Taková paštika bude dobrou svačinkou v každodenním jídelníčku a bude se dobře vyjímat i na slavnostním stole.
Recept na chutnou paštiku z kuřecích jater / foto depositphotos.com
Křehká a neuvěřitelně chutná paštika z kuřecích jater – vhodná k snídani i ke svačině, k obědu i k večeři! V každém případě se vyplatí zásobit se dobrým pečivem.
Tento druh paštiky je poměrně snadný na přípravu. Může být hrubá a hrudkovitá, nebo ji lze udělat do pěny, což má většina lidí ráda. Paštiku můžete také podávat na slavnostní tabuli, například v tartaletkách.
Domácí paštika z kuřecích jater
- Kuřecí játra – 700 g
- Cibule – 1 ks.
- Mrkev – 1 ks.
- Slunečnicový olej – 3 polévkové lžíce.
- Máslo (82,5 %) – 40 g
- Sůl – podle chuti
Kuřecí játra dobře opláchněte pod kohoutkem a nechte okapat. Rozkrojte je na polovinu nebo menší část a odřízněte žlučovody, pokud existují.
Přečtěte si takéLahodné ravioli: jak připravit chutný a lákavý pokrmcibuli a mrkev (můžete je nastrouhat nebo nakrájet najemno, případně použít sekáček kuchyňského robotu).
Na rozehřáté pánvi se slunečnicovým olejem osmahněte cibuli do průhledna, poté přidejte mrkev a za stálého míchání ji poduste, dokud nebude napůl uvařená.
Poté do pánve vložíme připravená játra. Všechny komponenty společně lehce osmahneme a pod pokličkou dusíme do úplného rozvaření. Podle chuti osolíme.
Opečená játra se zeleninou přendáme do mísy a necháme vychladnout. Výpek nevylévejte – díky němu bude paštika křehká a pružná.
Vychladlé suroviny našlehejte sekáčkem, přidejte několik plátků dobrého másla a společně s máslem vyšlehejte.
Paštiku ochutnejte, podle potřeby osolte a dejte do nádob.
Rozpusťte máslo. Nalijte ho na povrch paštiky a dejte do lednice ztuhnout.
Kuřecí paštika „à la foie gras“
- Kuřecí játra – 300 g
- Cibule (velká) – 1 ks
- Česnek – 2 stroužky
- Olivový olej (na smažení cibule)
- Mléko – 200 ml
- Vaječný žloutek – 5 ks.
- Pšeničná mouka – 3 polévkové lžíce.
- Sůl – 1,5 lžičky.
- Koření – 0,5 lžičky.
- Muškátový oříšek – 1/3 lžičky.
- Máslo – 50 g
- Koňak – 50 ml
Oloupejte cibuli, nakrájejte ji. Totéž udělejte s česnekem.
Na pánev nalijte trochu olivového oleje a cibuli na něm osmažte, dokud nebude průhledná a měkká (nesmí zhnědnout). Přilijte koňak a trochu ho odpařte.
Jak uvařit paštiku z kuřecích jater / foto depositphotos.com
Játra očistěte od fólií a pošlete je do mísy mixéru. Rozemeleme je do krémově homogenního stavu.
Přidejte obsah pánve, mléko, žloutky, koření a sůl. Opět dobře promíchejte. Přisypeme mouku a hněteme do hladka.
Nalijte do forem a přikryjte.
Do hlubokého plechu nalijte vodu a troubu rozehřejte na 175 °C. Játrovou hmotu v ní nechte 1 hodinu odležet. Po uplynutí této doby paštiku vyjměte.
Máslo rozpustíme na vodní lázni. Nalijte ho do forem, nechte vychladnout a dejte na 2-3 hodiny do lednice.
Po vychladnutí paštiku vyjmeme z formiček a nakrájíme ji na 1 cm silné plátky. Nejlépe se kombinuje s teplou francouzskou bagetou tak, že se na ni jednoduše položí plátky paštiky.
Játrová paštika „Tenderness“ se sýrem
- Kuřecí játra – 700 g
- Hovězí játra – 250 g
- Mrkev (střední) – 2 ks.
- Cibule – 3 ks
- Sůl, česnek, paprika, petržel, kmín, muškátový oříšek, kmín a kurkuma.
- Kuřecí vejce (vařené) – 2-3 kusy.
- Tvrdý sýr – 300 g
- Rostlinný olej
- Smetana – 3-4 polévkové lžíce.
- Želatina – 5 polévkových lžic.
- Voda – 200 ml
- Koňak (volitelně) – 1 polévková lžíce.
- Máslo (na ozdobu) – 50-70 g
- Rajče (cherry rajče, na ozdobu) – 2-3 ks.
- Petržel (kudrnatá, na ozdobu)
Játra nakrájejte na kostičky. Hovězí játra lze předem namočit na 24 hodin do mléka.
Přečtěte si takéLahodné listové těsto: recepty na koláče, záviny a roládya sýr nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme nadrobno, vejce nakrájíme nadrobno.
Na pánvi podusíme mrkev s cibulí a játry, osolíme a podlijeme trochou vody. Pod pokličkou dusíme 5-7 minut.
Želatinu rozpustíme ve vodě, necháme nabobtnat a přivedeme k varu.
Smíchejte vejce, tvaroh a smetanu. Rozmělněte mixérem. Totéž proveďte s vychladlými játry.
Rozdělte želatinu na dvě části a přidejte ji do směsi jater a tvarohu. V případě potřeby přidejte do játrové směsi koňak.
Formu zakryjte potravinovou fólií. Navrstvěte obě hmoty: nejprve játrovou směs a poté tvarohovou směs. Záleží na tom, jakou formu použijete.
Naplněnou formu přikryjte potravinovou fólií a vložte do lednice, nejlépe přes noc.