Smíchejte slepičí vejce, teplou vodu, cukr a vanilkový cukr. Dobře promíchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nebude homogenní.
Přidejte prosátou mouku, droždí a špetku soli. Přísady mícháme, dokud není těsto hladké a homogenní. Mísu s těstem přikryjte utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte 1 hodinu kynout v teplém koutě kuchyně.
Jak uvařit nadýchané palačinky na vodě / foto mlynci.com./p>
Když těsto zdvojnásobí svůj objem – můžete začít péct lívance. Rozehřejte pánev na střední teplotu a vymažte ji malým množstvím rostlinného oleje. Bez míchání vlijte těsto po malých dávkách do rozehřáté pánve a smažte na středním plameni dozlatova.
Smažené lívance přendejte na talíř a podávejte.
Palačinky na vodě bez droždí
- Mouka – 220 g mouky
- Voda – 220 ml
- Cukr – 2 polévkové lžíce.
- Citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
- Vanilkový cukr – 1 lžička.
- Jedlá soda – 1 lžička.
- Sůl – 0,25 lžičky.
Voda by měla být předehřátá, aby byla teplá. Neměla by být příliš horká, jinak se mouka rozvaří a těsto nebude vzdušné.
V míse smíchejte teplou vodu, cukr a vanilkový cukr. Vše rychle promíchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí. Přilijte citronovou šťávu a znovu promíchejte. Citronovou šťávu můžete nahradit kyselinou citronovou, kterou předtím zředíte vodou. Hodit se bude i obyčejný jablečný ocet (1 čajová lžička).
Recept na chutné palačinky na vodě / foto recept./p>
Mouku spolu s jedlou sodou a solí prosejeme do mísy s teplou vodou a cukrem. Těsto rychle promícháme a rozbijeme všechny hrudky mouky. Jakmile je všechna mouka zcela mokrá, nechte těsto 5 minut odpočinout. V těstě by se měly objevit malé bublinky.
Na pánvi na středním ohni rozehřejte trochu rostlinného oleje. Lžící vyklopte těsto a vytvarujte malé kulaté lívanečky. Smažte je z obou stran na středním plameni dozlatova.
Lívance přendejte na talíř a podávejte. Lze je podávat s medem, džemem, rozpuštěnou čokoládou, marmeládou, džemem nebo čerstvými lesními plody.
Postní banánové lívance
- Zralé banány – 1-2 ks.
- Ovesné vločky – 0,5 lžíce (50 g)
- Mouka – 1,5 lžíce (230 g)
- Cukr – 2-4 lžíce (podle chuti)
- Kypřící prostředek – 2 lžičky.
- Skořice (volitelně) – 1 lžička.
- Voda – 2 polévkové lžíce.
- Rostlinný olej – 1 polévková lžíce (na těsto) + na smažení
Banány rozmačkejte ve velké míse a smíchejte s vodou. Ovesné vločky rozemelte na mouku.
V samostatné míse smíchejte všechny suché přísady. Suchou směs přidejte k banánové směsi a dobře promíchejte. Do těsta přidejte lžíci rostlinného oleje a promíchejte.
Přečtěte si takéLahodné pečivo z listového těsta: recepty na různé dobroty
Rozpalte pánev, nalijte rostlinný olej. Na rozehřátou pánev s máslem lžící vyklopíme těsto.
Smažte lívance na mírném až středním ohni z jedné strany asi 2-3 minuty, dokud nezezlátnou. Pak je otočte na druhou stranu a smažte ještě několik minut, dokud nezhnědnou.
Banánové lívance podávejte teplé, s džemem nebo medem.