Existuje několik způsobů přípravy guláše a ne vždy bude ve složení pouze zelenina.
Recepty na guláš se zeleninou a masem / foto depositphotos.com
Kuchaři se domnívají, že guláš není ani název pokrmu, ale technologie. Během procesu je důležité správně rozložit ingredience a dodržet pořadí s ohledem na dobu vaření jednotlivých složek.
Dříve jsme si řekli, jak uvařit rybu s tlustou hlavou, a dnes se s vámi podělíme o jednoduché recepty na guláš.
Recept na guláš s masem
- vepřové maso – 0,5 g;
- brambory – 1 kg;
- cukety – 1 ks;
- paprika – 3 ks;
- pálivá paprika (nepovinná) – 1 ks;
- rajčata – 4 ks;
- mrkev – 2 ks;
- cibule – 3 ks;
- česnek – 5 stroužků;
- kopr, petržel;
- rajčatový protlak – 5 polévkových lžic;
- rostlinný olej;
- mletý koriandr;
- sůl, mletý černý pepř;
- bobkový list.
Vepřové maso opláchněte a nakrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a vepřové maso na něm osmažte dohněda. Oloupejte cibuli a mrkev, cibuli a mrkev nakrájejte na kostičky. Přidejte zeleninu k masu na pánvi, promíchejte a smažte, dokud zelenina nezměkne – asi 5-7 minut.
Cuketu nakrájejte na kostičky a přendejte ji do nádoby, ve které budete vařit guláš. Stejným způsobem nakrájejte brambory a rajčata a přidejte je k cuketě. Zeleninu promíchejte. Omyjte papriku, odstraňte semínka a nakrájejte zeleninu na kostičky. Česnek nakrájejte na plátky. Zeleninu přendejte na pánev a dvě minuty smažte. Přidejte rajčatový protlak, promíchejte, přikryjte pokličkou a několik minut poduste.
Obsah pánve přendejte do hrnce na dušení spolu se zbytkem zeleniny. Dochuťte solí, pepřem, bobkovým listem a dvěma šálky vody. Přikryjte pokličkou, zvyšte teplotu a počkejte, až se hmota začne vařit. Snížíme teplotu a dusíme guláš 30-40 minut, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr nasekáme kopr a petrželku, přidáme do pokrmu. Promíchejte, několik minut povařte a vypněte oheň.
Dušená zelenina – recept s kuřecím masem
Jak uvařit dušenou zeleninu / foto depositphotos.com
- kuřecí řízek – 250 gr;
- rostlinný olej – 50 g;
- cibule – 1 ks;
- česnek – 2 stroužky;
- mrkev – 1 ks;
- paprika – 1 ks;
- cukety – 1 ks;
- brambory – 2 ks;
- kečup nebo rajčatový protlak – 100-150 g;
- zelená cibule – 3-4 pírka;
- koriandr – 0,5 – 1 lžička;
- černý pepř, sůl – podle chuti.
Kuřecí řízky opláchněte, nakrájejte na kousky. Cibuli, mrkev, cuketu, brambory a papriku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Bylinky opláchněte a nasekejte nadrobno. Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a maso na něm osmažíme dozlatova. Přidejte brambory a cibuli, smažte další 2 minuty.
Přendejte zbytek zeleniny, přidejte kečup nebo rajčatový protlak, přiklopte a 10 minut poduste. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Přidejte k dušenému masu, přidejte jemně nasekané bylinky a koření, promíchejte a podávejte.
Dušená zelenina s houbami
- cukety – 1 ks
- lilek – 1 ks;
- houby – 260 gr;
- sladká paprika – 1 ks;
- cibule – 1 ks;
- zelená cibule – 3-4 pírka;
- uzená mletá paprika – 0,5 lžičky;
- sušený česnek – 13 lžičky;
- slunečnicový olej;
- sůl, pepř – podle chuti.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmažíme na rostlinném oleji dozlatova. Papriku omyjeme, odstraníme semínka, nakrájíme na kostičky, přidáme k cibuli a 2 minuty smažíme. Stejně jako předchozí zeleninu nakrájejte lilek a smažte dalších 5 minut. Totéž proveďte s lilkem.
Žampiony omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky. Přidejte je k zelenině a zvyšte teplotu. Odpařujte vodu z hub, dokud zcela nezmizí. Dochuťte solí, pepřem a kořením. Promíchejte, snižte teplotu a 2-3 minuty povařte. Nakrájejte cibuli a přidejte ji do pokrmu.