Dobře upečená boujenina bude skutečnou ozdobou každého stolu.
Recept na chutnou boujeninu v troubě / foto depositphotos.com
Boujenina je velký kus vepřového masa pečený v troubě, potřený různými voňavými bylinkami a kořením. Dobře upečená boujenina bude skutečnou ozdobou každého stolu.
Buzhenina ve fólii
- Vepřová šunka – 1kg
- Česnek – 10 stroužků
- Hořčice – 3 lžičky.
- Sušený rozmarýn – 1 lžička.
- Paprika – 0,5 lžičky.
- Suché koření – 0,5 lžičky.
- Mletý černý pepř – 0,5 lžičky.
- Sůl – 1 lžička.
Smíchejte koření a sůl. Vše smíchejte dohromady.
Vepřové maso omyjte, osušte papírovými utěrkami a položte na talíř.
Přečtěte si takéJak chutně připravit vepřová játra – nejlepší receptyDo masa udělejte hluboké vpichy a vložte do nich stroužky česneku. Maso důkladně potřete ze všech stran směsí soli a koření. Maso potřete hořčicí.
Šunku vložte do hluboké mísy. Přikryjte ji potravinovou fólií, aby se co nejméně dostala do kontaktu s marinádou. Maso dejte na 5-8 hodin marinovat do chladničky.
Šunku vyjměte z lednice, dobře ji zabalte do fólie a položte na plech. Nechte 1 hodinu stát při pokojové teplotě.
Maso pošlete do studené trouby. Předehřejte troubu na 180 °C. Maso pečte 1,5 hodiny.
Když je boujenina hotová, nechte ji v troubě ještě 2 hodiny. Poté maso vyjměte z trouby, rozbalte alobal a slijte tekutinu. Přendejte boujeninu do misky, přikryjte ji potravinářskou fólií a dejte ji na 4-6 hodin do lednice.
Buzenina v rukávu na pečení
- Vepřové maso (jeden kus) – 700-800 g.
- Sůl – 2-3 lžičky.
- Černý pepř – podle chuti
- Koření – podle chuti
- Česnek – 2-3 stroužky
- Voda – 1 litr
- Bobkový list – 2 ks.
Vodu přivedeme k varu, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a koření podle chuti. Promíchejte.
Jak uvařit vepřovou boujeninu v troubě / foto depositphotos.com
Vodu necháme zcela vychladnout a vložíme do ní maso. Voda by měla maso zcela zakrýt. Přikryjte potravinovou fólií a dejte do lednice alespoň na 3 hodiny, případně přes noc.
Maso vyjměte, osušte, lehce osolte, opepřete a potřete kořením. Udělejte zářezy a vložte do nich oloupaný a nasekaný česnek.
Předehřejte troubu na 190 °C. Maso vložte do pečicího rukávu, navrch položte bobkový list z marinády. Rukáv uzavřete speciálními stuhami.
Pečte asi 1 hodinu v předehřáté troubě. Po hodině můžete horní část rukávu odříznout, aby se hamburger opekl.
Hovězí maso s banány a ananasem
- Vepřová krkovice – 1,2 kg
- Ananas v konzervě (kolečka) – 3-4 ks.
- Banán – 1 ks
- Bílé polosuché víno – 50 ml
- Sůl, černý pepř – podle chuti
- Oregano – 1 lžička.
Vepřovou krkovici opláchněte pod tekoucí vodou a dejte ji osušit na papírové utěrky.
Přečtěte si takéChutný pečený štikozubec: jak připravit chutnou rybu v trouběDo masa udělejte 1 cm silné řezy, které nesmí sahat až ke dnu. Osolte a opepřete, posypte oreganem. Nechte marinovat 3 hodiny, přikryté potravinovou fólií.
Po chvíli nakrájejte kolečka ananasu vždy na 4 kusy, banány na kolečka.
Maso položte na alobal. Do každého řezu vložte kolečko banánu a kousek ananasu. Okraje fólie ohněte a maso přelijte vínem.
Přikryjte maso volným koncem fólie a dobře jej zajistěte ze všech stran jako obálku.
Předehřejte troubu na 200 °C a pečte lilek 75 minut, poté alobal otevřete a maso opečte. Aby se nevysušilo, můžete ho přelít ananasovým sirupem nebo vínem. Když je maso hotové, slijte všechnu šťávu.
Bujeninu můžeme podávat ihned horkou nebo ji opět zabalit do fólie, nechat vychladnout a odložit přes noc do lednice.