Džem z černého rybízu: 5 receptů na sladké zavařeniny

Nabízíme vám klasický recept na džem „Pětiminutovka“ a další, neméně chutné kombinace s malinami, angreštem a pomerančem.

Jak se dělá rybízový džem / foto depositphotos.com

Hrst plodů červeného nebo černého rybízu dokáže doplnit denní dávku vitaminů. Přínosy a škodlivost červeného rybízu jsou dobře známé. Chcete-li si vychutnat chuť tohoto krásného bobulovitého ovoce kdykoli během roku, doporučujeme vám připravit si voňavý džem na zimu.

Již dříve jsme hovořili o tom, jak připravit džem z angreštu – pětiminutový džem.

Pětiminutový rybízový džem

  • cukr – 1-1,5 kg;
  • voda – 200-250 ml;
  • rybíz – 1 kg (můžete vzít červený, černý nebo bílý).

Cukr nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Postavíme na střední teplotu a za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne vřít. Do hrnce vložte bobule, znovu zamíchejte, přiveďte k varu a vařte 5 minut. Směs je tekutá, ale po vychladnutí zhoustne.

Jak připravit rybízový džem z malin

  • červený nebo černý rybíz – 500 gr;
  • cukr – 500-800 g;
  • maliny – 500 g.

Vezměte hrnec, vložte do něj rybíz, prohněťte drtičem. Zasypeme cukrem, promícháme a necháme 1-2 hodiny odstát, aby bobule pustily šťávu. Pak hrnec postavíme na mírný oheň a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté zvýšíme teplotu a vaříme 10-15 minut. Přidáme maliny, promícháme a vaříme dalších 10 minut.

Pokud chcete mít džem hustší, můžete ho vařit dalších 5-10 minut.

Rybízový džem – recept s angreštem

  • angrešt – 300 gr;
  • černý nebo červený rybíz – 700 g;
  • voda – 200 ml;
  • cukr – 1 kg.

Přečtěte si takéJak vyrobit švestkový džem: 3 neuvěřitelné receptyBobule omyjte a natrhejte, angrešt zbavte stopek. Poté angrešt a rybíz nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Za stálého míchání vařte na mírném ohni 20-30 minut. Přisypeme cukr a vaříme, dokud se nerozpustí. Džem přiveďte k varu a vařte dalších 10 minut.

Chcete-li mít džem hustší, prodlužte dobu vaření na 30 minut.

Recept na rybízový džem s třešněmi

  • třešně – 500 gr;
  • cukr – 1 kg;
  • černý, červený nebo bílý rybíz – 500 g.

Z třešní odstraňte pecky a bobule zasypte 250 g cukru. Rybíz smíchejte s 250 g cukru a bobule rozmixujte mixérem. Rybízové pyré dejte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu. Přidejte třešně a vařte dalších 10-15 minut.

Rybíz s pomerančem – recept na kyselý džem

  • pomeranč – 2 ks
  • černý nebo červený rybíz – 1 kg;
  • cukr – 1 kg.

Oloupejte pomeranče od kůry a bílé části. Nakrájejte je na malé kousky. Pomeranč a rybíz nasypeme do mixéru a nasekáme. Případně můžete použít mlýnek na maso.

Pyré vložte do hrnce a zasypte cukrem. Promíchejte a nechte půl hodiny odstát. Poté hrnec postavíme na mírný oheň a přivedeme k varu. Za stálého míchání vařte 5-10 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lenochod v kuchyni

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: