Cupcakes jsou neuvěřitelně chutné a jemné moučníky. Jsou skvělým pohoštěním pro hosty a běžný každodenní život rozředí rozmanitost chutí.
Nejchutnější cupcakes – recepty / foto: depositphotos.com
Neuvěřitelně křehké, nadýchané, jemné, voňavé a rozinky-rozinky – to vše se dá říci o takové dobrotě, jako jsou cupcakes.
Koláčky jsou lahodné sladké pečivo z piškotového nebo kynutého těsta. Pro obohacení chuti tohoto pečiva se do košíčků často přidávají sultánky, ořechy, džem, kandované ovoce a moučkový cukr.
Kromě toho není toto pečivo náročné na přípravu a proces pečení zabere jen málo času. Cupcakes budou báječným chuťovým doplňkem k oblíbenému čaji nebo kávě.
Vzdušné kefírové muffiny
- Mouka – 230 g mouky
- cukr – 150 g
- kefír – 130 ml
- máslo – 100 g
- vejce – 2 ks.
- kvásek – 10 g
- vanilkový cukr – 1 lžička
- sůl – malá špetka
- sultánky (nepovinné) – 100 g
- kůra z malého citronu (nepovinné)
Vejce utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Přidáme rozpuštěné máslo (ne horké), kefír, sultánky a citronovou kůru. Vše dobře promíchejte.
V samostatné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a prosejte ji do směsi vajec, kefíru a oleje. Dobře promíchejte.
Jak připravit chutné a svěží cupcakes / foto: depositphotos.com
Rozetřete ji na formičky (naplňte asi 3/4 objemu). Silikonové formy nelze ničím vymazat, hliníkové je třeba vymazat olejem, nebo ještě lépe vložit další papírové formy.
Pečeme při 180 °C, dokud nejsou pěkně propečené, průměrně 30-35 minut. Připravenost kontrolujte dřevěnou špejlí nebo zápalkou. Vychladlé košíčky podle potřeby posypeme moučkovým cukrem.
Měkké tvarohové muffiny s třešněmi
- Mouka – 200 g mouky
- kvásek do těsta – 5 g
- sůl – 0,5 lžičky
- cukr krystal – 80 g
- tvaroh – 150 g
- mléko – 150 ml
- vejce – 2 ks
- rostlinný olej – 60 ml
- třešně – 150 g
V míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
Uhněteme tvaroh a přidáme mléko, vejce a máslo. Promíchejte.
Smíchejte tekutou a suchou část.
Do připraveného těsta přidejte třešně a rozprostřete je do formiček. Silikonové formičky nemusíte vymazávat. Muffiny pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut.
Brownie muffiny (čokoládové)
- Mouka – 100 g mouky
- máslo – 180 g
- čokoláda – 100 g
- cukr – 200 g
- vejce – 4 ks
- kakao – 40 g
- kvásek – 1 lžička
Máslo s čokoládou rozpustíme ve vodní lázni, necháme mírně vychladnout a lehce vyšleháme mixérem. Přidáme cukr a opět dobře vyšleháme.
Recepty na cupcakes pro každou chuť / foto: depositphotos.com
Poté přidejte jedno po druhém vejce a po každém z nich hmotu minutu šlehejte.
Do samostatné mísy prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva.
Smíchejte suché a tekuté přísady a vypracujte homogenní těsto.
Těsto rozetřete do formiček (množství těsta je vypočítáno asi na 12-14 malých muffinů). Muffiny pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
Voňavé muffiny s pikantním kořením
- Mouka – 300 g mouky
- máslo – 150 ml (bez zápachu)
- vejce – 3 ks
- cukr – 150 g
- zakysaná smetana – 50 g
- kvásek do těsta – 10 g
- sušený zázvor – 1,5 lžičky.
- skořice – 1 lžička.
- muškátový oříšek – 0,5 lžičky.
- jablka – 2-3 ks.
- krupice – 40 g
Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme všechno koření a promícháme.
Vejce vyšlehejte s cukrem a poté po troškách zašlehejte máslo. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Měli byste získat lehkou a vzdušnou směs.
Přečtěte si takéJak připravit okrošku: recepty oblíbené letní polévky: recepty oblíbené letní polévky
Do suché směsi přidejte polovinu máslové směsi a zakysanou smetanu. Promíchejte lžící.
Poté přidejte zbytek máslové směsi a míchejte do hladka. Není nutné míchat příliš mnoho.
Jablka omyjeme, odstraníme jádřince a oloupeme. Nakrájíme je na malé kousky a smícháme s krupicí.
Jablka přidejte do těsta a promíchejte. Těsto rozetřeme do forem na servírování. Silikonové formy není třeba vymazávat, kovové je třeba vymazat olejem.
Muffiny pečte 25-30 minut při 180 °C. Poté troubu vypněte a nechte je v ní ještě 7-10 minut. Vychladlé košíčky posypejte moučkovým cukrem a podávejte!