Náplň do těchto placiček si můžete vzít jakoukoli podle své chuti.
Recept na smažené pirožky na kefíru / foto cook.ukr
Dobré těsto na pirožky lze připravit i bez droždí, a to na kefíru. Náplň může být jakákoli: brambory, zelí, houby, rýže se zelenou cibulkou, jablka. Takové pirohy je nejlepší připravovat na pánvi – budou nadýchané a lákavě rudé.
Dříve jsme mluvili o tom, jak připravit smažené placičky na kefíru.
Smažené placičky na kefíru
- Pšeničná mouka – 400 g
- Kefír 3,2 % tuku – 250 ml
- Vaječné žloutky – 1 ks.
- Rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
- Cukr – 1 polévková lžíce.
- Sůl – 1 lžička.
- Jedlá soda – 0,3 lžičky.
- Rostlinný olej na smažení
Na nádivku
- Brambory – 400 g
- Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- Cibule – 1 ks.
- Máslo – 50 g
Kefír zahřejte na sporáku na 36 °C na mírném ohni za stálého míchání stěrkou, aby se nezměnil v tvaroh.
Přečtěte si tak銝avnaté řízky se sýrem: jak připravit lahodný pokrmPřidáme cukr, sůl a žloutek, důkladně promícháme. Přilijeme rostlinný olej a znovu promícháme.
Prosejeme pšeničnou mouku, spojíme ji s jedlou sodou, promícháme a po malých dávkách přidáváme, dokud není směs tekutá, pokaždé promícháme metličkou nebo lžící.
Když směs zhoustne, přeneste ji na pomoučenou pracovní plochu. Pokračujte v hnětení těsta rukama a postupně přidávejte trochu více mouky – mělo by být měkké a hladké. Těsto vložte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte 15 minut při pokojové teplotě.
Příprava náplně. Brambory vařte 25 minut v osolené vodě. Tekutinu slijte a část nechte na dně. Přidejte máslo, sůl, mletý černý pepř a případně cibuli osmaženou na oleji, promíchejte.
Těsto rozdělíme na kousky podle požadované velikosti placiček. Každý kousek rozválíme na kulatou placku s trochou náplně uprostřed. Okraje přitiskněte k sobě, aby vznikla placka.
Na pánvi vymazané olejem osmažte placky na středním ohni z obou stran dohněda. Placičky položte na papírovou utěrku, aby se do nich vsákl přebytečný tuk.
Smažené líné placičky s kefírem
- Pšeničná mouka – 200 g
- Kefír – 200 ml
- Vejce – 1 ks.
- Jedlá soda – 0,5 lžičky.
- Sůl – podle chuti
- Rostlinný olej na smažení
Na nádivku
- Vejce – 3 ks.
- Zelená cibulka – 40 g
Příprava nádivky. Vejce vařte 10 minut, zchlaďte ve studené vodě. Oloupejte je a nakrájejte na nepříliš malé kostičky. Cibuli omyjte a nakrájejte nadrobno.
Do hluboké mísy rozklepněte vejce, osolte. Dobře rozšlehejte metličkou nebo vidličkou.
Přilijte kefír pokojové teploty, přisypte jedlou sodu (bez výkupu) a dobře promíchejte.
Přisypeme prosátou mouku a lžící nebo silikonovou stěrkou uhněteme těsto – mělo by být hustší než palačinkové.
Do těsta přidejte vejce a zelenou cibulku a promíchejte.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje a lžící vykrajujte z těsta placičky v malé vzdálenosti od sebe. Smažte placičky na mírném ohni 3-4 minuty z každé strany, aby se propečly.