Tato klasická šarlotka s jablky se povede i začátečníkům.
Charlotka s jablky / foto depositphotos
Vzdušná a snadno připravitelná charlotka s jablky je základem v přípravě dezertu, který se vždy povede. Nejčastěji se pro přípravu dezertu plní nakrájená jablka piškotovým těstem. Je lepší vybírat kyselá jablka s hutnou, nikoliv drobivou dužinou.
Již dříve jsme si řekli, jak připravit jednoduchý a neuvěřitelně chutný čajový koláč s džemem.
Jednoduchá šarlotka s jablky
Ingredience:
- mouka – 100 g;
- jablka – 4 ks;
- kvásek do těsta – 1 lžička;
- vanilkový cukr – 1 lžička;
- vejce – 4 ks;
- cukr – 100 g;
- máslo na vymazání formy – 50 g;
- moučkový cukr na zdobení – 2 polévkové lžíce.
Oloupejte jablka od jadřinců a stopek. Pokud je slupka silná, odstraňte ji také. Jablka nakrájejte na tenké plátky. Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva. Studená vejce rozbijte přímo z lednice do vysoké mísy a několik minut je šlehejte mixérem. K vejcím přidejte vanilkový a obyčejný cukr a šlehejte při vysokých otáčkách, dokud nebudou světlá a nadýchaná.
Do vaječné směsi po částech přisypávejte mouku a prášek do pečiva a těsto míchejte mixérem. Těsto by mělo být husté jako hustá zakysaná smetana. Pokud těsto vyšleháte mixérem, bude vzdušné a bez hrudek.
Formu na pečení vymažte slunečnicovým olejem nebo máslem a vysypte moukou. Místo mouky můžete formu vysypat strouhankou smíchanou s cukrem. Pak bude mít pečivo zlatavou karamelovou kůrku. Na dno formy pevně položte plátky jablek. Do formy nalijte těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Formu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30 minut.
Hotovou šarlotku ve formě je vhodné obrátit dnem vzhůru a položit na mísu nebo mřížku. Takto připravený koláč necháme vychladnout – pak jej lze snadno vyjmout z formy. Vychladlou jablečnou charlottu posypeme pomocí sítka moučkovým cukrem.