Proč se pískové těsto může nepodařit a jak ho správně vyrobit – dozvíte se v materiálu .
Pískové těsto – klasický a koláčový recept / depositphotos.com
Pískové těsto se používá k přípravě různého pečiva. Koláče, sušenky, tartaletky a různé koláče – to vše lze snadno připravit právě z pískového těsta. Pokud nemáte vlastní osvědčený recept a nevíte, proč se pískové těsto stává tuhým, je připraven podělit se o hlavní kulinářské triky.
Již dříve jsme nabídli jednoduchý recept na kynuté těsto.
Co je základem pískového těsta – hlavní nce
Abyste mohli uhníst chutné pískové těsto a následně z něj upéct své oblíbené cukroví, musíte vzít v úvahu důležité body:
- teplota – všechny ingredience by měly být chladné, stejně jako teplota v kuchyni, proto není vhodné zapínat troubu předem;
- máslo – dodává těstu křehkou strukturu, takže na něm nesmíte šetřit;
- drobenka – Mouku je třeba důkladně prosít a máslo rozemlít, aby těsto nebylo tuhé, ale zůstalo drobivé;
- poměry – pamatujte, že mouky by mělo být vždy dvakrát více než másla;
- vejce – zvyšují pevnost těsta, ale činí ho tuhým, takže pokud děláte sušenky, můžete se bez vajec obejít;
- pořadí snášení – produkty by se měly přidávat v přísném pořadí: prosátá mouka, jedlá soda, máslo (margarín), vejce, cukr, sůl, vše ostatní.
Důležité je také pochopit, že pískové těsto je třeba hníst rukama, ale ne dlouho, jinak se máslo rozpustí, a to je problém. Než těsto vyválíme, měli bychom ho vyválet do kuličky, zabalit do potravinové fólie a nechat 30 minut v lednici. Někteří kuchaři tvrdí, že je lepší těsto rozválet nikoli válečkem, ale rukama – od středu ke krajům.
Pískové těsto – recept s margarínem nebo máslem
- Mouka – 300 g
- Máslo (nebo krémový margarín) – 200 g
- Moučkový cukr (nebo jemný cukr) – 100 g
- Vanilkový cukr – 10 g
Změkněte máslo při pokojové teplotě, prosejte mouku, smíchejte ji s moučkovým a vanilkovým cukrem. Změklé máslo přidáme k mouce a suroviny třeme tak, aby se do těsta dostalo co nejvíce vzduchu. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice. Po uplynutí této doby těsto rozválejte a upečte požadované cukroví.
Pískové těsto – recept na koláč s lesními plody
Na těsto:
- Máslo (chlazené) – 180 g
- Vejce – 2 ks
- Zakysaná smetana – 1 polévková lžíce
- Cukr – 100 g
- Mouka – přibližně 420 g
- Vanilkový cukr (volitelně) – 1 lžička.
- Prášek do pečiva – 10 g
- Sůl – 1/3 lžičky
Na nádivku:
- Čerstvé nebo mražené třešně (bez pecek) – 300 g
- Cukr – 150 g (podle chuti)
- Kukuřičný škrob – 1 polévková lžíce
Rozmrazte a nasekejte třešně (pokud jsou mražené) v mixéru, smíchejte škrob a cukr, přeneste třešně do pánve nebo na pánev, přidejte cukr, promíchejte. Postavte na střední teplotu, přiveďte k varu a vařte 1 minutu, poté zcela zchlaďte.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme prášek do pečiva, cukr, sůl, vanilkový cukr a metličkou promícháme. Nastrouhejte studené máslo a rukama ho uhněťte na jemnou drobenku. Do této drobenky uděláme důlek, vlijeme do něj zakysanou smetanu, rozšleháme vejce a těsto rychle prohněteme. Rozdělíme ho na dvě nestejné části, obě zabalíme zvlášť do potravinové fólie. Menší část dejte na 30 minut do mrazáku a větší část do lednice.
Větší část těsta rozválejte na pečicím papíru a poté ji přeneste na plech s pečicím papírem. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou a poté na něj položte náplň. Navrch potřete menší část těsta. Koláč pečeme v troubě 30-40 minut při 190 °C.