Pravý ukrajinský banuš se připravuje velmi rychle a z cenově dostupných produktů.
Banosh ukrajinský recept / foto depositphotos.com
Bánoš neboli banuš – nejznámější pokrm ukrajinské zakarpatské kuchyně, který se připravuje z kukuřičné kaše s přídavkem sýra a masa podle chuti. Je to vydatné a levné jídlo, protože kukuřičné kroupy patří k nejlevnějším. Banoš se doporučuje vařit jednorázově, protože po ohřátí se kaše stává nechutnou.
Již dříve jsme si řekli, jak uvařit další národní jídlo – ukrajinský boršč.
Jak uvařit klasický banoš
- Kukuřičné kroupy – 100 g.
- Zakysaná smetana – 250 ml.
- Mléko – 200 ml
- Sůl a pepř podle chuti.
- Voda – 100 ml.
Kroupy 2-3krát propláchněte pod tekoucí vodou. Vodu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Do vody přidejte mléko a zakysanou smetanu a na mírném ohni přiveďte k varu. Do vroucí tekutiny vsypte propláchnuté kukuřičné kroupy. Kaši podle chuti osolte a opepřete. Vařte banosh, dokud se kaše neodlepí od stěn hrnce (asi 25-30 minut). Poté do kaše přidejte další ingredience podle chuti – brynzu, sádlo, houby atd.
Již dříve jsme psali více o tom, jak vařit kukuřičnou kaši.
Banoush se sušenkami a brynzou
- Zakysaná smetana – 200 g.
- Voda – 200 g.
- Kukuřičná krupice – 180 g.
- Uzené sádlo – 100 g.
- Cibule – 1/2 ks.
- Brynza – 150 g.
- Tvaroh – 100 g.
- Rostlinný olej na smažení.
- Sůl, pepř – podle chuti.
V hrnci smíchejte zakysanou smetanu a vodu. Přiveďte k varu. Kroupy 2-3krát propláchněte a přidejte do vroucí směsi. Za stálého míchání vařte banosh asi 20 minut. Na rostlinném oleji v pánvi osmahněte sádlo dozlatova. Vyjměte špalíčky a na tuku ze sádla osmažte nadrobno nakrájenou cibuli.
Do horkého banoše vmícháme tvaroh. Navrch posypeme strouhanou brynzou. Navrch banoshe rozetřeme cibuli a šalotku.
Banoush s houbami a nakládanou cibulkou podle Evgeniy Klopotenko
Neobvyklý recept na banuš zveřejnil na svých webových stránkách.
- Kukuřičné kroupy – 150 g.
- Hlíva ústřičná – 100 g.
- Mléko 2,5 % – 450 ml.
- Jablečný nebo vinný ocet – 100 ml.
- Voda – 200 ml (na marinování cibule).
- Cibule – 1 ks.
- Máslo – 20 g.
- Slunečnicový olej – 1 polévková lžíce.
- Zakysaná smetana 10% – 1 polévková lžíce.
- Tvrdý sýr – 50 g.
- Sůl a pepř podle chuti.
Marinování cibule – nakrájíme ji na půlkolečka, zalijeme octem a sklenicí vody. Přidáme špetku soli. Cibuli nechte 30 minut marinovat. Hlívu ústřičnou nakrájejte na slámky. Rozehřejte pánev s máslem a slunečnicovým olejem. Hlívu ústřičnou smažte 3-4 minuty.
Kukuřičnou krupici zalijeme mlékem. Podle chuti osolte a opepřete. Kaši vařte na mírném ohni za stálého míchání. Doba vaření závisí na mletí krupice a je uvedena na obalu. Do uvařené kaše vmíchejte zakysanou smetanu. Na kaši položte tvrdý sýr a smažené houby. Povrch ozdobte nakládanou cibulkou a horkou kaši ihned podávejte.