Cuketové lívance se hodí k zakysané smetaně nebo jiné omáčce.
Lahodné cuketové lívance – recept / foto depositphotos.com
Cuketové lívance – jemné, měkké, s pikantní zeleninovou chutí.
Lívance z červené cukety lze podávat jako samostatné jídlo k snídani nebo obědu se zakysanou smetanou, houbovou omáčkou, majonézou nebo jinými smetanovými omáčkami či mléčnými omáčkami. Můžete je použít také jako přílohu k masovým pokrmům.
Klasické cuketové lívance
- Cukety – 500 g
- Cibule (velká) – 2 ks.
- Slepičí vejce – 2 ks
- Mouka (se skluzem) – 4 polévkové lžíce.
- Sůl – podle chuti
Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nastrouhejte nahrubo a přidejte ji k cuketám. Rozbijte 2 vejce. Přisypeme mouku.
Přečtěte si takéChutné plněné brambory: jak připravit lahodný pokrm
Na plotýnku postavte pánev, nalijte slunečnicový olej a dobře zahřejte.
Když je pánev rozpálená, přidejte do těsta sůl podle chuti (asi 0,5-1 čajovou lžičku bez skluzavky). Vše rychle promíchejte dohromady, dokud nevznikne hladká hmota.
Lžící přendejte cuketovou směs do pánve a přiklopte pokličkou. Smažte ze dvou stran po dobu 1,5-3 minut (podle typu sporáku) do růžova. Obracejte velmi opatrně širokou špachtlí, aby se lívance nerozpadly.
Položte na papírovou utěrku a přikryjte jí horní část, abyste se zbavili přebytečného tuku.
Lívance položte na talíř a nechte vychladnout. Chutné cuketové lívance můžete podávat se zakysanou smetanou.
Cuketové lívance s tvarohem
- Cuketa (střední) – 1 ks.
- Kuřecí vejce – 2 ks
- Mouka – 2-3 polévkové lžíce mouky
- Tvrdý sýr (strouhaný) – 100 g
- Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- Rostlinný olej
Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle a osolte.
V jiné míse rozšlehejte vejce. Přisypte mouku a pepř. Těsto by nemělo být příliš husté. Přidejte nastrouhaný sýr. Dobře promíchejte.
Jak uvařit cuketové lívance / foto depositphotos.com
Cuketu dobře vymačkáme od přebytečné vlhkosti a spojíme s těstem. Dobře promícháme.
Rozpalte pánev, lžící vyklopte těsto a smažte dozlatova. Lívance dejte na talíř a přikryjte je pokličkou, aby příliš brzy nevychladly.
Cuketové lívance na kefíru
- Cuketa (mladá) – 1 ks.
- Slepičí vejce – 2 ks
- Kefír (zakysané mléko) – 1 polévková lžíce.
- Mouka – 6 polévkových lžic mouky
- Soda – 0,5 lžičky.
- Sůl – 0,5 lžičky.
- Cukr – 1 polévková lžíce.
Oloupanou cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte k vejcím s jedlou sodou.
Prohněteme vidličkou, přidáme cukr, sůl a kefír. Přisypeme mouku, vše důkladně promícháme a smažíme na rostlinném oleji.
Cuketové lívance s tvarohem a mrkví
- Cukety – 450 g
- Mrkev – 120 g
- Cibule – 65 g
- Sýr – 50 g
- Česnek – 1 stroužek
- Mouka – 2-3 polévkové lžíce.
- Vejce – 1 ks.
- Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- Olej – na smažení
Petrželku a koprové listy nakrájejte nadrobno. Nastrouhejte sýr. Oloupejte cuketu, mrkev a cibuli.
Nastrouhejte cuketu, mrkev a cibuli. Osolte a promíchejte. Nechte 10 minut odstát. Poté vymačkejte uvolněnou šťávu.
Recept na chutné cuketové lívance / foto depositphotos.com
K zelenině přidáme tvaroh, nasekané bylinky a česnek, proženeme lisem. Rozšleháme vejce, opepříme a promícháme.
Přisypeme 2 lžíce mouky (se skluzem). Pokud je těsto velmi řídké, můžete přidat ještě 1 lžíci mouky. Vše dobře promíchejte.
Dejte pánev na oheň, nalijte do ní rostlinný olej a dobře zahřejte. Na pánev po lžících kápněte těsto a na mírném ohni smažte lívance z obou stran dozlatova.
Cuketové lívance zapečené s masem a sýrem
- Cuketa (střední velikost) – 2 ks.
- Slepičí vejce – 2 ks.
- Mouka – 3 polévkové lžíce mouky
- Rajče (velké) – 1 ks
- Maso (vařené nebo pečené) – 200 g
- Tvrdý sýr – 100-150 g
- Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- Rostlinný olej (na smažení lívanců)
- Kopr (na ozdobu)
Cukety nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme je, aby pustily šťávu. Lžící šťávu vydlabejte nebo ji nechte okapat. Přidejte vejce, mouku a pepř podle chuti. Dobře promíchejte.
Lívance smažte na pánvi s rostlinným olejem dozlatova.
Přečtěte si takéLahodná omáčka s masem: jak připravit chutný pokrm
Vařené nebo pečené maso nakrájejte na kousky. Rajče nakrájejte na tenké plátky. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
Plech vyložíme pergamenem, položíme na něj lívance a na každý položíme maso. Poté plátky rajčat. Posypeme sýrem a pečeme v troubě, dokud se sýr nerozpustí (asi 10 minut). Upečené lívance posypeme nadrobno nasekaným koprem.