Dokonale nadýchané sušenky: jak připravit lahodné pečivo

Takové pečivo se skvěle hodí jako základ pro jakékoli piškoty a zákusky.

Klasický piškot – recept / foto depositphotos.com

Piškot – cukrářský výrobek, který se připravuje na základě rozšlehaných vajec nebo zvlášť vyšlehaných do silné pěny z bílků. Kvalitní piškot by měl být lehký a svěží, a to do značné míry závisí na čerstvosti vajec a jejich šlehání, stejně jako na způsobu pečení.

Klasický piškot se často používá jako základ pro dorty, zákusky a mnoho dalších moučníků. Pečený piškot se namáčí do likéru nebo džemu, glazuje se, plní krémem nebo marmeládou.

Piškot

  • Mouka – 150 g mouky
  • Vejce – 6 ks
  • Cukr – 200 g
  • Sůl – špetka

Mouku dvakrát prosejte přes síto. Oddělte bílky od žloutků, budete potřebovat 5 žloutků a 6 bílků.

Přečtěte si takéLahodný dort „Milk Girl“: jak připravit delikátní dezertDo bílků přidejte špetku soli. Pomocí mixéru při střední rychlosti vyšlehejte bílky do hrubé pěny. Zvyšte rychlost a pokračujte ve šlehání, poté přidejte polovinu cukru. Šlehejte, dokud nejsou bílky nadýchané a ne příliš tuhé.

V jiné míse vyšlehejte žloutky mixérem na vysoké otáčky. Aniž byste přestali šlehat, postupně přisypávejte zbývající cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nezbělají.

Vyšlehané bílky přidejte k vyšlehaným žloutkům.

Znovu prosejeme mouku a opatrně mícháme jedním směrem shora dolů, dokud není těsto hladké.

Pečicí formu vyložte pečicím papírem a vymažte olejem. Vložte do ní těsto a rozprostřete ho tak, aby byl střed o něco tenčí než okraje.

Těsto pošlete na 1 hodinu do trouby předehřáté na 170 °C. Během pečení sušenky troubu neotvírejte a snažte se nedělat žádný hluk. Sušenky zkontrolujte dřevěnou tyčinkou: pokud po propíchnutí vyjdou suché, jsou hotové.

Upečené sušenky by měly ve formě trochu vychladnout. Poté sušenky vyjměte z formy, položte je na mřížku a nechte je vychladnout a odpočinout.

Šifonová sušenka

  • Mouka – 1 polévková lžíce (ne plná, bez sklíček)
  • Slepičí vejce (velká) – 3 ks (nebo 4 menší)
  • Cukr – 110 g
  • Rostlinný olej – 0,5 lžíce.
  • Teplá voda – 5 polévkových lžic. litrů.
  • Kvasný prostředek – 1,5 lžičky.
  • Sůl – 1/3 lžičky.
  • Kyselina citronová – 0,5 lžičky.
  • Vanilkový cukr – 1 sáček

Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do pěny s kyselinou citronovou a lžící cukru.

Žloutky vyšlehejte zvlášť s částí cukru a teplou vodou. Když žloutky pětinásobně vzrostou, přidáváme po částech máslo a pokračujeme ve šlehání.

Jak připravit nadýchané sušenky / foto depositphotos.comJak připravit nadýchaný piškot / foto depositphotos.com

Odděleně smícháme mouku, zbytek cukru, prášek do pečiva a vanilin. Nezapomeňte vše prosít.

Postupně přidávejte suché přísady k vyšlehaným žloutkům. Míchejte pouze na jedné straně, stěrkou zdola nahoru.

Poté do směsi přidejte část bílků. Teprve po vmíchání první části lze přimíchat zbývající bílky. Provádějte to stěrkou a pouze v jednom směru, zdola nahoru.

Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Formu několikrát otočte kolem její osy, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 45-50 minut. První půlhodinu troubu neotvírejte. Po půl hodině lze teplotu snížit na 160-170 °C. Zkontrolujte připravenost pomocí dřevěné tyčinky: pokud je suchá, je sušenka hotová.

Sušenky vyjměte z trouby a nechte je vychladnout ve formě. Aby se nesrazily, můžete je i s formou otočit na skleničky a v této poloze je zcela zchladit. Poté piškoty vyjměte tak, že nožem přejedete po okrajích formy.

Piškot Margarita

  • Mouka – 100 g
  • Cukr – 150 g
  • Bramborový škrob – 100 g
  • Máslo – 80 g
  • Prášek do pečiva – 10 g
  • Vanilin – 2 g nebo citronová kůra
  • Velké vejce (pokojové teploty) – 4 ks.
  • Moučkový cukr – na ozdobu

Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Předehřejte troubu na 180 °C.

Přečtěte si takéNenapodobitelný pomerančový muffin: jak připravit aromatický dezertvejce s cukrem do svěží hmoty. Hmota zvětší svůj objem třikrát.

Do směsi vajec a cukru přidejte vanilin nebo citronovou kůru. Vmíchejte mouku, škrob a prášek do pečiva předem prosáté přes síto. Těsto jemně promíchejte lžící metodou překládání.

Přilijte teplý olej a opatrně promíchejte.

Dno formy vyložte pergamenem na pečení, boky vymažte olejem a vysypte trochou mouky. Formu naplňte těstem a vložte na 30-45 minut do trouby.

Piškot vyjměte a nechte ho ve formě vychladnout. Poté ho vyjměte z formy a dejte na mřížku, aby zcela vychladl.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lenochod v kuchyni

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: