Lahodné nakládané okurky, které se snadno připravují, jsou skvělým doplňkem jídelního stolu.
V létě můžete jíst spoustu čerstvých okurek a na zimní období se zásobte nakládanými okurkami.
Existuje mnoho způsobů přípravy okurek: připravují se ve studené nebo horké vodě a také na minerálce.
Nakládané okurky ve sklenici
- Čerstvé okurky – 1 kg
- Sůl – 2 polévkové lžíce.
- Cukr – 1 lžička.
- Koprové větvičky – 4-6 kusů.
- Křenový list – 1-2 ks.
- Rybízové nebo třešňové listy – podle potřeby
- Vavřínový list – 2-3 ks.
- Hrášek z černého pepře – 8 ks.
- Česnek – 3 stroužky (podle chuti)
- Pálivá červená paprika (volitelně) – malá kapsle
- Voda – 1 litr
Je žádoucí vybírat okurky přibližně stejné velikosti, aby byly rovnoměrně a stejně osolené. Okurky namočte na 4 hodiny do studené vody.
Přečtěte si takéJahody – výhody letních plodů a nejlepší recepty
Poté z obou stran trochu ořízněte. Pokud jsou okurky velké, rozkrojte je napůl.
Dejte vařit vodu. Rozpusťte sůl a cukr. Zchlaďte na pokojovou teplotu.
Na dno pánve nebo smaltovaného hrnce vložíme bylinky (část kopru), přidáme pepř a oloupaný česnek (pokud je mladý, pak ho vložíme i se stonkem).
Rozložíme okurky, na ně položíme zbylé snítky kopru. Zalijeme vychladlým nálevem. Přikryjte pokličkou nebo talířem a nechte v kuchyni 24 hodin. Okurky budou za 24 hodin připravené ke konzumaci.
Rychlé nakládané okurky pro rychlé nakládání
- Okurky – 1,5 kg
- Kopr – 2 g
- Nové koření – 5 hrášků
- Máta – 8 snítek
- Dubové listy – 5 g
- Estragon, estragon – 2 větvičky
- Citrony – 2 ks.
- Sůl – 3 polévkové lžíce.
- Cukr – 1 lžička.
Černý pepř lehce rozemelte s cukrem a solí. Z citronu odstraňte kůru, nastrouhejte ji najemno a přidejte do směsi. Z oloupaného citronu vymačkejte šťávu.
Kopr, mátu, dubové listy a estragon nakrájejte nadrobno.
Jak připravit okurky / foto depositphotos.com
Ořízněte špičky okurek a vložte je do vysoké mísy, velké okurky můžete nakrájet.
Špičky okurek namočíme do směsi, pak celou směs rozetřeme po okurkách, zalijeme citronovou šťávou, vše promícháme a dáme na 30 minut do lednice. Okurky jsou hotové.
Nakládané okurky v sáčku
- Sůl – 2 polévkové lžíce.
- Cukr – 1 polévková lžíce.
- Okurky – 1 kg
- Česnek – 2 stroužky
- Kopr – 1 svazek
Okurky omyjte a odřízněte jim špičky. Kopr a česnek nakrájejte nadrobno.
Okurky vložte do sáčku a přidejte všechny ingredience. Sáček zavažte, protřepejte a dejte do lednice. Po 10 hodinách budou okurky naložené.
Nakládané okurky na minerální vodě
- Okurky – 900 g
- Perlivá voda – 1 litr
- Sůl – 2 polévkové lžíce.
- Česnek – 3 stroužky
- Kopr – 15 g
- Pálivé chilli papričky – 5 g
- Vavřínový list – 3 ks.
Okurky omyjte, namočte do vody, odřízněte konce.
Přečtěte si takéLahodné okurky: jednoduché recepty na křupavou svačinku
Na dno dvoulitrové sklenice dejte polovinu bylinek a nasekaného česneku, pálivou papriku, pak rozložte okurky. Navrch přidejte zbývající bylinky, česnek, bobkové listy a sůl.
Opatrně v několika krocích přilijte minerální vodu. Voda by měla okurky zcela zakrýt. Sklenici přikryjte víčkem a nechte při pokojové teplotě asi čtyři hodiny. Poté víčko zašroubujte a sklenici dejte na 12 hodin do lednice.
Druhý den ráno můžete jíst lahodné, křupavé okurky.