Jak vařit neuvěřitelný „Medovik“: recepty na jemný a šťavnatý dort

Medovník je velmi chutný a aromatický dezert. Jeho jemné medové korpusy nasáklé svěží smetanou se jednoduše rozplývají v ústech.

Lahodný „Medovik“ – jak se připravuje / foto: souspark.ru

„Medovik“ – jeden z nejchutnějších a nejoblíbenějších dortů, který zbožňuje mnoho mlsných jazýčků. A ne nadarmo – v tomto voňavém a vydatném dezertu se totiž překvapivě spojily tenké jemné a šťavnaté medové kůrky se vzdušným a chutným krémem.

Tento dort lze připravit jak se zakysanou smetanou, tak s pudinkem. Kombinace medových tónů koláčů, dokonalého svěžího pudinku nebo zakysané smetany nemůže nikoho nechat lhostejným.

„Medový dort s pudinkem

  • Mouka – 4 lžíce na těsto + 2 lžíce na krém
  • vejce – 4 ks (2 na těsto + 2 na krém)
  • med – 2 polévkové lžíce.
  • margarín – 100 g
  • cukr – 2 lžíce (1 na těsto + 1 na krém)
  • jedlá soda – 1 lžička.
  • mléko – 1/2 litru
  • máslo – 100 g

Vejce vyšlehejte s cukrem v hrnci, přidejte jedlou sodu (není třeba zapékat s octem). Přidáme med a margarín pokojové teploty.

Vše promícháme, dáme na mírný oheň a za stálého míchání přivedeme ke karamelově hnědé barvě (vaříme až 7 minut).

Přečtěte si takéNejlepší recepty na cupcaky: jak připravit vzdušný a chutný dezert

Odstavíme z ohně, necháme mírně vychladnout, přisypeme 4 lžíce mouky. Uhněťte těsto.

Těsto rozdělíme na sedm dílů a každý díl rozválíme na tenkou placku. Velmi vhodné je vyválet na pečicím pergamenu. Ihned na pergamenu můžete koláč nakrájet na kulatý plát a odřezky budou krásnou ozdobou koláče.

Koláče pečeme v předehřáté troubě při 180˚C.

Odřezky koláče dobře opečte a poté je nakrájejte na stejnoměrné drobky.

Příprava krému Vejce vyšleháme s cukrem, poté přidáme 2 l mouky, přilijeme mléko. Dobře promícháme, dáme vařit. Po přivedení k varu vařte za stálého míchání několik minut a vypněte oheň.

Vychladlý krém přidáme do změklého másla, vyšleháme (mícháme) do homogenní hmoty.

Sestavte a ozdobte dort. Dortíky znovu navlhčete krémem – tak, aby nebyly příliš mokré. Povrch a boky medového dortu posypeme drobenkou.

Medový dort se zakysanou smetanou

  • Máslo – 100 g
  • med – 100-130 g
  • cukr – 100-120 g
  • jedlá soda – 1 lžička.
  • vejce – 2 ks
  • mouka – 450 g
  • 25-30% zakysaná smetana – 500 g
  • cukr – 1 polévková lžíce.

Na začátku je třeba rozpustit máslo, cukr a med na vodní lázni. Když se cukr rozpustí a vše se stane homogenním, aniž byste ho vyndali z vodní lázně, přidejte lžičku jedlé sody a rychle, rychle zamíchejte. Získáte hustou a hustou pěnu.

Vyjměte z vodní lázně a pokračujte v míchání, poté přidejte vejce – první a rychle zamíchejte, pak druhé, stejným způsobem.

Nejlepší recepty Nejlepší recepty na „Medovik“ / foto: depositphotos.com

Poté prosejte mouku a uhněťte těsto. Těsto je lepší vyndat asi na 30 minut do lednice nebo na 10-15 minut do mrazáku.

Těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a tence-tence, až do průhlednosti, vyválíme a vykrajujeme na plát.

Koláčky pečte při 180-190˚C přesně 5 minut. Upečte všech 9 koláčků.

Příprava krému. Vyšlehejte zakysanou smetanu s kelímkem cukru nebo moučkového cukru do nadýchaného krému.

Sestavte dort „Medovník“. Každý dort potřeme silnou vrstvou krému a položíme na něj další dort, a tak sestavíme celý dort.

Ze zbytků udělejte drobenku (můžete použít mixér, můžete použít ruce). Posypte jimi celý dort a nechte ho 6-7 hodin nasáknout.

Líný „medovník“

  • Vejce – 4 ks.
  • cukr – 1 polévková lžíce.
  • med – 3 polévkové lžíce.
  • jedlá soda – 1 lžička.
  • mouka – 1,5 lžíce.
  • zakysaná smetana – 400 ml
  • moučkový cukr – 0,5 lžíce.

Bílky vyšleháme s cukrem a postupně přidáme žloutky, med, sodu a mouku. Těsto by mělo být jako hustá zakysaná smetana.

Nalijte ho do vymazané formy a sušenky pečte půl hodiny při 170-180 °C.

Lahodný a křehký Lahodný a jemný „Medovik“ – nejlepší recepty / foto: depositphotos.com

Hotový piškot bude vysoký (asi 10 cm), nadýchaný a vzdušný. Rozkrojíme ho na 5 placek a potřeme krémem ušlehaným z husté zakysané smetany s moučkovým cukrem. Do krému přidáme několik sultánek a vlašských ořechů. Ozdobte jimi „Medovník“, nechte dorty nasáknout a dezert můžete podávat!

Vynikající „Medovik“ s koňakem

  • Cukr – 2 lžíce (1 na těsto a 1 na krém) +130 g na sirup
  • máslo – 100 g
  • med – 2 polévkové lžíce.
  • vejce – 3 ks
  • jedlá soda – 1 lžička.
  • mouka – 4 polévkové lžíce.
  • zakysaná smetana
  • voda – 120 ml
  • brandy – 2 polévkové lžíce.

Cukr, máslo a med rozpusťte na vodní lázni. Vejce a jedlou sodu ušleháme zvlášť, vlijeme do máslové směsi, poté pánev odstavíme z ohně a přidáním mouky rychle vypracujeme těsto.

Přečtěte si takéNejchutnější tvarohový nákyp – jak ho připravit

Těsto rozdělíme na 8 dílů a každý rozválíme na kulatou placku, kterou pečeme při 200 °C 7-10 minut.

Okraje teplých placek zarovnejte a namočte je do tohoto sirupu: smíchejte vodu a cukr, přiveďte k varu, ochlaďte a přidejte brandy.

Na krém ušleháme zakysanou smetanu s cukrem.

Dortíky položte na sebe a potřete je krémem. Vrch a boky „Medovníku“ potřeme krémem a posypeme piškotovými drobečky, poté dort ozdobíme podle chuti ořechy, čokoládou nebo marmeládou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lenochod v kuchyni

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: