Křupavé okurky: recepty pro všechny chutě

Lahodné nakládané okurky, které se snadno připravují, jsou skvělým doplňkem jídelního stolu.

V létě můžete jíst spoustu čerstvých okurek a na zimní období se zásobte nakládanými okurkami.

Existuje mnoho způsobů přípravy okurek: připravují se ve studené nebo horké vodě a také na minerálce.

Nakládané okurky ve sklenici

  • Čerstvé okurky – 1 kg
  • Sůl – 2 polévkové lžíce.
  • Cukr – 1 lžička.
  • Koprové větvičky – 4-6 kusů.
  • Křenový list – 1-2 ks.
  • Rybízové nebo třešňové listy – podle potřeby
  • Vavřínový list – 2-3 ks.
  • Hrášek z černého pepře – 8 ks.
  • Česnek – 3 stroužky (podle chuti)
  • Pálivá červená paprika (volitelně) – malá kapsle
  • Voda – 1 litr

Je žádoucí vybírat okurky přibližně stejné velikosti, aby byly rovnoměrně a stejně osolené. Okurky namočte na 4 hodiny do studené vody.

Přečtěte si takéJahody – výhody letních plodů a nejlepší recepty

Poté z obou stran trochu ořízněte. Pokud jsou okurky velké, rozkrojte je napůl.

Dejte vařit vodu. Rozpusťte sůl a cukr. Zchlaďte na pokojovou teplotu.

Na dno pánve nebo smaltovaného hrnce vložíme bylinky (část kopru), přidáme pepř a oloupaný česnek (pokud je mladý, pak ho vložíme i se stonkem).

Rozložíme okurky, na ně položíme zbylé snítky kopru. Zalijeme vychladlým nálevem. Přikryjte pokličkou nebo talířem a nechte v kuchyni 24 hodin. Okurky budou za 24 hodin připravené ke konzumaci.

Rychlé nakládané okurky pro rychlé nakládání

  • Okurky – 1,5 kg
  • Kopr – 2 g
  • Nové koření – 5 hrášků
  • Máta – 8 snítek
  • Dubové listy – 5 g
  • Estragon, estragon – 2 větvičky
  • Citrony – 2 ks.
  • Sůl – 3 polévkové lžíce.
  • Cukr – 1 lžička.

Černý pepř lehce rozemelte s cukrem a solí. Z citronu odstraňte kůru, nastrouhejte ji najemno a přidejte do směsi. Z oloupaného citronu vymačkejte šťávu.

Kopr, mátu, dubové listy a estragon nakrájejte nadrobno.

Jak připravit okurky / foto depositphotos.com

Ořízněte špičky okurek a vložte je do vysoké mísy, velké okurky můžete nakrájet.

Špičky okurek namočíme do směsi, pak celou směs rozetřeme po okurkách, zalijeme citronovou šťávou, vše promícháme a dáme na 30 minut do lednice. Okurky jsou hotové.

Nakládané okurky v sáčku

  • Sůl – 2 polévkové lžíce.
  • Cukr – 1 polévková lžíce.
  • Okurky – 1 kg
  • Česnek – 2 stroužky
  • Kopr – 1 svazek

Okurky omyjte a odřízněte jim špičky. Kopr a česnek nakrájejte nadrobno.

Okurky vložte do sáčku a přidejte všechny ingredience. Sáček zavažte, protřepejte a dejte do lednice. Po 10 hodinách budou okurky naložené.

Nakládané okurky na minerální vodě

  • Okurky – 900 g
  • Perlivá voda – 1 litr
  • Sůl – 2 polévkové lžíce.
  • Česnek – 3 stroužky
  • Kopr – 15 g
  • Pálivé chilli papričky – 5 g
  • Vavřínový list – 3 ks.

Okurky omyjte, namočte do vody, odřízněte konce.

Přečtěte si takéLahodné okurky: jednoduché recepty na křupavou svačinku

Na dno dvoulitrové sklenice dejte polovinu bylinek a nasekaného česneku, pálivou papriku, pak rozložte okurky. Navrch přidejte zbývající bylinky, česnek, bobkové listy a sůl.

Opatrně v několika krocích přilijte minerální vodu. Voda by měla okurky zcela zakrýt. Sklenici přikryjte víčkem a nechte při pokojové teplotě asi čtyři hodiny. Poté víčko zašroubujte a sklenici dejte na 12 hodin do lednice.

Druhý den ráno můžete jíst lahodné, křupavé okurky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lenochod v kuchyni

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: