Skvělý kečup na zimu: 3 snadné recepty

Jaký je rozdíl mezi rajčatovou omáčkou a kečupem a jak si připravit vynikající kečup na zimu – dozvíte se v materiálu .

Jak si vyrobit domácí kečup v krátkém čase / depositphotos.com

Kečup je pro Ukrajince jednou z nejoblíbenějších omáček, podává se k různým pokrmům, konzumuje se celoročně v čisté podobě nebo se připravuje na zimu. Zajímavé je, že omáčka a kečup není totéž. Omáčka je tekutina vyrobená z různých přísad, zatímco kečup může být pouze rajčatový.

vám poradí, jak si rychle připravit rajčatový kečup a udělat si zásoby na zimu.

Domácí kečup, jako kečup z obchodu – recept

  • rajčata – 5 kg;
  • cibule – 1 kg;
  • cukr – 250 gr;
  • sůl – 2 polévkové lžíce;
  • mletá skořice – 1 lžička;
  • mletý černý pepř – 1 lžička;
  • paprika nebo mletý červený pepř – 1 lžička;
  • mletý hřebíček – 1 lžička;
  • 9% ocet – 50 ml.

Rajčata nakrájejte na velké plátky, odstraňte jádřinec, vložte do hrnce. Nádobu s rajčaty postavíme na mírný oheň a počkáme, až pustí šťávu. Pokud se tak nestane do 10-15 minut, přilijte trochu vody. Zeleninu promíchejte a na mírném ohni ji poduste 40-50 minut.

Cibuli nakrájejte nahrubo, přidejte k rajčatům, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 1,5-2 hodiny. Poté pánev odstavíme z ohně, přidáme cukr, sůl, skořici, černý pepř, hřebíček, papriku (červenou papriku). Hmotu promícháme a rozmělníme mixérem. V případě potřeby ji můžete navíc propasírovat přes síto.

Hrnec naplníme rajčatovou hmotou, postavíme zpět na oheň, přivedeme k varu a vaříme 1,5-2 hodiny. Když kečup zhoustne, přilijte ocet, vařte dalších 10 minut a vypněte oheň. Hotový kečup nalijte do sterilizovaných sklenic.

Domácí kečup s jablky

  • rajčata – 4 kg;
  • sladkokyselá jablka – 500 gr;
  • cibule – 250 gr;
  • sůl – 0,5 lžíce;
  • cukr – 250 gr;
  • jablečný ocet – 50 ml;
  • mletý černý pepř – špetka;
  • mletá skořice – 0,5 lžičky.

Rajčata omyjte, oloupejte slupku, propasírujte přes mlýnek na maso nebo mixér. Hmotu nalijeme do hrnce, postavíme na střední teplotu a vaříme asi 1,5 hodiny, dokud budoucí kečup nezhoustne.

Jablka omyjeme, oloupeme ze slupky, nakrájíme nahrubo a přidáme k rajčatovému protlaku. Směs přiveďte k varu, stáhněte z ohně a počkejte 15-20 minut, až směs zcela vychladne. Znovu ji proženeme mixérem a dáme na střední teplotu, poté přidáme sůl a cukr a promícháme. Po vyvaření kečupu přidejte ocet, pepř a skořici, vařte dalších 5-10 minut a poté nalijte do sterilizovaných sklenic.

Kečup – recept na zimu se švestkami

  • rajčata – 2 kg;
  • švestky – 1 kg;
  • cibule – 250 gr;
  • česnek – 100 gr;
  • petržel – 0,5 svazku;
  • pálivá červená paprika – 2 ks;
  • sůl – 0,5 lžíce;
  • cukr – 200 gr;
  • pepřová směs – 0,5 lžičky;
  • bobkový list – 2 ks;
  • 9% ocet – 2 polévkové lžíce.

Rajčata oloupeme ze slupky, ze švestek odstraníme pecky, cibuli nakrájíme na několik dílků. Všechny ingredience vložte do mixéru, nasekejte, hmotu nalijte do hrnce, vařte na mírném ohni za stálého míchání asi 2 hodiny.

Petrželku, česnek a pepř nasekáme zvlášť v mixéru. Tuto směs přidejte k rajčatovému protlaku, poté dochuťte solí, cukrem a pepřem, přilijte ocet a bobkový list. Omáčku promíchejte a vařte do zhoustnutí 40-50 minut. Po této době vyjměte petrželovou nať z kečupu a nalijte ji do sterilizovaných sklenic.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lenochod v kuchyni

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: