Pravý ukrajinský banush: chutné recepty, které se hodí pro každého

Pravý ukrajinský banuš se připravuje velmi rychle a z cenově dostupných produktů.

Banosh ukrajinský recept / foto depositphotos.com

Bánoš neboli banuš – nejznámější pokrm ukrajinské zakarpatské kuchyně, který se připravuje z kukuřičné kaše s přídavkem sýra a masa podle chuti. Je to vydatné a levné jídlo, protože kukuřičné kroupy patří k nejlevnějším. Banoš se doporučuje vařit jednorázově, protože po ohřátí se kaše stává nechutnou.

Již dříve jsme si řekli, jak uvařit další národní jídlo – ukrajinský boršč.

Jak uvařit klasický banoš

  • Kukuřičné kroupy – 100 g.
  • Zakysaná smetana – 250 ml.
  • Mléko – 200 ml
  • Sůl a pepř podle chuti.
  • Voda – 100 ml.

Kroupy 2-3krát propláchněte pod tekoucí vodou. Vodu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Do vody přidejte mléko a zakysanou smetanu a na mírném ohni přiveďte k varu. Do vroucí tekutiny vsypte propláchnuté kukuřičné kroupy. Kaši podle chuti osolte a opepřete. Vařte banosh, dokud se kaše neodlepí od stěn hrnce (asi 25-30 minut). Poté do kaše přidejte další ingredience podle chuti – brynzu, sádlo, houby atd.

Již dříve jsme psali více o tom, jak vařit kukuřičnou kaši.

Banoush se sušenkami a brynzou

  • Zakysaná smetana – 200 g.
  • Voda – 200 g.
  • Kukuřičná krupice – 180 g.
  • Uzené sádlo – 100 g.
  • Cibule – 1/2 ks.
  • Brynza – 150 g.
  • Tvaroh – 100 g.
  • Rostlinný olej na smažení.
  • Sůl, pepř – podle chuti.

V hrnci smíchejte zakysanou smetanu a vodu. Přiveďte k varu. Kroupy 2-3krát propláchněte a přidejte do vroucí směsi. Za stálého míchání vařte banosh asi 20 minut. Na rostlinném oleji v pánvi osmahněte sádlo dozlatova. Vyjměte špalíčky a na tuku ze sádla osmažte nadrobno nakrájenou cibuli.

Do horkého banoše vmícháme tvaroh. Navrch posypeme strouhanou brynzou. Navrch banoshe rozetřeme cibuli a šalotku.

Banoush s houbami a nakládanou cibulkou podle Evgeniy Klopotenko

Neobvyklý recept na banuš zveřejnil na svých webových stránkách.

  • Kukuřičné kroupy – 150 g.
  • Hlíva ústřičná – 100 g.
  • Mléko 2,5 % – 450 ml.
  • Jablečný nebo vinný ocet – 100 ml.
  • Voda – 200 ml (na marinování cibule).
  • Cibule – 1 ks.
  • Máslo – 20 g.
  • Slunečnicový olej – 1 polévková lžíce.
  • Zakysaná smetana 10% – 1 polévková lžíce.
  • Tvrdý sýr – 50 g.
  • Sůl a pepř podle chuti.

Marinování cibule – nakrájíme ji na půlkolečka, zalijeme octem a sklenicí vody. Přidáme špetku soli. Cibuli nechte 30 minut marinovat. Hlívu ústřičnou nakrájejte na slámky. Rozehřejte pánev s máslem a slunečnicovým olejem. Hlívu ústřičnou smažte 3-4 minuty.

Kukuřičnou krupici zalijeme mlékem. Podle chuti osolte a opepřete. Kaši vařte na mírném ohni za stálého míchání. Doba vaření závisí na mletí krupice a je uvedena na obalu. Do uvařené kaše vmíchejte zakysanou smetanu. Na kaši položte tvrdý sýr a smažené houby. Povrch ozdobte nakládanou cibulkou a horkou kaši ihned podávejte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lenochod v kuchyni

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: