Zelený boršč je skvělý vitamínový pokrm z čerstvých bylinek.
Zelený boršč se šťovíkem je jednou z nejchutnějších a nejzdravějších jarních a letních polévek.
Takový pokrm můžete uvařit na masovém vývaru, stejně jako jeho libovou verzi. V klasické verzi je hlavní složkou zeleného boršče mladý šťovík, doplněný sezónní mladou zeleninou a vejcem.
Čerstvé bylinky nejenže přinášejí tělu velké blahodárné účinky, ale také dodávají pokrmu jasné barvy. Lehká, příjemná chuť zeleného boršče jistě zachutná celé rodině. Navíc je takový boršč velmi lehký a jednoduchý na přípravu. Tento pokrm je obzvláště dobrý se zakysanou smetanou.
Zelený boršč se šťovíkem
- Vepřové maso – 500 g
- Brambory – 2 ks.
- Mrkev – 1 ks
- Cibule – 1 ks
- Šťovík – 70 g
- Vejce – 4 ks
- Voda – 2,5 litru
- Vavřínový list – 1 ks
- Rostlinný olej – 20 g
- Sůl – podle chuti
- Suché koření – podle chuti
Nejprve je třeba připravit masový vývar. Vezměte vepřové maso s kostí nebo žebra, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu, která se zároveň vytvoří. Maso vařte na mírném ohni po dobu jedné hodiny. Poté ho vyjměte a očistěte od kostí. Vývar přecedíme a maso do něj vrátíme. Vše znovu přiveďte k varu.
Zeleninu oloupejte a opláchněte pod tekoucí vodou. Brambory nakrájejte na malé kousky a vložte je do vroucího vývaru.
Jak uvařit zelený boršč / foto depositphotos.com
Mrkev nastrouháme na středním struhadle, cibuli nakrájíme nadrobno. Na rozpálenou pánev nalijeme trochu oleje a vložíme nakrájenou cibuli a mrkev. Smažte 3-5 minut na středním plameni. Poté vložíme uvařenou pečeni do hrnce s polévkou.
Vejce vařte ve vroucí vodě 5-7 minut. Poté je přelijte studenou vodou a nechte vychladnout. Oloupejte je ze skořápek, nakrájejte je a přidejte do polévky. Pro ochucení přidejte jeden bobkový list. Podle chuti posypeme solí a kořením.
Čerstvý šťovík omyjte a nakrájejte. Když brambory v polévce změknou, můžete přidat šťovík. Spolu se šťovíkem vše přiveďte k varu. Vaření šťovíku není nutné. Proto by se měl do polévky přidat až na konci vaření, před vypnutím. Hotový zelený boršč přikryjte pokličkou a nechte chvíli odstát.
Zelený boršč s masovými kuličkami
- Hovězí maso (maso) nebo mleté hovězí maso – 400 g
- Šťovík – 1 svazek (100-150 g)
- Cibule – 2 ks
- Brambory – 400 g
- Mrkev – 1 ks
- Máslo nebo margarín – 50 g
- Vejce – 2 ks.
- Mléko – 150 g
- Sůl – podle chuti
- Mletý černý pepř – podle chuti
- Petrželová a koprová nať – podle chuti
- Koření (nepovinné) – podle chuti
- Zakysaná smetana (nepovinné) – podle chuti
Hovězí maso spolu s jednou cibulí protáhneme mlýnkem na maso a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Osolte a opepřete a dobře promíchejte. Mokrýma rukama vytvořte malé karbanátky.
Oloupejte brambory a nakrájejte je na tyčinky. Druhou cibuli nakrájejte nadrobno a mrkev nastrouhejte. Šťovík omyjte a nakrájejte na větší kousky. Zeleninu nakrájejte nadrobno. Vejce lehce rozšlehejte a smíchejte s mlékem.
Recept na chutný zelený boršč / foto depositphotos.com
Na pánvi s rozehřátým rostlinným olejem osmahneme cibuli a mrkev.
Do vroucí vody (2 litry) vhoďte karbanátky, nechte je vyvařit a sbírejte pěnu. Přidejte brambory, snižte teplotu a vařte 15 minut. Poté vhoďte opečenou zeleninu a šťovík. Vařte 5 minut.
Do polévky tenkým proudem za stálého míchání vlijte mléko a vejce. Podle chuti osolíme, přidáme oblíbené koření. Boršč posypte bylinkami a vypněte oheň. Do talíře se zeleným borščem můžete přidat zakysanou smetanu a mletý pepř.
Zelený boršč s vepřovými žebírky a červenou řepou
- Vepřová žebra – 500 g
- Červená řepa – 160 g
- Čerstvý šťovík – 150 g
- Brambory – 450 g
- Vejce – 5 ks
- Mrkev – 100 g
- Zelená cibule – 100 g
- Čerstvý kopr – 30 g
- Čerstvá petržel – 30 g
- Rostlinný olej – 2-3 polévkové lžíce.
- Ocet 9% – 1 lžička.
- Cukr – 20 g
- Sůl – podle chuti
- Mletý černý pepř – podle chuti
- Vavřínový list – 3 ks.
- Voda – 2 litry
Žebra nakrájejte na porcované kousky a vložte je do hrnce. Zalijte je vodou, přiveďte k varu a po odpuštění pěny vařte na mírném ohni 1-1,5 hodiny. Žebra vyjměte, maso oddělte od kostí, nakrájejte na kousky a vývar sceďte. Maso přikryjte potravinovou fólií a dejte stranou.
Vejce vařte 10 minut po uvaření (natvrdo), poté je zchlaďte ve studené vodě.
Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kousky. Přidejte je do vývaru a vařte 10 minut.
Oloupejte mrkev, červenou řepu a cibuli. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, mrkev a řepu nastrouhejte nahrubo.
Na pánvi rozehřejte 1 lžíci rostlinného oleje a cibuli smažte asi 5 minut, dokud nebude průhledná a lehce zlatavá.
Do pánve přidejte další 1-2 lžíce rostlinného oleje a vložte do ní červenou řepu a mrkev. Ihned přidejte 1 lžičku octa a bobkové listy. Zeleninu opékejte na středním plameni asi 7 minut, dokud nezměkne a příjemně se neochutí. Poté přidejte cukr.
Přečtěte si takéChutné brambory na venkovský způsob: jak připravit vynikající pokrm
Vše ještě 1 minutu míchejte a smažte, aby se cukr rozpustil.
Přidejte zeleninovou směs, osolte a na mírném ohni duste dalších 10 minut.
Oloupejte tři vejce a nakrájejte je na malé kostičky. Zbytek vajec oloupejte a rozkrojte na poloviny – na jednu porci jednu polovinu. Zelenou cibulku, kopr a petrželku nakrájejte nadrobno. Nechte si trochu čerstvých bylinek na posypání každé porce boršče.
Nakrájejte šťovík na proužky.
Přidejte do hrnce na kostičky nakrájená vejce a vařte další 2 minuty. Poté přidejte nasekané bylinky a mletý černý pepř. Boršč přiveďte k varu, 1 minutu povařte a vypněte oheň.
Hotový zelený boršč nalijeme do talířů, do každé porce vložíme několik kousků masa a půlku vejce. Posypeme také zbylými čerstvými bylinkami.