Hnědá a šťavnatá kuřecí stehna: jak připravit pokrm v troubě

Pečené drůbeží maso se hodí k různým omáčkám.

Recept na kuřecí stehna v troubě / foto depositphotos.com

Chutná kuřecí stehna s křupavou kůrčičkou, pečená v troubě, – je to neuvěřitelně chutné! Navíc nejsou náročná na přípravu.

Tento chutný pokrm k obědu nebo večeři můžete připravit se zeleninou a podávat s libovolnou přílohou. Šťavnaté drůbeží maso se hodí k omáčce ze zakysané smetany, rajčatového protlaku nebo hořčice.

Pečená kuřecí stehna

  • Kuřecí stehna – 8 kusů
  • Hrubá neojodizovaná sůl – 2 lžičky.
  • Mletý černý pepř – špetka
  • Tymián – lžička bez posypu
  • Rostlinný olej – 2 lžíce (lepší je olivový)

Nejdříve je třeba ze šunky odříznout všechny „ošklivé“ části. Kůži zevnitř ořízněte tak, aby na stehně vypadala úhledně.

Přečtěte si takéJemná paštika z kuřecích jater: jak připravit chutnou svačinusůl, pepř a tymián.

Šunku položte na plech a posypte ji směsí.

Kousky otočte a posypte i z druhé strany. Směsí potřete všechny strany šunek a dobře je posypte.

Navrch potřete máslem. Dobře ho potřete ze všech stran.

Urovnejte všechny šunky kůží nahoru tak, aby mezi jednotlivými kusy byl prostor. Kůži rozprostřete nahoru, aby se pěkně opekla.

Plech pošlete do trouby vyhřáté na 210 °C. Po 10 minutách potřete šunku vyškvařeným tukem a snižte teplotu na 180 °C. Po 10 minutách šunku ještě dvakrát potřete tukem a po 5 minutách znovu. Celkem se budou péct 35 minut.

Poté zapněte horní gril na maximální teplotu. Zvedněte plech na horní polici a pečte šunky další 2 minuty. Dávejte pozor, abyste je nespálili. Šunky vyjměte nebo je nechte ještě minutu stát.

Kuřecí stehna se sýrem v česnekové omáčce

  • Kuřecí stehna – 1kg (6 ks)
  • Tvrdý sýr – 120 g
  • Zakysaná smetana – 3 polévkové lžíce.
  • Majonéza – 3 polévkové lžíce.
  • Česnek – 3 stroužky
  • Sůl – 0,5 lžičky.
  • Koření na kuřecí maso – 1 lžička.
  • Mletý pepř (směs pepřů) – podle chuti
  • Čerstvý kopr – 2-3 větvičky
  • Olej (na vymazání formy) – 2 polévkové lžíce.

Zapněte troubu a zahřejte ji na 200 °C. Formu na pečení zakryjte fólií a vymažte ji olejem.

Kuřecí stehna opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Vložte je do formy kůží nahoru. Maso ze všech stran osolte a potřete směsí koření na kuře.

Jak připravit kuřecí stehna v troubě / foto depositphotos.comJak uvařit kuřecí stehna v troubě / foto depositphotos.com

Tvrdý sýr nakrájíme na tenké plátky.

Opatrně oddělte kůži od šunky. Na maso položte několik plátků sýra a přikryjte kuřecí kůží. Stejným způsobem připravte i zbytek stehen.

Kopr omyjte, osušte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nasekejte.

Na česnekovou omáčku smíchejte v hluboké míse majonézu, zakysanou smetanu, směs pepřů, kopr a česnek. Pomocí lžíce promíchejte všechny ingredience v hustou, homogenní omáčku.

Na každý kousek kuřete dejte lžičku omáčky a rozetřete ji po celém povrchu.

Kuřecí stehna pečte v předehřáté troubě 40 minut. Pokud maso na povrchu rychle zhnědne, měli byste ho přikrýt alobalem. Připravenost zkontrolujte propíchnutím nejsilnější části stehna nožem: pokud vytéká průhledná šťáva, je kuře hotové.

Kuřecí stehna v hořčičné marinádě

  • Kuřecí stehna – 4 ks.
  • Česnek – 4 stroužky
  • Sójová omáčka – 2 polévkové lžíce.
  • Silná hořčice – 1 lžička.
  • Slunečnicový olej – 3 polévkové lžíce.
  • Kari koření – 1 lžička.
  • Sezamová semínka – 1 polévková lžíce.
  • Sůl, mletý černý pepř – podle chuti

Příprava marinády. V malé misce smíchejte sójovou omáčku, silnou hořčici, kari koření a olej bez zápachu. Jednu polévkovou lžíci oleje si nechte na přidání do alobalu.

Přečtěte si takéChutné masové kuličky s rýží: jak připravit vydatný pokrmstroužky česneku. Vmíchejte připravenou marinádu.

Kuřecí stehna osolte a opepřete.

Potřete je marinádou a nechte je takto několik hodin odležet.

Dvě vrstvy alobalu položte na stůl křížem, lesklou stranou dovnitř. Doprostřed alobalu položte šunky s marinádou. Zalijte zbývající lžící slunečnicového oleje.

Obě vrstvy pevně zabalte. Vložte je do formy nebo na plech a zalijte je sklenicí vody. Pečeme v troubě asi 35-40 minut. U větších stehen nebo staršího ptáka bude doba pečení delší.

Chcete-li mít kýtu upečenou, rozložte alobal a pečte ji rozloženou do křupava – 15-20 minut. Kýtu na povrchu posypte sezamovými semínky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lenochod v kuchyni

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: