Dort s třešněmi a zakysanou smetanou – vynikající a velmi krásný.
Dort „Klášterní chýše“ – velmi chutné a originální pečivo. Křehké těsto v kombinaci s višněmi a vzdušným krémem dělá tento moučník prostě neuvěřitelným!
Višně na dort můžete použít čerstvé, mražené nebo konzervované. Vkládají se do špalíčků těsta. Upečené „špalíčky“ se naskládají do tvaru chýše a navrch se potřou krémem.
Takový moučník ozdobí stůl nejen při čaji, ale i při slavnostní večeři. Přestože dort Klášterní dům vypadá jako skutečné cukrářské mistrovské dílo, je tento dezert vyroben z těch nejobyčejnějších produktů.
Dort z klášterního domku: recept
Na pečivo
- Mouka – 350-450 g mouky
- Máslo – 250 g
- Cukr – 220 g
- Zakysaná smetana – 200 g
- Kvásek do těsta – 1 lžička.
- Sůl – na špičku nože
Na nádivku
- Třešně bez pecek (čerstvé nebo mražené) – 1 kg
- Cukr – 100-150 g
Pro zakysanou smetanu
- Zakysaná smetana (20-30 %) – 700 g
- Cukr (nebo moučkový cukr) – 250 g
- Vanilkový cukr – 1 lžička.
Na zdobení
- Čokoláda
- Cukrářské posypky
Třešně vložte do mísy, posypte cukrem, promíchejte a nechte hodinu odležet, aby pustily šťávu. Poté třešně slijte do cedníku a nechte dobře okapat.
Připravte těsto. Smíchejte zakysanou smetanu s práškem do pečiva a promíchejte. Změklé máslo vyšlehejte do pěny s malou špetkou soli. Aniž byste přestali šlehat, přisypávejte tenkým pramínkem cukr. Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte.
Přisypeme prosátou mouku a vypracujeme vláčné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 40-60 minut do chladničky.
Jak připravit dort Klášterní domek / foto dela-ruk.ru
Těsto vyjmeme z potravinové fólie, na stole trochu prohněteme a rozdělíme na 15 stejných dílů, ze kterých vyválíme kuličky. Každou kuličku rozválíme na pruh o rozměrech 20*7 cm.
Višně položíme na proužek v rovnoměrné řadě těsně vedle sebe. Vytvarujte dlouhou trubičku a okraje dobře uzavřete. Postup opakujte se všemi kuličkami. Vytvarované „paluby“ položte švem dolů na plech vyložený pergamenem.
Pečte 15-20 minut při 200 °C. „Polena“ vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Připravte si zakysanou smetanu. Vychladlou zakysanou smetanu šlehejte s cukrem 15-20 minut při maximálních otáčkách mixéru, dokud nezhoustne a nezvětší svůj objem.
Přečtěte si takéJemně osvěžující citronový koláč: recept na neuvěřitelný dezert
Na mísu položte 5 „špalíčků“. Potřete krémem a navrch položte další 4 „špalíčky“. Znovu potřeme krémem a položíme na něj 3 špalíčky. Poté položíme krém a 2 polínka a nakonec krém a jedno polínko.
Dort potřete krémem. Ozdobte čokoládovými hoblinkami a cukrářským posypem (podle potřeby nasekanými ořechy, kandovaným ovocem apod.). Dort vložte do chladničky a nechte ho stát alespoň 12 hodin.