Chutná ovesná kaše: jak správně uvařit zdravou kaši

Ovesná kaše je skvělý pokrm na začátek dne.

Ovesná kaše je zdravý a výživný snídaňový pokrm. Chcete-li získat dokonalou ovesnou kaši, musíte znát několik zásad její přípravy. Jak uvařit ovesnou kaši, z obilovin nebo vloček, s vodou nebo mlékem – si přečtěte v materiálu .

Dříve jsme vám řekli, jak správně uvařit perlovou kaši v hrnci, multicookeru a mikrovlnné troubě.

Jak uvařit ovesné vločky – z krupice nebo vloček

Ovesnou kaši lze uvařit z ovesných krup nebo vloček. Předpokládá se, že čím větší mletí, tím je ovesná kaše užitečnější, ale její vaření trvá poměrně dlouho. Kromě toho by se před vařením měly kroupy na několik hodin namočit a pak vařit asi 30-40 minut.

Mezitím se z ovesných vloček uvaří kaše mnohem rychleji. Samotné ovesné vločky se liší mletím a podle toho i dobou vaření – ty jemnější se vaří rychleji. Některé ovesné vločky se navíc nemusí vařit, stačí je zalít vroucí vodou, šťávou, kefírem nebo jinými zakysanými mléčnými výrobky. Informace o tom bývá uvedena na krabici.

Vločky se dodávají zejména v těchto typech:

  • extra #1 – řídká, hrubá a zdravá z ovesných vloček; vařená 15 minut;
  • Extra #2. – tenké vločky menší velikosti, vařené 5-10 minut;
  • extra #3 – tenké a malé, vařené pouze 2-5 minut;
  • herkules – husté hrubé vločky, vařené v páře, a proto méně zdravé; vaří se asi 20 minut;
  • okvětní lístky – husté vločky, chutná jemněji než herkules; vaří se asi 10 minut.

Ovesné vločky lze vařit s vodou nebo mlékem. Je také možné vařit ji na vodě a mléce v poměru 50/50 (nebo jiném požadovaném poměru).

Recept na vaření ovesných vloček – poměry / foto depositphotos.com

Pokud jde o to, v jakém poměru vzít ovesné vločky a tekutinu, záleží na požadované konzistenci kaše:

  • pro řídkou ovesnou kaši – 1:2, tj. na 1 díl vloček (nebo krupice) je třeba vzít 2 díly tekutiny;
  • pro polotuhou kaši – poměr 1:2,5;
  • pro kapalinu – podíl 3-3.5.

Ovesné vločky na vodě – nejjednodušší recept

  • Vločky – 100 g
  • Voda – 200 ml

Přiveďte vodu k varu, přidejte vločky a jemně promíchejte metličkou. Tímto způsobem získá směs homogenní konzistenci. Během vaření přidejte podle chuti sůl nebo cukr.

Uvařené ovesné vločky můžeme podávat s máslem, smetanou, čerstvým ovocem, medem, ořechy.

Ovesná kaše na mléce – recept na sladkou kaši

  • Vločky – 1 šálek
  • Mléko – 2,5 šálku
  • Sůl – špetka
  • Cukr – 1 polévková lžíce.

Mléko postavíme na oheň, přidáme sůl a cukr. Když je mléko teplé, vsypeme ovesné vločky. Za stálého míchání vařte na mírném ohni podle doby uvedené na obalu. Do uvařené kaše přidejte máslo. Dobře promíchejte.

Tip: aby ovesné vločky zůstaly vzdušné, nadýchané a měkké, neustále je míchejte, dokud nejsou teplé.

Kaši podávejte s čerstvým ovocem a lesními plody, medem, oblíbeným sirupem, skořicí.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lenochod v kuchyni

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: