Takové pečivo se skvěle hodí jako základ pro jakékoli piškoty a zákusky.
Klasický piškot – recept / foto depositphotos.com
Piškot – cukrářský výrobek, který se připravuje na základě rozšlehaných vajec nebo zvlášť vyšlehaných do silné pěny z bílků. Kvalitní piškot by měl být lehký a svěží, a to do značné míry závisí na čerstvosti vajec a jejich šlehání, stejně jako na způsobu pečení.
Klasický piškot se často používá jako základ pro dorty, zákusky a mnoho dalších moučníků. Pečený piškot se namáčí do likéru nebo džemu, glazuje se, plní krémem nebo marmeládou.
Piškot
- Mouka – 150 g mouky
- Vejce – 6 ks
- Cukr – 200 g
- Sůl – špetka
Mouku dvakrát prosejte přes síto. Oddělte bílky od žloutků, budete potřebovat 5 žloutků a 6 bílků.
Přečtěte si takéLahodný dort „Milk Girl“: jak připravit delikátní dezertDo bílků přidejte špetku soli. Pomocí mixéru při střední rychlosti vyšlehejte bílky do hrubé pěny. Zvyšte rychlost a pokračujte ve šlehání, poté přidejte polovinu cukru. Šlehejte, dokud nejsou bílky nadýchané a ne příliš tuhé.
V jiné míse vyšlehejte žloutky mixérem na vysoké otáčky. Aniž byste přestali šlehat, postupně přisypávejte zbývající cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nezbělají.
Vyšlehané bílky přidejte k vyšlehaným žloutkům.
Znovu prosejeme mouku a opatrně mícháme jedním směrem shora dolů, dokud není těsto hladké.
Pečicí formu vyložte pečicím papírem a vymažte olejem. Vložte do ní těsto a rozprostřete ho tak, aby byl střed o něco tenčí než okraje.
Těsto pošlete na 1 hodinu do trouby předehřáté na 170 °C. Během pečení sušenky troubu neotvírejte a snažte se nedělat žádný hluk. Sušenky zkontrolujte dřevěnou tyčinkou: pokud po propíchnutí vyjdou suché, jsou hotové.
Upečené sušenky by měly ve formě trochu vychladnout. Poté sušenky vyjměte z formy, položte je na mřížku a nechte je vychladnout a odpočinout.
Šifonová sušenka
- Mouka – 1 polévková lžíce (ne plná, bez sklíček)
- Slepičí vejce (velká) – 3 ks (nebo 4 menší)
- Cukr – 110 g
- Rostlinný olej – 0,5 lžíce.
- Teplá voda – 5 polévkových lžic. litrů.
- Kvasný prostředek – 1,5 lžičky.
- Sůl – 1/3 lžičky.
- Kyselina citronová – 0,5 lžičky.
- Vanilkový cukr – 1 sáček
Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do pěny s kyselinou citronovou a lžící cukru.
Žloutky vyšlehejte zvlášť s částí cukru a teplou vodou. Když žloutky pětinásobně vzrostou, přidáváme po částech máslo a pokračujeme ve šlehání.
Jak připravit nadýchaný piškot / foto depositphotos.com
Odděleně smícháme mouku, zbytek cukru, prášek do pečiva a vanilin. Nezapomeňte vše prosít.
Postupně přidávejte suché přísady k vyšlehaným žloutkům. Míchejte pouze na jedné straně, stěrkou zdola nahoru.
Poté do směsi přidejte část bílků. Teprve po vmíchání první části lze přimíchat zbývající bílky. Provádějte to stěrkou a pouze v jednom směru, zdola nahoru.
Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Formu několikrát otočte kolem její osy, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 45-50 minut. První půlhodinu troubu neotvírejte. Po půl hodině lze teplotu snížit na 160-170 °C. Zkontrolujte připravenost pomocí dřevěné tyčinky: pokud je suchá, je sušenka hotová.
Sušenky vyjměte z trouby a nechte je vychladnout ve formě. Aby se nesrazily, můžete je i s formou otočit na skleničky a v této poloze je zcela zchladit. Poté piškoty vyjměte tak, že nožem přejedete po okrajích formy.
Piškot Margarita
- Mouka – 100 g
- Cukr – 150 g
- Bramborový škrob – 100 g
- Máslo – 80 g
- Prášek do pečiva – 10 g
- Vanilin – 2 g nebo citronová kůra
- Velké vejce (pokojové teploty) – 4 ks.
- Moučkový cukr – na ozdobu
Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Předehřejte troubu na 180 °C.
Přečtěte si takéNenapodobitelný pomerančový muffin: jak připravit aromatický dezertvejce s cukrem do svěží hmoty. Hmota zvětší svůj objem třikrát.
Do směsi vajec a cukru přidejte vanilin nebo citronovou kůru. Vmíchejte mouku, škrob a prášek do pečiva předem prosáté přes síto. Těsto jemně promíchejte lžící metodou překládání.
Přilijte teplý olej a opatrně promíchejte.
Dno formy vyložte pergamenem na pečení, boky vymažte olejem a vysypte trochou mouky. Formu naplňte těstem a vložte na 30-45 minut do trouby.
Piškot vyjměte a nechte ho ve formě vychladnout. Poté ho vyjměte z formy a dejte na mřížku, aby zcela vychladl.