Zelné „závitky“ se šťavnatou masovou nádivkou – takové dobrotě se prostě nedá odolat!
Domácí, mimořádně chutné plněné zelné závitky jsou klasikou kulinářského žánru.
Jejich příprava zabere spoustu času, ale námaha se vyplatí, protože šťavnaté mleté maso zabalené do vařených zelných listů je neuvěřitelný pokrm!
Plněné zelí s mletým masem a rýží
- Bílé zelí – 1 ks
- Plněné maso – 600 g
- Rýže – 0,5 polévkové lžíce.
- Vejce – 1 ks.
- Cibule – 1-2 ks
- Mrkev – 1-2 ks
- Zakysaná smetana – 150-200 g
- Rajčatový protlak – 1 lžička.
- Rostlinný olej – 30 g
- Mletý černý pepř – špetka
- Sůl – podle chuti
Zelí rozeberte na listy, vložte do mísy a osolte. Dejte vařit konvici, listy zalijte vroucí vodou, přikryjte pokličkou a nechte 15-20 minut odstát.
Rýži dobře propláchněte a vařte ji ve velkém množství osolené vody do poloměkka, 10-12 minut. Poté ji slijte v cedníku a propláchněte studenou vodou.
Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Rozpalte pánev, nalijte rostlinný olej. Cibuli a mrkev smažte na středním plameni za stálého míchání 1-2 minuty.
Jak uvařit domácí plněné zelí / foto depositphotos.com
Do mletého masa přidáme rýži, sůl a pepř. Poté přidáme vejce, osmahneme a přidáme nadrobno nasekané bylinky. Dobře promíchejte
Velké zelné listy rozkrojíme na polovinu. Na připravené zelné listy položte malé množství mletého masa a zabalte je do tvaru obálky. Vložte do pánve wok.
Příprava omáčky. Dáme vařit konvici, zředíme zakysanou smetanu vodou a rajčatovým protlakem (150 g zakysané smetany na 0,5 l vody), osolíme.
Omáčkou zalijeme plněné zelí. Dusíme je při mírném varu pod pokličkou, dokud není mleté maso hotové, asi 50-60 minut.
Plněné zelí v troubě v rajčatové omáčce
- Bílé zelí – 1 ks
- Plněné maso – 600 g
- Rýže – 0,5 polévkové lžíce.
- Cibule – 200 g
- Sůl – 2 lžičky.
- Suché koření – 2 lžičky.
- Rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
- Rajčatová omáčka – 200
Zelí omyjte, odstraňte vrchní poškozené listy a květák vykrojte. Celý hlávkový zelí vložte do hrnce a naplňte ho vodou. Hrnec postavte na plotýnku a přiveďte k varu.
Souběžně se zabýváme přípravou rýže: nasypeme ji do hrnce, propláchneme. Půl šálku rýže zalijeme šálkem vody a na mírném ohni vaříme, dokud se voda nevyvaří.
Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Nasypte cibuli na pánev s 1 lžící rostlinného oleje, přidejte koření a na středním plameni smažte 5 minut.
Uvařenou rýži odstavte z ohně a nechte ji mírně vychladnout.
Z ohně sundejte také osmaženou cibuli a koření a nechte asi 10 minut mírně vychladnout.
Rýži a cibuli smíchejte v míse. Přidejte mleté maso a 1 lžičku soli.
Nádivku na plněné zelí dobře prohněťte.
Přečtěte si takéJak rychle a chutně nasolit makrelu: jednoduché recepty na chutné ryby
Zelí vaříme na mírném ohni, během vaření vidličkou odstraňujeme po jednom listu, který se rozvaří do mírné průhlednosti a stane se plastickým.
Z uvařených listů zelí odřízneme ztluštělé žilky. Na každý připravený zelný list dáme lžíci mletého masa. Nádivku zabalte do zelných listů a konce zastrčte dovnitř, čímž vznikne plněné zelí.
Formu na pečení zakryjte zbývajícími zelnými listy. Vložte do ní vytvarované plněné zelí. Posypeme je lžičkou soli, zalijeme rajčatovou omáčkou a 2 šálky vody.
Formu s plněným zelím zakryjte fólií. Pošlete do horké trouby a pečte při 180 °C po dobu 40 minut. Po uplynutí uvedené doby vyjměte formu z trouby a odstraňte alobal. Plněné zelí potřete rostlinným olejem.
Vraťte plněné zelí do trouby a pečte dalších 20 minut, dokud lehce nezhnědne. Vyjměte formu s plněným zelím z trouby a podávejte horké.