Jak připravit lilky na zimu na arménský způsob nebo podle jiného, neméně chutného receptu – zjistíte v materiálu .
Jak připravit lilek na zimu / depositphotos.com
Lilek je zařazen do žebříčku nejoblíbenější zeleniny pro zimní uchování. Jsou všestranné a snadno se připravují a připravit je na chladné období zvládne každá hospodyňka. vám poradí, jak připravit salát na zimu z lilků, sladkých paprik a rajčat, a poradí vám několik dalších různých kombinací.
Dříve jsme si povídali o tom, jak si na zimu připravit nakládané cukety.
Lilek na zimu „Ogonyok“
- lilek – 1,5 kg;
- pepř – 350 gr;
- rajčata – 350 g;
- chilli papričky – 2 ks;
- česnek – 7 stroužků;
- sůl – 1 lžička;
- cukr – 2 lžičky;
- ocet – 50 ml;
- rostlinný olej.
Lilek omyjte, nakrájejte na kolečka o tloušťce 1 cm. Osolíme, zalijeme studenou vodou tak, aby zeleninu zakryla. Přikryjte je talířem a zatěžkejte. Po 10 minutách lilky osmažte na pánvi s olejem dozlatova.
Oloupejte česnek, omyjte chilli papričky a odstraňte z nich stopky. Rajčata a papriku umelte na masovém strojku, chilli papričku a česnek nastrouhejte. Všechnu nakrájenou zeleninu vložte do hrnce, přidejte sůl, cukr a rostlinný olej. Promíchejte, dejte na mírný oheň a vařte 5-7 minut. Poté sundejte z plotny, vložte do pánve lilky a promíchejte. Přendejte lilky spolu s omáčkou do sterilizovaných sklenic a uzavřete je víčky.
Lilky na zimu s česnekem
- lilky – 5 kg;
- sůl – 200 g;
- voda – 5 litrů;
- rostlinný olej – 500 ml;
- ocet – 500 ml;
- česnek – 200 gr.
Lilek omyjte, nakrájejte na kolečka nebo kostičky. Do hrnce nalijte vodu, osolte, přidejte ocet a vložte lilky. Vařte na mírném ohni 4-5 minut. Česnek nasekáme, lehce osmahneme na rostlinném oleji a poté v samostatné nádobě smícháme s lilky. Nakonec přesnídávku vložíme do sklenic a srolujeme.
Lilek na zimu s rajčaty
- lilek – 1 kg;
- rajčata – 1,5 kg;
- česnek – 1 hlavička;
- cukr – 3 polévkové lžíce;
- rostlinný olej – 4 polévkové lžíce;
- sůl – 1 polévková lžíce;
- ocet – 1 polévková lžíce.
Rajčata omyjeme, oloupeme slupku a proženeme je mlýnkem na maso nebo mixérem. Rajčatovou hmotu vložíme do hrnce a po uvaření vaříme 10-15 minut. Poté přidejte na kostičky nakrájené lilky, sůl, cukr a olej. Opět vaříme 30 minut, přidáme ocet a nasekaný česnek. Pět minut povaříme a plníme do sklenic.
Korejské lilky s mrkví a cibulí
- lilky – 4 kg;
- mrkev – 1 kg;
- paprika – 1 kg;
- cibule – 1 kg;
- česnek – 100 gr;
- ocet – 2 polévkové lžíce;
- koření.
Lilek omyjte, nakrájejte na plátky, osolte a nechte hodinu odležet v misce, poté lehce osmažte na rostlinném oleji. Mrkev nastrouháme, cibuli nakrájíme na půlkolečka, papriku nakrájíme na slámku. Všechnu zeleninu smícháme, přidáme nasekaný česnek, ocet a koření a necháme přes noc odležet. Ráno přesnídávku znovu promícháme a dáme do sklenic.
Lilek s ořechy na zimu
- lilek – 1 kg;
- česnek – 100 gr;
- vlašské ořechy – 1 šálek;
- rostlinný olej – 0,5 šálku;
- petržel – 0,5 svazku;
- ocet – 3 polévkové lžíce;
- sůl – 1,5 lžičky;
- mletý černý pepř – 1,5 lžičky
Lilek omyjte, odstraňte stopku a nakrájejte na kolečka. Položte je na plech, potřete rostlinným olejem a pečte v troubě 20-25 minut při 200 °C. Ořechy a bylinky nasekejte nožem najemno, česnek prolisujte. Dochutíme solí, pepřem, octem a promícháme. Omáčku a lilky navrstvíme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme víčky.