Jemná paštika z kuřecích jater: jak připravit chutnou svačinu

Taková paštika bude dobrou svačinkou v každodenním jídelníčku a bude se dobře vyjímat i na slavnostním stole.

Recept na chutnou paštiku z kuřecích jater / foto depositphotos.com

Křehká a neuvěřitelně chutná paštika z kuřecích jater – vhodná k snídani i ke svačině, k obědu i k večeři! V každém případě se vyplatí zásobit se dobrým pečivem.

Tento druh paštiky je poměrně snadný na přípravu. Může být hrubá a hrudkovitá, nebo ji lze udělat do pěny, což má většina lidí ráda. Paštiku můžete také podávat na slavnostní tabuli, například v tartaletkách.

Domácí paštika z kuřecích jater

  • Kuřecí játra – 700 g
  • Cibule – 1 ks.
  • Mrkev – 1 ks.
  • Slunečnicový olej – 3 polévkové lžíce.
  • Máslo (82,5 %) – 40 g
  • Sůl – podle chuti

Kuřecí játra dobře opláchněte pod kohoutkem a nechte okapat. Rozkrojte je na polovinu nebo menší část a odřízněte žlučovody, pokud existují.

Přečtěte si takéLahodné ravioli: jak připravit chutný a lákavý pokrmcibuli a mrkev (můžete je nastrouhat nebo nakrájet najemno, případně použít sekáček kuchyňského robotu).

Na rozehřáté pánvi se slunečnicovým olejem osmahněte cibuli do průhledna, poté přidejte mrkev a za stálého míchání ji poduste, dokud nebude napůl uvařená.

Poté do pánve vložíme připravená játra. Všechny komponenty společně lehce osmahneme a pod pokličkou dusíme do úplného rozvaření. Podle chuti osolíme.

Opečená játra se zeleninou přendáme do mísy a necháme vychladnout. Výpek nevylévejte – díky němu bude paštika křehká a pružná.

Vychladlé suroviny našlehejte sekáčkem, přidejte několik plátků dobrého másla a společně s máslem vyšlehejte.

Paštiku ochutnejte, podle potřeby osolte a dejte do nádob.

Rozpusťte máslo. Nalijte ho na povrch paštiky a dejte do lednice ztuhnout.

Kuřecí paštika „à la foie gras“

  • Kuřecí játra – 300 g
  • Cibule (velká) – 1 ks
  • Česnek – 2 stroužky
  • Olivový olej (na smažení cibule)
  • Mléko – 200 ml
  • Vaječný žloutek – 5 ks.
  • Pšeničná mouka – 3 polévkové lžíce.
  • Sůl – 1,5 lžičky.
  • Koření – 0,5 lžičky.
  • Muškátový oříšek – 1/3 lžičky.
  • Máslo – 50 g
  • Koňak – 50 ml

Oloupejte cibuli, nakrájejte ji. Totéž udělejte s česnekem.

Na pánev nalijte trochu olivového oleje a cibuli na něm osmažte, dokud nebude průhledná a měkká (nesmí zhnědnout). Přilijte koňak a trochu ho odpařte.

Jak připravit paštiku z kuřecích jater / foto depositphotos.comJak uvařit paštiku z kuřecích jater / foto depositphotos.com

Játra očistěte od fólií a pošlete je do mísy mixéru. Rozemeleme je do krémově homogenního stavu.

Přidejte obsah pánve, mléko, žloutky, koření a sůl. Opět dobře promíchejte. Přisypeme mouku a hněteme do hladka.

Nalijte do forem a přikryjte.

Do hlubokého plechu nalijte vodu a troubu rozehřejte na 175 °C. Játrovou hmotu v ní nechte 1 hodinu odležet. Po uplynutí této doby paštiku vyjměte.

Máslo rozpustíme na vodní lázni. Nalijte ho do forem, nechte vychladnout a dejte na 2-3 hodiny do lednice.

Po vychladnutí paštiku vyjmeme z formiček a nakrájíme ji na 1 cm silné plátky. Nejlépe se kombinuje s teplou francouzskou bagetou tak, že se na ni jednoduše položí plátky paštiky.

Játrová paštika „Tenderness“ se sýrem

  • Kuřecí játra – 700 g
  • Hovězí játra – 250 g
  • Mrkev (střední) – 2 ks.
  • Cibule – 3 ks
  • Sůl, česnek, paprika, petržel, kmín, muškátový oříšek, kmín a kurkuma.
  • Kuřecí vejce (vařené) – 2-3 kusy.
  • Tvrdý sýr – 300 g
  • Rostlinný olej
  • Smetana – 3-4 polévkové lžíce.
  • Želatina – 5 polévkových lžic.
  • Voda – 200 ml
  • Koňak (volitelně) – 1 polévková lžíce.
  • Máslo (na ozdobu) – 50-70 g
  • Rajče (cherry rajče, na ozdobu) – 2-3 ks.
  • Petržel (kudrnatá, na ozdobu)

Játra nakrájejte na kostičky. Hovězí játra lze předem namočit na 24 hodin do mléka.

Přečtěte si takéLahodné listové těsto: recepty na koláče, záviny a roládya sýr nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme nadrobno, vejce nakrájíme nadrobno.

Na pánvi podusíme mrkev s cibulí a játry, osolíme a podlijeme trochou vody. Pod pokličkou dusíme 5-7 minut.

Želatinu rozpustíme ve vodě, necháme nabobtnat a přivedeme k varu.

Smíchejte vejce, tvaroh a smetanu. Rozmělněte mixérem. Totéž proveďte s vychladlými játry.

Rozdělte želatinu na dvě části a přidejte ji do směsi jater a tvarohu. V případě potřeby přidejte do játrové směsi koňak.

Formu zakryjte potravinovou fólií. Navrstvěte obě hmoty: nejprve játrovou směs a poté tvarohovou směs. Záleží na tom, jakou formu použijete.

Naplněnou formu přikryjte potravinovou fólií a vložte do lednice, nejlépe přes noc.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lenochod v kuchyni

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: