Křehké a šťavnaté cuketové lívance: jak připravit lahodný pokrm

Cuketové lívance se hodí k zakysané smetaně nebo jiné omáčce.

Lahodné cuketové lívance – recept / foto depositphotos.com

Cuketové lívance – jemné, měkké, s pikantní zeleninovou chutí.

Lívance z červené cukety lze podávat jako samostatné jídlo k snídani nebo obědu se zakysanou smetanou, houbovou omáčkou, majonézou nebo jinými smetanovými omáčkami či mléčnými omáčkami. Můžete je použít také jako přílohu k masovým pokrmům.

Klasické cuketové lívance

  • Cukety – 500 g
  • Cibule (velká) – 2 ks.
  • Slepičí vejce – 2 ks
  • Mouka (se skluzem) – 4 polévkové lžíce.
  • Sůl – podle chuti

Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nastrouhejte nahrubo a přidejte ji k cuketám. Rozbijte 2 vejce. Přisypeme mouku.

Přečtěte si takéChutné plněné brambory: jak připravit lahodný pokrm

Na plotýnku postavte pánev, nalijte slunečnicový olej a dobře zahřejte.

Když je pánev rozpálená, přidejte do těsta sůl podle chuti (asi 0,5-1 čajovou lžičku bez skluzavky). Vše rychle promíchejte dohromady, dokud nevznikne hladká hmota.

Lžící přendejte cuketovou směs do pánve a přiklopte pokličkou. Smažte ze dvou stran po dobu 1,5-3 minut (podle typu sporáku) do růžova. Obracejte velmi opatrně širokou špachtlí, aby se lívance nerozpadly.

Položte na papírovou utěrku a přikryjte jí horní část, abyste se zbavili přebytečného tuku.

Lívance položte na talíř a nechte vychladnout. Chutné cuketové lívance můžete podávat se zakysanou smetanou.

Cuketové lívance s tvarohem

  • Cuketa (střední) – 1 ks.
  • Kuřecí vejce – 2 ks
  • Mouka – 2-3 polévkové lžíce mouky
  • Tvrdý sýr (strouhaný) – 100 g
  • Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
  • Rostlinný olej

Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle a osolte.

V jiné míse rozšlehejte vejce. Přisypte mouku a pepř. Těsto by nemělo být příliš husté. Přidejte nastrouhaný sýr. Dobře promíchejte.

Jak uvařit cuketové lívance / foto depositphotos.comJak uvařit cuketové lívance / foto depositphotos.com

Cuketu dobře vymačkáme od přebytečné vlhkosti a spojíme s těstem. Dobře promícháme.

Rozpalte pánev, lžící vyklopte těsto a smažte dozlatova. Lívance dejte na talíř a přikryjte je pokličkou, aby příliš brzy nevychladly.

Cuketové lívance na kefíru

  • Cuketa (mladá) – 1 ks.
  • Slepičí vejce – 2 ks
  • Kefír (zakysané mléko) – 1 polévková lžíce.
  • Mouka – 6 polévkových lžic mouky
  • Soda – 0,5 lžičky.
  • Sůl – 0,5 lžičky.
  • Cukr – 1 polévková lžíce.

Oloupanou cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte k vejcím s jedlou sodou.

Prohněteme vidličkou, přidáme cukr, sůl a kefír. Přisypeme mouku, vše důkladně promícháme a smažíme na rostlinném oleji.

Cuketové lívance s tvarohem a mrkví

  • Cukety – 450 g
  • Mrkev – 120 g
  • Cibule – 65 g
  • Sýr – 50 g
  • Česnek – 1 stroužek
  • Mouka – 2-3 polévkové lžíce.
  • Vejce – 1 ks.
  • Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
  • Olej – na smažení

Petrželku a koprové listy nakrájejte nadrobno. Nastrouhejte sýr. Oloupejte cuketu, mrkev a cibuli.

Nastrouhejte cuketu, mrkev a cibuli. Osolte a promíchejte. Nechte 10 minut odstát. Poté vymačkejte uvolněnou šťávu.

Recept na chutné cuketové lívance / foto depositphotos.comRecept na chutné cuketové lívance / foto depositphotos.com

K zelenině přidáme tvaroh, nasekané bylinky a česnek, proženeme lisem. Rozšleháme vejce, opepříme a promícháme.

Přisypeme 2 lžíce mouky (se skluzem). Pokud je těsto velmi řídké, můžete přidat ještě 1 lžíci mouky. Vše dobře promíchejte.

Dejte pánev na oheň, nalijte do ní rostlinný olej a dobře zahřejte. Na pánev po lžících kápněte těsto a na mírném ohni smažte lívance z obou stran dozlatova.

Cuketové lívance zapečené s masem a sýrem

  • Cuketa (střední velikost) – 2 ks.
  • Slepičí vejce – 2 ks.
  • Mouka – 3 polévkové lžíce mouky
  • Rajče (velké) – 1 ks
  • Maso (vařené nebo pečené) – 200 g
  • Tvrdý sýr – 100-150 g
  • Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
  • Rostlinný olej (na smažení lívanců)
  • Kopr (na ozdobu)

Cukety nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme je, aby pustily šťávu. Lžící šťávu vydlabejte nebo ji nechte okapat. Přidejte vejce, mouku a pepř podle chuti. Dobře promíchejte.

Lívance smažte na pánvi s rostlinným olejem dozlatova.

Přečtěte si takéLahodná omáčka s masem: jak připravit chutný pokrm

Vařené nebo pečené maso nakrájejte na kousky. Rajče nakrájejte na tenké plátky. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.

Plech vyložíme pergamenem, položíme na něj lívance a na každý položíme maso. Poté plátky rajčat. Posypeme sýrem a pečeme v troubě, dokud se sýr nerozpustí (asi 10 minut). Upečené lívance posypeme nadrobno nasekaným koprem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lenochod v kuchyni

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: