Dušená zelenina: klasický recept a originální variace s masem

Existuje několik způsobů přípravy guláše a ne vždy bude ve složení pouze zelenina.

Recepty na guláš se zeleninou a masem / foto depositphotos.com

Kuchaři se domnívají, že guláš není ani název pokrmu, ale technologie. Během procesu je důležité správně rozložit ingredience a dodržet pořadí s ohledem na dobu vaření jednotlivých složek.

Dříve jsme si řekli, jak uvařit rybu s tlustou hlavou, a dnes se s vámi podělíme o jednoduché recepty na guláš.

Recept na guláš s masem

  • vepřové maso – 0,5 g;
  • brambory – 1 kg;
  • cukety – 1 ks;
  • paprika – 3 ks;
  • pálivá paprika (nepovinná) – 1 ks;
  • rajčata – 4 ks;
  • mrkev – 2 ks;
  • cibule – 3 ks;
  • česnek – 5 stroužků;
  • kopr, petržel;
  • rajčatový protlak – 5 polévkových lžic;
  • rostlinný olej;
  • mletý koriandr;
  • sůl, mletý černý pepř;
  • bobkový list.

Vepřové maso opláchněte a nakrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a vepřové maso na něm osmažte dohněda. Oloupejte cibuli a mrkev, cibuli a mrkev nakrájejte na kostičky. Přidejte zeleninu k masu na pánvi, promíchejte a smažte, dokud zelenina nezměkne – asi 5-7 minut.

Cuketu nakrájejte na kostičky a přendejte ji do nádoby, ve které budete vařit guláš. Stejným způsobem nakrájejte brambory a rajčata a přidejte je k cuketě. Zeleninu promíchejte. Omyjte papriku, odstraňte semínka a nakrájejte zeleninu na kostičky. Česnek nakrájejte na plátky. Zeleninu přendejte na pánev a dvě minuty smažte. Přidejte rajčatový protlak, promíchejte, přikryjte pokličkou a několik minut poduste.

Obsah pánve přendejte do hrnce na dušení spolu se zbytkem zeleniny. Dochuťte solí, pepřem, bobkovým listem a dvěma šálky vody. Přikryjte pokličkou, zvyšte teplotu a počkejte, až se hmota začne vařit. Snížíme teplotu a dusíme guláš 30-40 minut, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr nasekáme kopr a petrželku, přidáme do pokrmu. Promíchejte, několik minut povařte a vypněte oheň.

Dušená zelenina – recept s kuřecím masem

Jak uvařit dušenou zeleninu / foto depositphotos.comJak uvařit dušenou zeleninu / foto depositphotos.com

  • kuřecí řízek – 250 gr;
  • rostlinný olej – 50 g;
  • cibule – 1 ks;
  • česnek – 2 stroužky;
  • mrkev – 1 ks;
  • paprika – 1 ks;
  • cukety – 1 ks;
  • brambory – 2 ks;
  • kečup nebo rajčatový protlak – 100-150 g;
  • zelená cibule – 3-4 pírka;
  • koriandr – 0,5 – 1 lžička;
  • černý pepř, sůl – podle chuti.

Kuřecí řízky opláchněte, nakrájejte na kousky. Cibuli, mrkev, cuketu, brambory a papriku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Bylinky opláchněte a nasekejte nadrobno. Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a maso na něm osmažíme dozlatova. Přidejte brambory a cibuli, smažte další 2 minuty.

Přendejte zbytek zeleniny, přidejte kečup nebo rajčatový protlak, přiklopte a 10 minut poduste. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Přidejte k dušenému masu, přidejte jemně nasekané bylinky a koření, promíchejte a podávejte.

Dušená zelenina s houbami

  • cukety – 1 ks
  • lilek – 1 ks;
  • houby – 260 gr;
  • sladká paprika – 1 ks;
  • cibule – 1 ks;
  • zelená cibule – 3-4 pírka;
  • uzená mletá paprika – 0,5 lžičky;
  • sušený česnek – 13 lžičky;
  • slunečnicový olej;
  • sůl, pepř – podle chuti.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmažíme na rostlinném oleji dozlatova. Papriku omyjeme, odstraníme semínka, nakrájíme na kostičky, přidáme k cibuli a 2 minuty smažíme. Stejně jako předchozí zeleninu nakrájejte lilek a smažte dalších 5 minut. Totéž proveďte s lilkem.

Žampiony omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky. Přidejte je k zelenině a zvyšte teplotu. Odpařujte vodu z hub, dokud zcela nezmizí. Dochuťte solí, pepřem a kořením. Promíchejte, snižte teplotu a 2-3 minuty povařte. Nakrájejte cibuli a přidejte ji do pokrmu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lenochod v kuchyni

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: