Prozradíme vám, jak připravit beljaši tak, aby si vaši blízcí řekli o další.
Úžasné beljaši s masem – recept na droždí / depositphotos.com
Beljaši je pokrm tatarské nebo kavkazské kuchyně, který často vyvolává pochybné asociace s nádražní kuchyní. Ve skutečnosti je běljaš velmi chutný, pokud znáte tradiční recept. vám prozradí, jak se dělá kynuté těsto na beljaši, z něhož určitě připravíte skvělý pokrm.
Dříve jsme si povídali o tom, jak uvařit samsu.
Lahodné beleši s masem
Složení:
Na těsto:
- 3 hrnky pšeničné mouky;
- 7 gramů sušeného droždí;
- 1 polévková lžíce cukru;
- 1 lžička soli;
- 300 ml vody;
- 50 ml rostlinného oleje.
Na nádivku:
- 300 gramů mletého vepřového a hovězího masa;
- 1 cibule;
- půl šálku studené vody;
- sůl, pepř.
V míse smíchejte droždí, cukr, teplou vodu a sůl. Promícháme, přidáme 5 lžic prosáté pšeničné mouky, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 15-20 minut kynout. Když se těsto zvětší a na jeho povrchu se objeví bublinky, přidáme 50 ml rostlinného oleje a zbytek mouky.
Promíchejte, uhněťte těsto, poté vymažte čistou suchou nádobu a ruce olejem a vložte do ní kuličku těsta. Přikryjte potravinovou fólií a nechte 1 hodinu na teplém místě.
V této době nakrájejte cibuli v mixéru a vložte ji do hluboké mísy s mletým masem. Osolte, opepřete, přidejte studenou vodu a promíchejte. Vezměte těsto, rozdělte ho na několik kuliček. Z každé kuličky vytvarujeme placku a položíme ji na prkénko. Nechte 10-15 minut odležet. Do středu každé placky dáme 1 lžíci náplně a okraje těsta přimáčkneme. Chlebíčky přitiskněte dlaní, polotovar otočte švem dolů a položte na libovolný povrch potřený olejem.
Pro dokonalé belyashi (recept na pánvi) stačí vložit placky s masem na rozehřátou pánev hojně potřenou olejem a smažit je asi 5 minut z každé strany.