Židovský foršmak podle starého receptu a variace od známých osobností – v materiálu .
Jak uvařit forshmak – recepty / depositphotos.com
Forshmak je předkrm ze sleďů s přídavkem vajec, jablek, bílého chleba, cibule a margarínu. Název pochoutky znamená v němčině „předkrm“, ale tento pokrm patří ke klasické židovské kuchyni. vám prozradí, který recept na slanečka foršmak je nejoblíbenější a jak si ho můžete připravit doma.
Dříve jsme hovořili o tom, jak připravit lahodnou pomazánku na chleba za pět minut.
Foršmak – starý oděský recept
- Nakládaný sleď – 1 ks.
- Cibule – 1 ks.
- Jablka – 1-2 ks.
- Pšeničný chléb bez kůrky – 1 plátek
- Máslo – 50 g
- Cukr – 0,5 lžičky.
- Ocet 9% – 0,5 lžičky l
- Zelená cibule – podle chuti
- Mléko – 50 g
Sledě vykuchejte a omyjte (příliš slané ryby můžete na 2 hodiny namočit do mléka). Tělo ryby nakrájejte na filety, kousky masa nasekejte nožem nebo je protáhněte mlýnkem na maso. Cibuli oloupeme, omyjeme, nakrájíme nadrobno, posypeme cukrem a zastříkneme octem. Bílý chléb namočíme do mléka, prohněteme vidličkou.
Jablka oloupeme, nakrájíme nadrobno. Všechny suroviny smícháme v jedné nádobě, přidáme olej, pepř, ocet a znovu promícháme. Foršmak vložíme do salátové mísy, podle potřeby můžeme ozdobit petrželkou nebo zelenou cibulkou.
Forshmak ze sledě – klasický recept
- Mírně solený sleď – 400 g
- Slepičí vejce – 4 ks
- Cibule – 100 g
- Sladkokyselé jablko – 100 g
- Bílý chléb – 70 g
- Máslo – 50 g
Sledě vykuchejte, nakrájejte na filety a nakrájejte libovolným vhodným způsobem. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, propasírujeme přes mlýnek na maso a dáme stranou. Jablko oloupeme, nakrájíme na masovém strojku spolu s cibulí a slanečkem, promícháme. Bílý chléb namočíme do studené vody, pak vodu vymačkáme, přidáme k ostatním surovinám a ještě jednou nasekáme. Do mísy přidáme vejce a měkké máslo, osolíme, opepříme a promícháme. Pokud chcete, přidejte trochu octa nebo citronové šťávy, pokud máte rádi kyselost ve svých svačinách.
Perfektní foršmak Klopotenko – recept šéfkuchaře
- Mírně solený sleď – 500 g
- Vejce – 3 ks
- Cibule – 1 ks
- Olivový olej – 2 polévkové lžíce
Sledě zbavte vnitřku, opláchněte a nakrájejte na filety. Opatrně odstraňte všechny kosti, a pokud jste koupili filé, otřete je papírovou utěrkou, abyste odstranili zbytky oleje.
Vaření vajec technikou „pashot“: v hrnci svařte vodu, v samostatné misce opatrně rozklepněte vejce. Když se voda vaří, udělejte v ní lžící trychtýř a vlijte do ní syrové vejce. Lžící míchejte, aby se vejce nepřichytilo ke dnu, a vařte je 4 minuty. Vyjměte ho děrovanou lžící, položte na papírovou utěrku, aby se voda vsákla, a nechte zcela vychladnout.
Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na 4 kusy. Spolu se sleďi a vejci cibuli protáhneme mlýnkem na maso, přidáme olivový olej a promícháme. Foršmak podáváme na krutonech z černého chleba.
Recept na sleďový foršmak z Makareviče
- Mírně solený sleď nebo filé – 500 g
- Vejce – 4 ks
- Červená sladká cibule – 2 ks
- Kyselá jablka – 1 ks
- Mražené máslo
Sledě zbavte kostí a ručně nakrájejte. Vejce uvařte, nakrájejte nadrobno. Červenou cibuli a jablka nakrájejte nožem. Mražené máslo nastrouháme, smícháme s ostatními surovinami a důkladně promícháme. Foršmak uložíme do lednice a podáváme s krutony z černého chleba.