Nabízíme vám klasický recept na džem „Pětiminutovka“ a další, neméně chutné kombinace s malinami, angreštem a pomerančem.
Jak se dělá rybízový džem / foto depositphotos.com
Hrst plodů červeného nebo černého rybízu dokáže doplnit denní dávku vitaminů. Přínosy a škodlivost červeného rybízu jsou dobře známé. Chcete-li si vychutnat chuť tohoto krásného bobulovitého ovoce kdykoli během roku, doporučujeme vám připravit si voňavý džem na zimu.
Již dříve jsme hovořili o tom, jak připravit džem z angreštu – pětiminutový džem.
Pětiminutový rybízový džem
- cukr – 1-1,5 kg;
- voda – 200-250 ml;
- rybíz – 1 kg (můžete vzít červený, černý nebo bílý).
Cukr nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Postavíme na střední teplotu a za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne vřít. Do hrnce vložte bobule, znovu zamíchejte, přiveďte k varu a vařte 5 minut. Směs je tekutá, ale po vychladnutí zhoustne.
Jak připravit rybízový džem z malin
- červený nebo černý rybíz – 500 gr;
- cukr – 500-800 g;
- maliny – 500 g.
Vezměte hrnec, vložte do něj rybíz, prohněťte drtičem. Zasypeme cukrem, promícháme a necháme 1-2 hodiny odstát, aby bobule pustily šťávu. Pak hrnec postavíme na mírný oheň a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté zvýšíme teplotu a vaříme 10-15 minut. Přidáme maliny, promícháme a vaříme dalších 10 minut.
Pokud chcete mít džem hustší, můžete ho vařit dalších 5-10 minut.
Rybízový džem – recept s angreštem
- angrešt – 300 gr;
- černý nebo červený rybíz – 700 g;
- voda – 200 ml;
- cukr – 1 kg.
Přečtěte si takéJak vyrobit švestkový džem: 3 neuvěřitelné receptyBobule omyjte a natrhejte, angrešt zbavte stopek. Poté angrešt a rybíz nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Za stálého míchání vařte na mírném ohni 20-30 minut. Přisypeme cukr a vaříme, dokud se nerozpustí. Džem přiveďte k varu a vařte dalších 10 minut.
Chcete-li mít džem hustší, prodlužte dobu vaření na 30 minut.
Recept na rybízový džem s třešněmi
- třešně – 500 gr;
- cukr – 1 kg;
- černý, červený nebo bílý rybíz – 500 g.
Z třešní odstraňte pecky a bobule zasypte 250 g cukru. Rybíz smíchejte s 250 g cukru a bobule rozmixujte mixérem. Rybízové pyré dejte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu. Přidejte třešně a vařte dalších 10-15 minut.
Rybíz s pomerančem – recept na kyselý džem
- pomeranč – 2 ks
- černý nebo červený rybíz – 1 kg;
- cukr – 1 kg.
Oloupejte pomeranče od kůry a bílé části. Nakrájejte je na malé kousky. Pomeranč a rybíz nasypeme do mixéru a nasekáme. Případně můžete použít mlýnek na maso.
Pyré vložte do hrnce a zasypte cukrem. Promíchejte a nechte půl hodiny odstát. Poté hrnec postavíme na mírný oheň a přivedeme k varu. Za stálého míchání vařte 5-10 minut.