Ukhha z červené ryby: jak připravit neuvěřitelně ochucenou polévku

Jedná se o velmi chutný a vydatný pokrm na rybím vývaru.

Ukha je sytá polévka na rybím vývaru, která je součástí ruské kuchyně. Tento pokrm je považován za jednoduchý a domácí, ale lze ho zušlechtit. Za tímto účelem se do polévky místo obvyklé bílé ryby přidává červená ryba – růžový losos, jeseter, losos, losos. Pro takovou polévku se vaří vývar na hlavu nebo ocas, který je naplněn rybími šťávami a tuky. A do samotné polévky se podle chuti přidává rybí filé a zelenina.

Červená rybí polévka

  • Voda – 3 litry.
  • Červená rybí hlava – 1 ks.
  • Červená ryba – 300 g.
  • Cibule – 2 ks.
  • Mrkev – 1 ks
  • Vavřínový list – 3 ks.
  • Kopr podle chuti.
  • Drcená zrnka pepře.
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti.

Rybí hlavu vložte do hrnce a zalijte ji studenou vodou. Přiveďte ji k varu a vařte 5 minut, pěnu slijte. Do vývaru vložte jednu oloupanou celou cibuli a pokud máte k dispozici, i ocas ryby. Vývar vařte 30 minut na mírném ohni a odstraňte pěnu. Vyjměte cibuli a ocas i s hlavou. Lze je vyhodit nebo oddělit zbytek masa.

Vývar přeceďte přes jemné síto nebo dvojitou vrstvu gázy. Dejte na oheň a přiveďte k varu. Oloupejte cibuli a mrkev a nakrájejte je na velké kostky, vložte je do vývaru. Do polévky přidáme červené rybí filé, hrášek oregana, bobkový list, černý pepř a sůl. Vařte 10 minut na mírném ohni. Vmíchejte nasekaný kopr a vařte další 2 minuty.

Po uvaření nechte ucho 2 minuty louhovat a podávejte.

Červená rybí polévka s prosem a bramborami

  • Voda – 2 litry.
  • Červená ryba – 350 g.
  • Proso – 100 g.
  • Brambory – 2 ks.
  • Mrkev – 1 ks
  • Cibule – 1 ks
  • Kuličky pepře – 3 ks.
  • Sladká zrnka pepře – 4 ks.

Rybu omyjte a očistěte, nakrájejte na velké steaky. Oloupejte cibuli. Rybí steaky, celou cibuli, hrášek nového koření, černý pepř a 1 lžičku soli vložte do hrnce s vodou. Přiveďte k varu a vařte 30 minut na mírném ohni, přičemž sbírejte pěnu. Rybu a cibuli vyjměte a vývar přeceďte přes plátno.

Nakrájejte brambory na větší kousky a nastrouhejte mrkev. Proso oloupejte a propláchněte. Vraťte vývar na oheň a přiveďte k varu, přidejte proso, brambory a mrkev. Vařte 15 minut. Do vývaru vraťte rybu a polévku podle potřeby osolte. Vařte další 3 minuty. Polévku nechte 10 minut odstát a podávejte.

Červená rybí polévka se smetanou recept/ foto depositphotos.com

Ukhha s červenou rybou a smetanou

  • Rybí filé – 250 g.
  • Rybí zbytky (hlava, ocas, páteř) – 150 g.
  • Cibule – 1 ks
  • Mrkev – 1 ks.
  • Petržel – 4 snítky.
  • Smetana 20% – 100 ml.
  • Máslo – 50 g.

Filety z červených ryb by měly být bez kostí a šupin. Vývar ze zbytku ryby vařte 30 minut na mírném ohni. Rybu vyjměte a vývar přeceďte přes plátno. Vraťte zpět na teplo. Do vývaru přidejte nakrájené brambory a vařte 10 minut. Poté přidejte rybí filé a vařte dalších 10 minut.

Mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme nadrobno. Zeleninu osmahneme na másle, dokud se nerozvaří. Pak přidáme několik lžic rybího vývaru a 10 minut dusíme na malém ohni. Zeleninu zalijeme smetanou a dusíme další 3 minuty. Polévku spojíme s osmaženou zeleninou ve smetaně. Polévku dochuťte pepřem a solí a podle chuti dochuťte. Vše společně povařte 5 minut. Při podávání ozdobte nasekanou petrželkou.

Mohlo by vás také zajímat:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lenochod v kuchyni

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: