Hrachová polévka má velké množství variant přípravy.
Hrášková polévka recept / foto depositphotos.com
Hrachová polévka – jeden z nejoblíbenějších druhů polévek mezi Ukrajinci. Milujeme ji pro její hustou jušku a jemnou chuť vařeného hrášku. Hrachová polévka má mnoho variant přípravy. Můžete do ní přidat jakoukoli zeleninu podle své chuti, stejně jako uzené maso, maso, klobásy.
Dříve jsme si povídali o tom, jak uvařit hrachovou polévku s uzeným masem a strouhankou.
Zeleninová hrachová polévka
- Hrách – 1 šálek.
- Brambory – 2 ks.
- Rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
- Mražená zeleninová směs podle chuti – 300 g.
- Máslo – 30 g.
- Vavřínový list – 2 polévkové lžíce.
- Sůl, koření podle chuti.
Hrách zalijte studenou vodou a vařte 60-80 minut, podle odrůdy. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. V pánvi smíchejte a rozehřejte rostlinný a máslový olej. Vložte zeleninu na pánev a smažte ji 5-7 minut. Zeleninu osolte a opepřete, přidejte koření. Zeleninu vložte do pánve spolu s hráškem. Přidejte bobkový list a vařte, dokud nejsou brambory hotové (asi 25 minut).
Hrachová polévka s uzeným masem / foto depositphotos.com
Hrachová polévka s uzenými žebry
- Hrách – 2 šálky.
- Uzená žebra – 700 g.
- Voda – 3 litry.
- Cibule – 2 ks.
- Mrkev – 2 ks
- Brambory – 5 ks
- Rostlinný olej – 4 polévkové lžíce.
- Kuličky pepře – 10 ks.
- Vavřínový list – 2 ks.
- Sůl, koření podle chuti.
Hrách propláchněte pod tekoucí vodou. Žebra nakrájejte na malé kousky. Hrášek a žebírka vložte do hrnce. Vývar vařte 1 hodinu. Poté do hrnce vložte jednu oloupanou cibuli a jednu mrkev. Po přidání zeleniny vařte vývar další hodinu.
Zatímco se vývar vaří, připravte si smaženici. Druhou cibuli nakrájejte najemno a mrkev nastrouhejte Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Osmažte cibuli a mrkev, dokud se nerozvaří. Do polévky přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte 5 minut. Poté vložte osmažené brambory, zrnka pepře a bobkový list. Pod pokličkou vařte dalších 15 minut.
Hrachová polévka s klobásami
- Nasekaný hrášek – 1 šálek.
- Brambory – 3 ks.
- Cibule – 1 ks
- Mrkev – 1 ks.
- Klobásy – 2-3 ks
- Sůl, koření, koření podle chuti.
- Bobkový list – 2 ks
- Rostlinný olej – 3 lžíce. litry.
- Voda – 3 litry.
Hrách zalijte studenou vodou a nechte 1 hodinu odstát. Poté vodu slijte, zalijte 3 litry čisté vody a hrách vařte 1 hodinu na mírném ohni. Brambory nakrájejte na malé kostičky, mrkev na půlkolečka. Brambory a mrkev vložte do hrnce s polévkou a vařte 15 minut.
Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na rostlinném oleji dozlatova. Do polévky přidejte cibuli, sůl, koření a bylinky. Klobásky nakrájejte na kolečka a vložte do polévky. Vše společně vařte 5 minut. Polévku podávejte s krutony nebo strouhankou.